Pozostałości pestycydów we francuskich produktach

Francuska organizacja pozarządowa Generations Futures opublikowała raport z pięcioletnich badań owoców i warzyw prowadzonych pod zwierzchnictwem Generalnej Dyrekcji ds. Zwalczania Nadużyć Finansowych (DGCCRF).

W wyniku badań, jakimi objęto 32 gatunki warzyw i 18 gatunków owoców pozostałości pestycydów stwierdzono u 43,3% warzyw i 71,9% owoców. Jednak tylko w 3,4% próbek warzyw i 2,9% owoców odnotowano przekroczenie obowiązujących poziomów MRL (maksymalnych dopuszczalnych pozostałości).

Piotr Grel
za: agerpress.ro

Related Posts

None found

Poprzedni artykułJagodowe Mistrzostwa Świata
Następny artykułKE wesprze sektor pszczelarski

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.