malina
Komunikat 17 (wzrost zawiązków, cz. IV)
Poniżej poblikujemy czwartą część zaleceń na okres wzrostu zawiązków owocowych. Opracował je - jak i poprzednie, dostepne na naszej stronie - dyr. Adam Fura ze Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego Oddział w Sandomierzu.
Susza najbardziej zagraża krzewom owocowym
Instytut Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa (IUNG) w Puławach ocenia, że obecnie susza najbardziej zagraża krzewom owocowym - najbardziej na brak wody narażone są maliny.
Kończy się sezon truskawkowy
Zbiory truskawek dobiegają końca, skup tych owoców przez zakłady przetwórcze potrwa jeszcze nieco ponad tydzień - poinformowała Bożena Nosecka z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Naukowcy badają prozdrowotne właściwości wytłoków z malin
Wytłoki z malin zawierające potencjalnie prozdrowotne związki trafiają obecnie na kompost, a mogłyby być suplementem diety. Olsztyńscy naukowcy badają właściwości wytłoków z malin tak, by w pełni można było wykorzystać ich prozdrowotny potencjał.
Muszka plamoskrzydła (Drosophila suzukii) – jest czym ją zwalczać!
W wielu krajach europejskich od kilku lat prowadzone są próby znalezienia skutecznej metody walki z muszką plamoskrzydłą (Drosophila suzukii).
Maliny w tunelach
Znam co najmniej kilkunastu ogrodników, którzy przekonali się do uprawy malin w tunelach. Zbierają wysokie plony, ich jakość znacznie przewyższa te z uprawy polowej, a i dochody – dzięki wcześniejszemu lub wydłużonemu owocowaniu – są wyższe. O możliwościach, jakie daje uprawa malin w tunelach mówili także prelegenci konferencji „Jagodowe trendy”.
Maliny i jeżyny pod osłonami − z dobrym efektem
Specjalizacja w kierunku produkcji owoców deserowych to niełatwe zadanie. Szczególnie jeśli dotyczy to także przeniesienia uprawy pod osłony i poznania zasad związanych z zupełnie inną technologią. Swoim kilkuletnim doświadczeniem z maliną i jeżyną podzielił się ze mną Janusz Figura, plantator z Jeziorszczyzny k. Kazimierza Dolnego, który z dobrym efektem produkuje owoce deserowe, a ich wysoka jakość przekonała już odbiorców i konsumentów.
Biznes na ekologii
Tradycyjnie co roku, w terminie najbliższym kolejnej rocznicy wybuchu Powstania Styczniowego, GP Bio-Food Roztocze Sp. z o.o. oraz firma BioConcept-Gardenia Sp. z o.o. organizują konferencję ekologiczną połączoną ze szkoleniem ogrodników współpracujących z organizatorami. W tym roku doroczne spotkanie odbyło się 24 stycznia w Różańcu.
Macfrut – nie tylko targi
Targi Macfrut odbywają się we włoskiej Cesenie co roku. Uczestnicy tegorocznej imprezy wystawienniczej, oprócz oferty 817 wystawców na łącznej powierzchni wystawowej 30 tys. m2, mieli okazję zobaczyć procesy produkcji i przygotowania do sprzedaży owoców miękkich w okolicznych gospodarstwach i kooperatywie Apofruit.
Prawie 4 mln euro na promocję owoców jagodowych
Niemal 4 mln euro przeznaczone zostanie na promocję spożycia owoców jagodowych: malin, truskawek, czarnych porzeczek i borówek amerykańskich. Kampania "Niezwykłe właściwości zwykłych owoców" ruszy w przyszłym roku i potrwa trzy lata.