Strona główna Tagi NULL

NULL

NAJCZĘSTSZE PYTANIA I ODPOWIEDZI

 1. Kto kupi moje produkty, jeśli zdecyduję się na przestawienie gospodarstwa na ekologiczne? Bycie "ekologicznym" nie gwarantuje automatycznie rynku zbytu. Rolnik musi go znaleźć...

MALINIAKI W KRAŚNIKU

Podczas Święta Malin w Kraśniku (10 lipca), potocznie nazywanego Maliniakami, można było stwierdzić, że zainteresowanie uprawą malin maleje (fot. 1). Na spotkanie szkoleniowe przybyło kilkudziesięciu rolników, a jeszcze w ubiegłym roku było ich kilkuset. Wtedy jeszcze przypuszczano, że załamanie cen jest chwilowe. Niestety, pogoda i polityka cenowa przetwórców zrobiły swoje. Także nad produkcją tego gatunku zawisły czarne chmury.

MOŻLIWOŚCI ZBYTU PRODUKTÓW EKOLOGICZNYCH

Produkcja ekologicznych warzyw i owoców związana jest z dużym ryzykiem — perspektywą uzyskiwania niższych plonów niż w uprawie tradycyjnej oraz często trudnościami z ich zbytem. Szanse sprzedaży takich produktów po korzystnych cenach zachęcają jednak do podejmowania tej produkcji. Jedną z możliwości jest współpraca z firmą Symbio, która kupuje produkty ekologiczne oraz oferuje producentom pomoc i doradztwo.

CENY WZROSŁY, PROBLEM POZOSTAŁ

Media (z wyjątkiem prasy fachowej) przestały się zajmować rynkiem owoców miękkich wraz z końcem sezonu skupu truskawek przemysłowych. Może to i lepiej, bo ustał kolportaż osobliwych informacji, którym eksperci nie mogli się nadziwić. Zanik zainteresowania wziął się zapewne stąd, że druga część sezonu skupu okazała się pod względem cen korzystniejsza (tab. 1) niż pierwsza, nie dotyczyło to jednak porzeczek. Ceny czarnych porzeczek nie były tak tragicznie niskie, jak w roku ubiegłym, ale nadal nie pokrywały kosztów produkcji. Za porzeczki kolorowe płacono mniej niż przed rokiem, a więc regres się pogłębił. Ceny malin i wiśni były znacznie wyższe od ubiegłorocznych, ze względu na niższe zbiory u naszych konkurentów (o 30% mniej malin w Serbii i prawie o połowę mniej wiśni na Węgrzech). Czy korzystniejsze ceny oznaczają jednak rozwiązanie problemu? Obawiam się, że owoce miękkie nadal pozostaną "miękkim podbrzuszem" naszego rynku owoców. Nikt przecież nie zagwarantuje, że w przyszłym roku ceny znowu nie spadną do 50–60 groszy za kilogram. Tegoroczna hossa to tylko kolejne stadium cyklu, porównywanego słusznie ze słynnym "cyklem świńskim".

PRZYGOTOWAĆ SIĘ DO SEZONU PRZECHOWALNICZEGO

W lipcowym numerze "Hasła Ogrodniczego" poruszone zostały aspekty związane z budową nowoczesnych obiektów do przechowywania owoców i warzyw. W niniejszym materiale nieco więcej miejsca poświęcone zostanie przygotowaniu komór do sezonu przechowalniczego i przypomniane zostaną podstawowe technologie przechowywania owoców.

ODMIANY ŚLIW NA DŁUŻEJ

Rozterki producentów dotyczące wyboru odmiany do nowego sadu są zrozumiałe, ponieważ błędu popełnionego na tym etapie planowania produkcji nie można naprawić w sadzie w inny sposób, jak tylko poprzez przeszczepienie drzew lub ich wymianę na nowe, a to kosztuje. Podjęcie decyzji powinno być poprzedzone głęboką analizą wielu czynników: wymagań przyszłego rynku zbytu owoców, warunków klimatycznych panujących na danym terenie, podatności na choroby, cech jakościowych owoców oraz pory ich dojrzewania.

JEŻYNY W GOSPODARSTWIE SADOWNICZYM

W ciągu ostatnich lat w wielu niemieckich gospodarstwach sadowniczych maleje opłacalność uprawy jabłoni i grusz. Największy spadek cen notują sprzedający jabłka do centrów logistycznych. Wielu z nich decyduje się na produkcję deserowych owoców jagodowych, a w rejonach, w których do niedawna rosły tylko drzewa ziarnkowe, coraz częściej spotyka się plantacje roślin jagodowych uprawianych w szpalerach — czerwoną i czarną porzeczkę, agrest lub jeżynę. W Polsce — w przypadku tego ostatniego gatunku uprawa wielu nowych odmian o wybitnie deserowych owocach była niemożliwa, gdyż pędy tych roślin przemarzają u nas zimą. Wydaje się jednak, że alternatywą może być kontenerowa uprawa jeżyn, które przez zimę będą przetrzymywane w chłodniach.

INTEGROWANA PRODUKCJA OWOCÓW – TERAZ W POLSCE

Integrowana produkcja owoców na towarową skalę zaczęła się około 25 lat temu w Południowym Tyrolu. W Polsce za oficjalną datę jej wprowadzenia można uznać...

KIEDY BĘDĄ DOPUSZCZONE ZRÓŻNICOWANE DAWKI I STREFY OCHRONNE

Choć w minionym półwieczu nie zmieniły się znacząco podstawowe zasady techniki ochrony roślin, to w ostatnim okresie dokonał się skok jakościowy w konstrukcji opryskiwaczy....

NOWE I ZNOWELIZOWANE

W ostatnich miesiącach wprowadzono wiele nowych aktów prawnych oraz znowelizowano już obowiązujące: 25 marca — rozporządzenie ministra rolnictwa i rozwoju wsi z 25 marca 2005 r. w sprawie...