małopolska
Powstała pierwsza w Polsce winnica biodynamiczna
Pierwsza w Polsce winnica biodynamiczna, czyli funkcjonująca zgodnie z naturą bez zbytniej ingerencji człowieka powstała w Pawlikowicach k. Wieliczki (Małopolskie). Pierwsze wino jest zapowiadane na wiosnę 2016 r., ale prawdziwe zbiory zaczną się w kolejnych latach.
W walce z barszczem Sosnowskiego potrzebna jest dobra wola
Nie są potrzebne zmiany w prawie, a jedynie dobra wola, aby rozwiązać problem populacji barszczu Sosnowskiego - uważa minister rolnictwa Marek Sawicki. Wspomniana roślina jest groźna dla ludzi i zwierząt, ma właściwości parzące i alergizujące. Wizytujący we wtorek gospodarstwo rolne w Cichawie (Małopolskie) minister uważa, że na innych obszarach Polski warto wprowadzać w życie program likwidacji barszczu Sosnowskiego, taki jak ten, realizowany na terenie województwa małopolskiego".
Pokrzywa w soku jabłkowym hitem Małopolskiego Festiwalu Smaku
Pokrzywa w soku jabłkowym okazała się prawdziwą sensacją półfinału Małopolskiego Festiwalu Smaku w Starym Sączu. Produkt zebrał trzy nagrody: w plebiscycie publiczności, główną nagrodę przyznawaną przez jurorów festiwalu oraz nagrodę dziennikarzy.
Małopolski program zwalczania barszczu Sosnowskiego
Uniwersytet Rolniczy w Krakowie wraz z partnerami – Małopolską Izbą Rolniczą i Zakładem Doświadczalnym IHAR w Grodkowicach od kwietnia 2014 roku realizuje na terenie 31 gmin projekt „Środowisko bez barszczu Sosnowskiego (Heracleum Sosnowskyi Manden.)” korzystając z dofinansowania w kwocie (3 228 985 zł) pochodzącego z Islandii, Liechtensteinu i Norwegii w ramach funduszy EOG. Celem projektu jest inwentaryzacja, monitoring, zniszczenie i wyeliminowanie roślin barszczu Sosnowskiego (Heracleum Sosnowskyi Manden).
Rozpoczyna się sezon enoturystyczny w Małopolsce
Miłośnicy wina i pięknych krajobrazów w najbliższą sobotę w Smardzowicach koło Ojcowa zainaugurują sezon enoturystyczny na Małopolskim Szlaku Winnym. W tym roku zaplanowano zwiedzanie co najmniej ośmiu winnic, których produkty będzie można degustować.
Barszcz po krakowsku
W początkach czerwca informowaliśmy o rozpoczęciu w Małopolsce programu zwalczania barszczu Sosnowskiego. Do realizowanego przez Uniwersytet Rolniczy, Małopolską Izbę Rolniczą i Zakład Doświadczalny IHAR w Grodkowicach wspomaganych przez wojewodę małopolskiego przystąpiły gminne samorządy Małopolski. Wczoraj instytucje realizujące projekt podsumowały pierwszy sezon pracy.
Turyści przez całe lato zwiedzali małopolskie winnice
Ponad 500 osób wzięło udział w ciągu lata w drugiej edycji Dni Otwartych Małopolskich Winnic. Swoje podwoje otworzyło dla zwiedzających sześć gospodarstw, które można było zwiedzać oraz degustować ich produkty.
W winnicy Krokoszówka Górska
W sobotę 19 lipca dwie grupy zwiedzających odwiedziły winnicę Marka i Bożeny Górskich w Smardzowicach koło Ojcowa, nazwaną od nazwisk gospodarzy Krokoszówka Górska. Była to inauguracja Dni Otwartych Winnic - cyklu wakacyjnych spotkań organizowanych już drugi sezon na Małopolskim Szlaku Winnym. Zaplanowano jeszcze minimum 4 takie spotkania.
Dni Otwarte Małopolskich Winnic
19 lipca rozpocznie się druga edycja Dni Otwartych Małopolskich Winnic, które przez całe lato będzie można zwiedzać i degustować ich produkty. W zeszłym roku frekwencja przerosła oczekiwania organizatorów – zapisało się tak wielu chętnych, że dla części zabrakło miejsc.
Paczka od rolnika – pomysł na bezpośrednią sprzedaż żywności
Zdrowa żywność kupowana bezpośrednio od rolnika może być tańsza, a ekologiczne produkty przyciągają do gospodarstw turystów, co służy rozwojowi regionu - przekonywali w Białymstoku małopolscy rolnicy, zachęcając do promowania lokalnej żywności rolników podlaskich.