Bardzo słaby sezon pszczelarzy na Podkarpaciu

Średnio 6-7 kg z ula zebrali w tym roku pszczelarze na Podkarpaciu; o połowę mniej niż w ubiegłym roku. Jak powiedział w poniedziałek prezes Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Rzeszowie Tadeusz Dylon, powodem była "wyjątkowo niesprzyjająca pogoda".

Przed rokiem podkarpaccy pszczelarze zebrali 13 kg z ula, a dwa lata temu nawet 30 kg.

– W tym roku pszczelarzom wyjątkowo nie sprzyjała pogoda. Wiosną były chłodne noce z przymrozkami dochodzącymi do kilku stopni poniżej zera. Zaraz potem przyszły gwałtowne burze i towarzyszące im wichury. Natomiast w lecie nastały wielodniowe upały – mówił Dylon.

Dodał, że miód można było zebrać jedynie z rzepaku, gryki i nawłoci. – Nie było miodu np. z drzew owocowych, lipy, czy akacji – zauważył.

Najwięcej miodu, niejednokrotnie blisko 15 kg z ula, zebrali właściciele pasiek wędrownych. W pasiekach stacjonarnych zbiory wahały się od dwóch do ośmiu kilogramów. – Natomiast w nastawionych na pozyskanie miodu spadziowego pasiekach leśnych nie było zbiorów – zaznaczył prezes podkarpackich pszczelarzy.

W regionie prawie połowa pasiek wytwarza miód ze spadzi iglastej. – Tegoroczna pogoda nie sprzyjała rozwojowi mszyc, dzięki którym powstaje miód spadziowy – przypomniał Dylon.

Spadź, zwana również rosą miodową, w postaci kropel występuje latem na igłach oraz na gałęziach jodły i świerka, a także na niektórych drzewach liściastych. Składa się głównie z soków roślinnych. Miody spadziowe mają m.in. walory lecznicze. Z Podkarpacia pochodzi prawie połowa tego rodzaju miodu w Polsce. Jest on co najmniej dwa razy droższy od innych miodów. Należy też do poszukiwanych produktów eksportowych. Miód spadziowy produkowany jest głównie w pasiekach w lasach Bieszczadów, Beskidu Niskiego oraz pogórzy Dynowskiego i Przemyskiego. Oprócz Podkarpacia pasieki przygotowane na zbiory miodu spadziowego można spotkać m.in. w woj. świętokrzyskim i małopolskim. Poprzednie dwa lata były urodzajne w miód spadziowy; w 2015 roku z ula zebrano nawet 15-20 kg. Jednak wcześniej zanotowano czteroletni nieurodzaj.

Na Podkarpaciu ponad 4 tys. pszczelarzy prowadzi 110 tys. rodzin pszczelich. W południowo-wschodniej Polsce na jeden kilometr kwadratowy przypada sześć rodzin pszczelich; przeciętna krajowa to cztery rodziny.

Źródło:

Related Posts

None found

Poprzedni artykułSpacerem po sadzie (9)
Następny artykuł155 produktów wyróżnionych w Poznaniu znakiem „Poznaj Dobrą Żywność”

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.