Strona główna Tagi Nawożenie

nawożenie

Dobry start kapusty

Uprawa wczesnych odmian kapusty cieszy się coraz większą popularnością. Wynika to przede wszystkim z możliwości uzyskania atrakcyjnych cen za towar na początku sezonu. Wybór tych odmian determinowany jest więc głównie chęcią uzyskania wysokiej rentowności produkcji. Niektórzy z plantatorów już na przełomie stycznia i lutego rozpoczęli produkcję rozsad. Takie postępowanie jest dość ryzykowne, gdyż w tym okresie trudno jest przewidzieć jak szybko nadejdzie wiosna. 

Ochrona plantacji truskawki wiosną

Podczas Konferencji Truskawkowej Agrosimex, która odbyła się 16 lutego w Ryszkach k. Warki mówiono m.in. o wiosennych zabiegach na plantacjach truskawki. Aby uzyskać wysokie plonowanie, niezbędną są nawożenie i ochrona. 

Rozsada bez stresu

Gwarancją uzyskania wysokich plonów jest wyprodukowanie zdrowej i silnej rozsady. Sadzonki słabej jakości po wysadzeniu do gruntu źle się przyjmują, część roślin wypada, a pozostałe nie zapewniają odpowiedniej wysokości i jakości plonu. W takich przypadkach zazwyczaj stosuje się dosadzanie, jednak jest to zabieg kłopotliwy, kosztowny i pracochłonny, a w efekcie i tak niezapewniający równomiernego plonowania. 

Konferencja warzywnicza w Skalbmierzu

W Skalbmierzu (woj. świętokrzyskie, pow. kazimierski) odbyła się konferencja warzywnicza. Wydarzenie zorganizowała firma Intermag, przy współudziale firm AgroJurek, Enza Zaden, Grupa Mularski, Hazera, HM. Clause, KHiNO Polan.

Agro Akademia pod Lublinem

Lubelszczyzna to kolejne miejsce, w którym 24 stycznia odbyło się szkolenie z cyklu Agro Akademii Warzywniczej BASF dla reprezentantów zakładów przetwórczych. Współorganizatorami były firma dystrybucyjna Florimex, a także firma hodowlano-nasienna HM.Clause, producent nawozów Adob i producent rozsad warzyw – Grupa Mularski.

Ruszyła Agro Akademia Warzywnicza

W tym tygodniu rozpoczął się cykl spotkań pod hasłem Agro Akademia Warzywnicza BASF. Jak przekazywał Maciej Wita to już drugi rok, w którym BASF, wraz z partnerskimi firmami, organizuje szkolenia dla producentów i przetwórców warzyw. Zimowa Agro Akademia to przede wszystkim wykłady i spotkania z ekspertami, a letnia – odbywa się w formie warsztatów polowych. Pierwsze spotkanie w tym roku dla producentów i przetwórców warzyw odbyło się 23 stycznia w Toruniu.

W Opatkowicach z myślą o nowym sezonie warzywniczym

21 stycznia w Opatkowicach (woj. małopolskie, pow. proszowicki) odbyło się spotkanie informacyjno-szkoleniowe skierowane dla producentów warzyw z rejonu podkrakowskiego.

Producenci oszczędzają na nawozach. Rynek zwalnia

Jak czytamy w raporcie stowarzyszenia Fertilizers Europe, po kilku latach stabilnego wzrostu rynek nawozów zwalnia. Powodem są m.in. niższe ceny produktów pochodzenia rolniczego oraz wciąż trwające rosyjskie embargo, które powodują chęć wprowadzenia oszczędności przez rolników, także w przypadku takich niezbędnych zakupów jak nawozy.

Zmęczenie gleby, choroba replantacyjna. Co wiemy o tym zjawisku?

Wieloletnia uprawa tego samego gatunku lub gatunków pokrewnych na tym samym stanowisku nie jest obojętna dla gleby, powoduje tzw. jej zmęczenie. Zjawisko to jest szczególnie uciążliwe w intensywnych nasadzeniach, gdzie okres od posadzenia drzew do pierwszych większych zbiorów powinien być jak najkrótszy.

Odżywianie roślin po francusku

W malowniczym rejonie Tuluzy, stolicy francuskiej Oksytanii zlokalizowane są zakłady produkcyjne oraz laboratoria firmy Agronutrition (należącej do grupy de Sangosse), działającej w branży szeroko pojętego odżywiania roślin uprawnych. Firma oferuje swoje produkty w ponad 50 krajach świata, jest prekursorem dolistengo odżywiana roślin.