NULL
BRONISZE MAJĄ 10 LAT
W lipcu upłynęło 10 lat od zawiązania spółki akcyjnej Warszawski Rolno-Spożywczy Rynek Hurtowy z siedzibą w Broniszach. Ostatnie trzy lata zamknięto zyskiem — w 2004 roku wyniósł on ponad 8 milionów złotych, a przychód prawie 35 milionów. Wdrażany jest zintegrowany system zarządzania ISO 9001, 14001 oraz HACCP.
CIĄGNIKOWE URZĄDZENIE DO PODGRZEWANIA POWIETRZA
Przymrozki wiosenne mogą powodować uszkadzanie kwiatów i pąków kwiatowych, a w konsekwencji być przyczyną znacznych strat w krajowym ogrodnictwie. Spadek temperatury poniżej 0°C powoduje krystalizację lodu w przestrzeniach międzykomórkowych prowadząc do zniszczenia struktury komórek. Pąki kwiatowe ulegają uszkodzeniom: w fazie zielonego pąka przy temperaturze –3,9°C, w fazie różowego pąka przy –2,7°C, w fazie kwitnienia przy –2,9°C, po kwitnieniu przy –2,3°C. Przedstawione wartości temperatury nie są jednak uniwersalne i mogą się różnić, w zależności od podkładek, fazy rozwoju pąków kwiatowych, kondycji drzew. Dodatkowo, ważna dla powstających uszkodzeń kwiatów jest nie tylko wartość temperatury, ale także tempo jej spadku — im szybsze, tym ryzyko wystąpienia uszkodzeń jest większe.
RYNKOWA OCENA ODMIAN ROŚLIN SADOWNICZYCH
Coraz wyraźniej widać, że zasadniczy wpływ na opłacalność produkcji owoców będzie miała uprawiana odmiana. Zmieniają się gusty konsumentów i mody. Stale pojawia się wiele...
WSPÓŁPRACA WGRO SA Z PRODUCENTAMI OGÓRKÓW
Wielkopolska Gildia Rolno-Ogrodnicza SA w Poznaniu po raz kolejny na zamówienie odbiorców z Czech, Słowacji i Niemiec organizuje uprawę i sprzedaż ogórków polowychw przedłużonym...
OWOCE MIĘKKIE. SPOTKANIE W MRiRW
Spotkanie w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi 29 czerwca br., zorganizowane z inicjatywy tego ministerstwa i Rady Gospodarski Żywnościowej poświęcone było sytuacji i perspektywom rozwoju rynku owoców miękkich w Polsce. Uczestniczyli w nim przedstawiciele Związku Sadowników RP, Polskiego Związku Ogrodniczego, Polskiej Izby Ogrodniczej, Krajowej Rady Izb Rolniczych, Związku Sadowników Polskich, Towarzystwa Rozwoju Sadów Karłowych, Krajowego Związku Zrzeszeń Plantatorów Owoców i Warzyw dla Przemysłu, Krajowego Związku Kółek i Organizacji Rolniczych oraz przedstawiciele niektórych grup producentów zajmujących się produkcją owoców miękkich. Ze strony przetwórców udział w spotkaniu wzięli: Krajowa Unia Producentów Soków, Krajowa Rada Przetwórstwa i Zamrażalnictwa Owoców i Warzyw oraz przedstawiciele niektórych zakładów przetwarzających owoce miękkie. W spotkaniu uczestniczyli również przedstawiciele IERiGŻ oraz Instytutu Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach. Celem spotkania było zasięgnięcie opinii o sytuacji na rynku owoców dla przetwórstwa oraz przeanalizowanie możliwości zacieśniania współpracy między producentami i przetwórcami. Spotkanie prowadzili podsekretarz stanu Wiesław Zapędowski i dyrektor Departamentu Organizacji Rynków Rolnych Waldemar Guba.
TECHNOLOGIA UPRAWY KUKURYDZY CUKROWEJ
Kukurydza cukrowa jest cennym warzywem, jednak powierzchnia jej uprawy w Polsce wynosi tylko nieco powyżej 3 tysiące hektarów. Uprawa i zbiór kukurydzy dla przetwórstwa muszą być w wysokim stopniu zmechanizowane. Na polach Zakładu Doświadczalnego IBMER w Kłudzienku na powierzchni około 25 ha poddano ocenie technologię uprawy kukurydzy cukrowej począwszy od uprawy gleby, aż do zbioru.
SADOWNICTWO W 6 KRAJACH WSCHODNIEJ EUROPY
Wzrastająca produkcja owoców w Polsce powinna powodować wzrost ich eksportu. W przeciwnym razie wystąpią duże trudności ze zbytem owoców po opłacalnych cenach, niezależnie od gatunku. Na całym świecie rośnie produkcja owoców przy małym wzroście ich spożycia, co powoduje bardzo dużą konkurencję na światowym rynku owocowym.
WIELKOPOLSKIE SZPARAGI
Szparag często określany jest jako "złoto piaszczystych gleb", ponieważ ma bardzo niskie wymagania glebowe i może być z powodzeniem uprawiany na glebach V i VI klasy. W Polsce szparagi uprawia się na areale około 1700 ha, co pozwala wyprodukować około 4000 ton tych warzyw. W większości są one eksportowane — około 65% towaru trafia do Niemiec, pozostała część do Holandii, Francji i Belgii. Szansą dla rozwoju uprawy tego warzywa w naszym kraju może być spadek produkcji szparagów w Niemczech. Jednocześnie w ostatnich latach w rejonie Wielkopolski spożycie szparagów wzrosło około 10-krotnie, obserwuje się także wzrost zainteresowania tym warzywem w Warszawie.
NOWE CENTRUM LOGISTYCZNE W PROFISADZIE
W powstających nowych grupach producentów, a także w działających na rynku od kilku lat, stale dokonuje się nowych inwestycji mających pozwolić tym firmom na współpracę z coraz bardziej wymagającymi odbiorcami.
MONITOROWANIE UPRAWY POMIDORÓW
Ogrodnicy mający wieloletnie doświadczenie w uprawie pomidorów wiedzą, jak ważna jest dokładna obserwacja uprawy i szybkie reagowanie na niekorzystne zmiany. Niestety, gdy ogląda się uprawę codziennie, trudno wychwycić drobne różnice w równowadze wzrostu i rozwoju roślin (wykres). W większości przypadków są one zauważane już w mocno zaawansowanym stadium, gdy na rozwiązanie danego problemu trzeba poświęcić zwykle więcej czasu i wysiłku. Dlatego producenci powoli zaczynają się przekonywać również do prowadzenia fitomonitoringu — regularnych pomiarów roślin i notowania "policzalnych" danych dotyczących uprawy. Pozwala to na bieżące kontrolowanie wzrostu i rozwoju roślin.















![Zimowe ceny pomidorów, ale czy wszystkich? Niektóre są mniej cenione [13.03.2024] Pomidory](https://www.ogrodinfo.pl/wp-content/uploads/2024/03/Aktualne-ceny-polskich-pomidorow-218x150.jpg)
























