Strona główna Tagi Miód
Tag:

miód

Czy „miejski” miód jest czysty?

Jesień to czas zbiorów. Ciesząc się darami natury, zwykle oceniamy nie tylko ich ilość, ale też jakość. Przebadano jakość miodu z eksperymentalnej pasieki miejskiej GIORiN, zlokalizowanej przy Centralnym Laboratorium w Toruniu.

Forum Pszczelarzy w Przysieku

W sobotę 30 marca 2019, w Przysieku odbyło się XXVII Forum Pszczelarzy. Zostało ono zorganizowane przez Regionalny Związek Pszczelarzy w Toruniu oraz Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie Oddział w Przysieku.

PE przyjął „długoterminową strategię przetrwania” pszczół i pszczelarstwa

Parlament Europejski wzywa UE i państwa członkowskie do większych inwestycji w ochronę pszczół, walki z podrabianym miodem i wsparcia dla pszczelarzy - stwierdzili europosłowie w rezolucji przyjętej 1 marca.

Prognozy dla ukraińskiego ogrodnictwa

Andrij Yarmak, ukraiński analityk rynku, obecnie pracownik FAO, podzielił się na swojej stronie Fb przemyśleniami na temat możliwych kierunków rozwoju ukraińskiego ogrodnictwa. Przy czym, jak sam twierdzi, sceptycznie podchodzi do wszelkich prognoz chociaż całe zawodowe życie nad nimi pracuje.

Bardzo słaby sezon pszczelarzy na Podkarpaciu

Średnio 6-7 kg z ula zebrali w tym roku pszczelarze na Podkarpaciu; o połowę mniej niż w ubiegłym roku. Jak powiedział w poniedziałek prezes Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Rzeszowie Tadeusz Dylon, powodem była "wyjątkowo niesprzyjająca pogoda".

Na Podkarpaciu bez miodów wiosennych

Deszczowa i chłodna pogoda w ostatnich tygodniach oraz słaba kondycja pszczół po tegorocznej zimie - wyginęło wtedy blisko 30 proc. populacji - pozbawiły miodów wiosennych pszczelarzy na Podkarpaciu.

Pszczelarz Roku

W ministerstwie rolnictwa ogłoszono wyniki rywalizacji o tytuł Pszczelarza Roku. Przyznano go Agnieszce i Pawłowi Kamińskim z Koła Pszczelarzy w Bogdańcu (lubuskie).

Słaby sezon pszczelarski na Podkarpaciu

13 kg miodu z ula zebrali średnio w tym roku pszczelarze na Podkarpaciu; 10 kg mniej niż przed rokiem. Kończący się sezon był trudny. Zdecydowanie gorszy od poprzedniego - powiedział prezes Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Rzeszowie Tadeusz Dylon.

Zbiory miodu wrzosowego na Dolnym Śląsku najlepsze od trzech lat

Tegoroczne zbiory miodu wrzosowego są na Dolnym Śląsku lepsze niż przez ostatnie trzy lata. W poprzednich sezonach m.in. z powodu suszy zbierano znikome ilości tego miodu, który jest dolnośląskim regionalnym produktem certyfikowanym w Unii Europejskiej.

Miód z poligonu

Chłodne i deszczowe lato sprawiło, że w tym roku warmińsko-mazurscy pszczelarze nie zebrali cenionego przez konsumentów miodu lipowego, wcześniej nie udało się zebrać też miodu rzepakowego - poinformował szef regionalnego związku pszczelarskiego Józef Zysk. By pozyskać miód wrzosowy, ule ustawiono m.in. na poligonach.

Ostatnie artykuły

Lokalnie masowy wylot II pokolenia rolnicy zbożówki !!! – Komunikat warzywniczy PROCAM z 05.08.2020...

Na podstawie odczytów z pułapek feromonowych w centralnej części kraju, w okresie 22-30 lipca zaobserwowano masowy wylot II pokolenia motyli rolnicy zbożówki (Agrotis segetum).

Tajemnicze nasiona z Chin

Rośliny wyhodowane z nasion niewiadomego pochodzenia to poważne zagrożenie dla naszych upraw rolniczych i ogródków przydomowych – przestrzega dr Tomasz Kałuski, kierownik Centrum Badań Organizmów Kwarantannowych, Inwazyjnych i Genetycznie Zmodyfikowanych w Instytucie Ochrony Roślin – PIB w Poznaniu. Dodaje też, że zagrożeniem mogą być również same nasiona.

Odporność warto budować latem

Odporność najszybciej kojarzy się z momentami kiedy jej nie mamy, z jesienią, zimą, wczesną wiosną. Lato jest dobrym momentem na zadbanie o prawidłowe odżywienie. Przemawiają za tym trzy rzeczy. Dostępność świeżych produktów jest latem największa, co sprzyja uzupełnianiu potencjalnych niedoborów. Silne skojarzenia budowania odporności z witaminą C oraz postrzeganie jako jej źródeł sezonowych owoców i warzyw. Fakt, że budowanie odporności jest procesem trwającym nawet kilka tygodni. Chcąc być odpornym jesienią, po prostu trzeba zacząć lepiej się odżywiać już latem.