Strona główna Tagi Kups

kups

Sojusz AIAM5 w Warszawie. W centrum uwagi owoce, warzywa i soki

W Warszawie 19 września rozpoczął się XIII Międzynarodowy Kongres Promocji Owoców i Warzyw organizowany przez AIAM5 oraz Krajową Unię Producentów Soków. To dwudniowe wydarzenie organizowane jest co roku w innym miejscu na świecie, tym razem odbywa się w Polsce, gdzie eksperci z 30 państw omawiają tematy związane z m.in. spożyciem oraz wartością odżywczą warzyw i owoców, a także światowe trendy w konsumpcji warzyw i owoców.

Innowacje w sektorze owoców i warzyw. Polityka prozdrowotna

W pierwszym dniu XIII Międzynarodowego Kongresu Promocji Owoców i Warzyw zorganizowanego przez AIAM5 i KUPS wystąpił m.in. Marian Borek, reprezentujący Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi,  który mówił na temat polityki Polski w zakresie rynku owoców i warzyw. Wspomniał o problemach tej branży, w tym wymienił niski poziom współpracy gospodarstw, mały udział organizacji producentów w obrocie, w szczególności warzywami gruntowymi. 
 

Polska gospodarzem Międzynarodowego Kongresu Promocji Warzyw i Owoców

Polska po raz pierwszy będzie gościła Międzynarodowy Kongres Promocji Warzyw i Owoców. Będzie to trzynasta edycja i potrwa w dniach 19-20 września - poinformował w środowym komunikacie jeden z organizatorów, Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS).

Czy jarmuż nadaje się na soki? Wyniki badań

W trakcie XX Międzynarodowego Sympozjum KUPS, które miało miejsce od 17 do 19 maja podejmowano także tematykę dotyczącą warzyw, w kontekście ich znaczenia jako surowca przetwórczego.  Jedno z wystąpień dotyczyło  jarmużu.

Sympozjum KUPS: wczoraj i dziś rynku soków

W Wiśle (woj. śląskie) trwa jubileuszowe, dwudzieste Międzynarodowe Sympozjum Krajowej Unii Producentów Soków. Sama organizacja skupiająca branżowych producentów powstała wcześniej, w 1993 roku, zaś międzynarodowa ranga tych spotkań datuje się od III Sympozjum, które miało miejsce w 1999 r. w Rytrze. Okrągła rocznica dorocznych spotkań ludzi i firm sektora przetwórczego jest okazją do przypomnienia obrazu rynku soków sprzed dwudziestu lat i próbą zinterpretowania bieżącej na nim sytuacji.

XX Międzynarodowe Sympozjum KUPS

Krajowa Unia Producentów Soków spotyka się jutro na swoim dorocznym sympozjum, które ma już dwudziestoletnia tradycję. W trakcie trzydniowego spotkania przewidziano trzy bloki tematyczne wystąpień i dyskusji w gronie ekspertów z różnych krajów.

Ruszyła szósta edycja programu „5 porcji warzyw, owoców lub soku”

Polacy wciąż jedzą zbyt mało warzyw i owoców; promowaniu i budowaniu właściwych postaw służyć ma szósta edycja kampanii edukacyjnej "5 porcji warzyw, owoców lub soku". Program realizowany jest przez Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków.

Nowa kampania promująca spożycie soków

Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS) wspólnie z Europejskim Stowarzyszeniem Producentów Soków Owocowych (AIJN) realizuje kampanię dotyczącą promocji 100% soków owocowych, w szczególności 100% soku pomarańczowego. Kampania “Fruit Juice Matters. Share the science. Celebrate the goodness”, czyli “Poznaj soki owocowe. Dziel się wiedzą. Ciesz bogactwem” skierowana jest w szczególności do środowiska eksperckiego.

Rok na plusie

Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków swoim wieloletnim zwyczajem podsumowała mijający sezon  na XIX Międzynarodowym Sympozjum.  KUPS istnieje od 1993 r. (od 2004 r. pracuje jak o samodzielna organizacja branżowa). Obecnie zrzesza 43 członków wspierających – to około 60% krajowego rynku soków, nektarów i napojów owocowych (SNN) oraz warzywnych, około 70% produkcji krajowego zagęszczonego soku jabłkowego (ZSJ) i z owoców innych gatunków, 70%-90% eksportu tych koncentratów. W swojej strukturze ma Sekcję Producentów Zagęszczonych Soków owocowych (SK) oraz Dobrowolny System Kontroli (DSK) soków i nektarów.

30 maja to Światowy Dzień Soku

30 maja obchodzimy wyjątkowy dzień – dzień witamin i składników mineralnych, czyli Światowy Dzień Soku. Jak pokazują dane rynkowe1, Polacy wypijają dziś mniej niż 1/3 szklanki soku dziennie, a dla zachowania prawidłowej diety powinniśmy pić znacznie więcej. Jak to zmienić?