NULL
GRUSZE – JAKIE DRZEWKA SĄ NAJLEPSZE?
Do zakładania sadów powinno się wykorzystywać materiał szkółkarski najwyższej jakości. Nie można na nim oszczędzać, bo sad to droga inwestycja na wiele lat, która powinna się jak najszybciej zwrócić. Jaki materiał należy zatem produkować, aby spełnił on oczekiwania sadowników i przysporzył szkółkarzom klientów poszukujących coraz chętniej sadzonych grusz?
LILIE PRZEZ CAŁY ROK
Liczące 50 tys. mieszkańców miasto Dabas leży 40 km od Budapesztu i jest ogrodniczym zapleczem stolicy Węgier. Większość ogrodników produkuje w tej okolicy warzywa korzeniowe oraz kapustę. Z roślin ozdobnych uprawianych na kwiaty cięte większe znaczenie mają tylko chryzantemy, mieczyki i lilie, przeważnie uprawiane w polu albo w tunelach foliowych. Wyjątkiem jest gospodarstwo należące do dr. Eke Sandora (fot. 1), który od 19 lat produkuje pod osłonami lilie. Nadzorem technicznym zajmuje się właściciel, księgowością — jego żona, a dwie córki i zięć — marketingiem. To rodzinne przedsiębiorstwo jest drugim pod względem wielkości gospodarstwem produkującym kwiaty cięte lilii na Węgrzech.
WYKORZYSTANIE PRODUKTÓW PSZCZELICH DO UKORZENIANIA SADZONEK KRZEWÓW OZDOBNYCH
Do substancji biologicznie aktywnych pochodzenia pszczelego należą miód oraz propolis. Skład chemiczny tych związków wskazuje na możliwość użycia ich do traktowania sadzonek krzewów ozdobnych, zamiast preparatów auksynowych, które — ze względu na rozwój tendencji proekologicznych w produkcji ogrodniczej — mogą być w najbliższym czasie wycofywane z użycia.
A JEDNAK SIĘ KRĘCI
Zgodnie z szacunkiem wynikowym dokonanym przez GUS w grudniu, w 2005 roku zebraliśmy w Polsce 2,075 mln ton jabłek, czyli prawie o 18% mniej niż rok wcześniej. Podsumowania dokonywane przez producentów pod koniec ubiegłego roku także jednoznacznie wskazują, że jabłek jest mniej. Znacznie większy niż w poprzednich latach jest natomiast udział jabłek przemysłowych w łącznych zbiorach tych owoców.
WARUNKI UPRAWY A PLON I JAKOŚĆ POMIDORÓW
Owoce pomidora szklarniowego są chętnie kupowane przez cały rok. Na ich atrakcyjność ma wpływ głównie smak, zapach oraz intensywnie czerwona lub żółta barwa, a także wielkość i kształt owoców. Ponadto pomidory są źródłem wielu soli mineralnych, kwasów organicznych, cukrów, witaminy C oraz karotenoidów — naturalnych barwników.
SZKLARNIE I ROŚLINY POD KONTROLĄ
Tradycyjnie na targach Horti Fair szeroka jest oferta szklarni i cieplarni foliowych oraz ich wyposażenia, a także urządzeń pozwalających na komputerową kontrolę klimatu w szklarniach oraz sterujących dozowaniem pożywki.
W ostatnich latach w ofercie wielu firm zajmujących się kompleksowym wyposażeniem szklarni pojawiły się również różne systemy pozwalające na monitorowanie przebiegu pracy w szklarniach. Kolejnym, coraz wyraźniejszym, trendem jest wprowadzanie zestawu czujników przeznaczonych nie tylko do kontroli warunków w szklarni, ale także do mierzenia temperatury roślin oraz coraz szerszego zestawu parametrów określających tempo ich wzrostu i rozwoju oraz zachodzących procesów biochemicznych — m.in. intensywność fotosyntezy. W 2004 roku taki zestaw po raz pierwszy pokazała firma Hoogendoorn (czyt. też HO 2/2005), podczas Horti Fair '05 podobne rozwiązania miało w swej ofercie już kilka innych przedsiębiorstw.
KANADYJSKIE ODMIANY MORELI NA DOLNYM ŚLĄSKU
Kanadyjskie odmiany moreli są znane w wielu rejonach uprawy tego gatunku w Europie. Odmiana 'Veecot' pochodzi z Instytutu Ogrodnictwa w Vineland (Ontario), 'Wczesna z Morden' i 'Późna z Morden' ze Stacji Doświadczalnej w Morden (Manitoba), inne — z doświadczalnych placówek uniwersyteckich. Największa grupa — 'Harcot', 'Hargrand', 'Harogem', 'Harlayne', 'Harglow' czy 'Harval' — to odmiany, które wywodzą się lub zostały wyselekcjonowane w znanej Rolniczej Stacji Doświadczalnej w Harrow (Ontario). W tym ośrodku badawczym na początku lat 60. ubiegłego wieku zapoczątkowano program hodowli odmian i podkładek moreli. Szczególną uwagę zwrócono na odmiany o mniejszej wrażliwości na mróz, późno kwitnące, odporniejsze na choroby, plenne i o wysokiej jakości owoców.
NOWE „GWIAZDY” W ZABORZU
Tuż przed "gorącym" okresem sprzedaży poinsecji producenci mogli skonfrontować swoją wiedzę i uzyskać praktyczne informacje na temat uprawy tych roślin uczestnicząc w seminarium, które 7 listopada 2005 roku zorganizowała firma Plantpol Zaborze. Gościem specjalnym spotkania był Jack Williams specjalista do spraw hodowli i uprawy z kalifornijskiego przedsiębiorstwa Paul Ecke, skąd pochodzi dobrze znana grupa odmian Freedom.
PRZESZŁOŚĆ PRZYSZŁOŚCI
Jubileuszowa, X Konferencja Szkółkarska została zorganizowana przez Instytut Sadownictwa i Kwiaciarstwa 22 i 23 lutego w Puławach, w siedzibie Instytutu Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa, miejscu silnie związanym z historią polskiego ogrodnictwa. Tamtejszy pałac do dzisiaj otoczony jest bowiem parkiem, który w latach 1798–1806 księżna Izabella Czartoryska zmieniła w ogród romantyczny w stylu angielskim, umieszczając w nim m.in. Świątynię Sybilli — pierwsze w naszym kraju muzeum, witające przybyłych napisem "Przeszłość przyszłości". Księżna była również jedną z pierwszych autorek książek dotyczących sztuki ogrodowej — w 1808 roku opublikowana została jej praca "Myśli różne o sposobie zakładania ogrodów". Prawie 200 lat po ukazaniu się tego dzieła o obecnych problemach w szkółkarstwie ozdobnym dyskutowali w Puławach polscy naukowcy oraz szkółkarze.
HANDLOWE SPOTKANIE W STOLICY
W warszawskim w Pałacu Kultury i Nauki 16 i 17 listopada 2005 roku gościli przedstawiciele branży owocowo-warzywnej — uczestnicy drugiej edycji Międzynarodowych Targów Owoców i Warzyw AGF Polska 2005. Jej organizatorami były Ahoy' Rotterdam oraz Biuro Reklamy SA Zarząd Targów Warszawskich. Na 54 stoiskach, oprócz polskich wystawców (około 65%), obecni byli przedsiębiorcy z Belgii, Francji, Hiszpanii, Holandii, Niemiec i Wielkiej Brytanii.
W ciągu dwóch dni targi zwiedziło 2073 osób. W sporej części byli to goście zagraniczni. Spotkanie stało się przede wszystkim okazją do nawiązania nowych kontaktów handlowych, choć w opinii wielu wystawców targi były za słabo nagłośnione, czego skutkiem okazała się niska frekwencja odwiedzających. Najliczniejsze grono wystawców stanowiły grupy producenckie i firmy handlowe, zarówno polskie, jak i zagraniczne. Rozczarowali się ci, którzy liczyli na przybycie producentów warzyw i owoców — tych bowiem brakowało wśród zwiedzających.