Strona główna Tagi Malina
Tag:

malina

Owocowy rynek hurtowy

Notowania cen owoców na rynku hurtowym z ostatniego tygodnia (16-22 sierpnia br.)

Nie jakość, a susza kształtuje cenę

Rynek hurtowy owoców i warzyw odczuwa skutki suszy. Jakość tych produktów jest niższa od oczekiwanej, a ich ceny – nadal wysokie.

Owoce jagodowe dodatkiem do piwa

Polski kraft rozwija się bardzo dynamicznie, a owoce są wiodącym dodatkiem. Piwa z różnymi dodatkami stanowiły połowę premierowych piw, które pojawiły się na rynku w 2018 r.

Rzemieślnicze lody jagodowe

Smakiem czerwca polska truskawka. Przebojem wchodzi malina. Plantatorzy owoców jagodowych promują lodowych rzemieślników. To branża, która w Polsce w ostatnich latach kilkukrotnie zwiększyła swoje szeregi. Obserwujemy też powrót do tradycyjnych, rzemieślniczych metod produkcji, które wymagają sporo uwagi, począwszy od etapu poszukiwania produktu.

Owoce jagodowe liderem rynku hurtowego

Największe zainteresowanie konsumentów skierowane jest obecnie na owoce jagodowe: porzeczki, borówki, maliny, jeżyny i agrest. Są one najczęściej konfekcjonowane w opakowania 0,25 i 0,5 kg dla wygody sprzedawców a przede wszystkim konsumentów.

Na rynku owoców – rośnie podaż, ceny spadają

Rynek hurtowy oferuje bogaty asortyment krajowych owoców miękkich. Rośnie podaż owoców a ich ceny sukcesywnie spadają.

Komunikat Jagodowy PROCAM z 27.06.2019

Krzysztof Gasparski z Procam Polska w komunikacie jagodowym z dnia 27.06.2019.

Krajowe owoce jagodowe – początek sezonu na Broniszach

Na rynku hurtowym rozpoczęły się dostawy krajowej borówki wysokiej spod osłon, a malina nadal ma wysokie ceny. Na Mazowszu plonowanie truskawki osiągnęło szczyt. Powoli rośnie podaż krajowych czereśni.

Piwa z dodatkiem owoców jagodowych

Owoce jagodowe to najpopularniejsza grupa polskich owoców używanych przez rzemieślniczych piwowarów. Obok truskawki, maliny, czarnej porzeczki, warzone są piwa z aronią, agrestem, jeżyną, żurawiną, jagodą kamczacką oraz czerwoną porzeczką.

Wiosenna ocena stanu upraw ogrodniczych

GUS opublikował wyniki wiosennej oceny stanu upraw przeprowadzonej w I połowie maja 2019 r. Oceny dokonano w oparciu o ekspertyzy rzeczoznawców terenowych GUS opracowane na podstawie lustracji pól, łąk i sadów oraz wyniki badań stanu upraw w gospodarstwach rolnych osób prawnych i jednostek niemających osobowości prawnej.