Strona główna Tagi Mrl
Tag:

mrl

Czy żywność jest skażona pestycydami?

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował raport dotyczący pozostałości pestycydów w żywności dostępnej w Europie. Wyniki badań obejmują ponad 84,5 tys. próbek żywności z 28 państw Unii Europejskiej. To kolejny rok, w którym ponad 96 proc. przebadanych próbek spełniło bardzo rygorystyczne normy określone w przepisach.

Pozostałości pestycydów we francuskich produktach

Francuska organizacja pozarządowa Generations Futures opublikowała raport z pięcioletnich badań owoców i warzyw prowadzonych pod zwierzchnictwem Generalnej Dyrekcji ds. Zwalczania Nadużyć Finansowych (DGCCRF).

Nowe MRL dla fosetylu i jego pokrewnych

6 czerwca 2018 r. UE opublikowała rozporządzenie określające maksymalne poziomy pozostałości (MRL/NPD) dla fosetylu-al (suma fosetylu, kwasu fosfonowego i ich soli, wyrażone jako fosetyl) na orzechach drzewnych. Nowe NDP są ustalone na poziomie 500 ppm i weszły w życie  26 czerwca 2018 r. Dla gatunków, dla których nie podano nowych poziomów MRL  ich poziom tymczasowy - 75 ppm - powróci do 2 ppm z dniem 1 marca 2019 r.

Ostatnie artykuły

Iglasta piękność

Cedry należą do jednych z najładniejszych gatunków ozdobnych roślin iglastych. Dotychczas nie były one zbyt popularne w polskich ogrodach, bowiem obawiano się ich uszkodzenia przez mróz. Łagodniejsze obecnie zimy stwarzają jednak warunki do tego, aby drzewa te były sadzone częściej. Ich rozmnażaniem zajmują się już coraz częściej polskie szkółki roślin ozdobnych.

Zwycięski koleus

Niezależna, amerykańska organizacja All-America Selection, testująca odmiany przez wprowadzeniem ich do sprzedaży, co roku wyróżnia najlepsze kreacje. W ostatniej edycji konkursu zwyciężył koleus 'Beale Street' z grupy Main Street (hodowcą jest firma Dümmen Orange). Ta nowa odmiana, która będzie dostępna na rynku od 2020 r., jest pierwszą kreacją koleusa nagrodzoną przez AAS.

Ziemniaki jadalne – stały dodatek w miesięczniku Warzywa

Stałym dodatkiem w miesięczniku „Warzywa” jest dział poświęcony ziemniakom jadalnym.