Tag:
mrl
Czy żywność jest skażona pestycydami?
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował raport dotyczący pozostałości pestycydów w żywności dostępnej w Europie. Wyniki badań obejmują ponad 84,5 tys. próbek żywności z 28 państw Unii Europejskiej. To kolejny rok, w którym ponad 96 proc. przebadanych próbek spełniło bardzo rygorystyczne normy określone w przepisach.
Pozostałości pestycydów we francuskich produktach
Francuska organizacja pozarządowa Generations Futures opublikowała raport z pięcioletnich badań owoców i warzyw prowadzonych pod zwierzchnictwem Generalnej Dyrekcji ds. Zwalczania Nadużyć Finansowych (DGCCRF).
Nowe MRL dla fosetylu i jego pokrewnych
6 czerwca 2018 r. UE opublikowała rozporządzenie określające maksymalne poziomy pozostałości (MRL/NPD) dla fosetylu-al (suma fosetylu, kwasu fosfonowego i ich soli, wyrażone jako fosetyl) na orzechach drzewnych. Nowe NDP są ustalone na poziomie 500 ppm i weszły w życie 26 czerwca 2018 r. Dla gatunków, dla których nie podano nowych poziomów MRL ich poziom tymczasowy - 75 ppm - powróci do 2 ppm z dniem 1 marca 2019 r.