Wielkopolska Gildia Rolno-Ogrodnicza SA w Poznaniu po raz kolejny na zamówienie odbiorców z Czech, Słowacji i Niemiec organizuje uprawę i sprzedaż ogórków polowych
w przedłużonym (w porównaniu z tradycyjnym) okresie. W tym roku zostały zawarte umowy kontraktacyjne z 73 ogrodnikami z 6 rejonów, którzy prowadzą uprawę na łącznej powierzchni 65 hektarów. W każdym rejonie uprawy zajmują około 10–15 ha, dodatkowo w okolicy musi znajdować się przechowalnia, umożliwiająca składowanie i schładzanie ogórków do 6–8°C.
Przygotowania do sezonu rozpoczynają się już w październiku poprzedniego roku. Wtedy organizowane są 2 lub 3 informacyjno-szkoleniowe spotkania z producentami. Na kolejnym szkoleniu w marcu przedstawiane są zalecenia dotyczące szczegółowej uprawy ogórków.
Ogrodnikom oraz rolnikom (wielu z nich dotychczas zajmowało się jedynie uprawami rolniczymi), którzy przystępują do takiej uprawy, WGRO przed sezonem zapewnia środki produkcji — nasiona, nawozy, elementy systemu nawadniającego, czarną folię do ściółkowania zagonów — za które producenci rozliczają się po pierwszych dostawach ogórków. Bezpośrednio przed siewem nasiona są dostarczane do poszczególnych punktów skupu, gdzie są odpowiednio zaprawiane. Wysiewy rozpoczynają się 18–20 maja, tak by pierwsze zbiory przypadły około połowy lipca — gdy pozwalają na to warunki pogodowe, zbiory trwają zwykle do końca września. Nadzór nad przestrzeganiem jednorodnej we wszystkich gospodarstwach technologii uprawy sprawuje zatrudniony przez WGRO agrotechnik Zbigniew Jąkalski, który dokonuje systematycznych lustracji plantacji oraz wydaje zalecenia dotyczące zabiegów pielęgnacyjnych i ochrony roślin.
Zebrane ogórki są dostarczane do rejonowych punktów skupu. Punkty te są wcześniej wyposażone w odpowiednie urządzenia sortujące, wagi i sprzęt komputerowy. Ogórki są sortowane na pięć klasy wielkości (3–6 cm, 5–8 cm, 6–9 cm, 9–12 cm i 12–14 cm), pakowane w worki i schładzane do temperatury 6–8°C.
Z punktów skupu są wysyłane do odbiorców. Za pośrednictwem WGRO plantacje są ubezpieczane na wypadek niepowodzeń w produkcji, wynikających z niesprzyjającego przebiegu pogody.
Zdaniem wiceprezes WGRO SA Lidii Niemier (fot.), dzięki takiej współpracy z Gildią producenci mają możliwość wdrażania w swoich gospodarstwach nowych upraw i technologii, a zapewnienie w kontraktach cen minimalnych stanowi gwarancję opłacalności uprawy.
Wiceprezes WGRO SA Lidia Niemier uważa, że współpraca z producentami ogórków
przynosi obustronne korzyści
Wielkopolska Gildia Rolno-Ogrodnicza SA w Poznaniu po raz kolejny na zamówienie odbiorców z Czech, Słowacji i Niemiec organizuje uprawę i sprzedaż ogórków polowych
w przedłużonym (w porównaniu z tradycyjnym) okresie. W tym roku zostały zawarte umowy kontraktacyjne z 73 ogrodnikami z 6 rejonów, którzy prowadzą uprawę na łącznej powierzchni 65 hektarów. W każdym rejonie uprawy zajmują około 10–15 ha, dodatkowo w okolicy musi znajdować się przechowalnia, umożliwiająca składowanie i schładzanie ogórków do 6–8°C.
Przygotowania do sezonu rozpoczynają się już w październiku poprzedniego roku. Wtedy organizowane są 2 lub 3 informacyjno-szkoleniowe spotkania z producentami. Na kolejnym szkoleniu w marcu przedstawiane są zalecenia dotyczące szczegółowej uprawy ogórków.
Ogrodnikom oraz rolnikom (wielu z nich dotychczas zajmowało się jedynie uprawami rolniczymi), którzy przystępują do takiej uprawy, WGRO przed sezonem zapewnia środki produkcji — nasiona, nawozy, elementy systemu nawadniającego, czarną folię do ściółkowania zagonów — za które producenci rozliczają się po pierwszych dostawach ogórków. Bezpośrednio przed siewem nasiona są dostarczane do poszczególnych punktów skupu, gdzie są odpowiednio zaprawiane. Wysiewy rozpoczynają się 18–20 maja, tak by pierwsze zbiory przypadły około połowy lipca — gdy pozwalają na to warunki pogodowe, zbiory trwają zwykle do końca września. Nadzór nad przestrzeganiem jednorodnej we wszystkich gospodarstwach technologii uprawy sprawuje zatrudniony przez WGRO agrotechnik Zbigniew Jąkalski, który dokonuje systematycznych lustracji plantacji oraz wydaje zalecenia dotyczące zabiegów pielęgnacyjnych i ochrony roślin.
Zebrane ogórki są dostarczane do rejonowych punktów skupu. Punkty te są wcześniej wyposażone w odpowiednie urządzenia sortujące, wagi i sprzęt komputerowy. Ogórki są sortowane na pięć klasy wielkości (3–6 cm, 5–8 cm, 6–9 cm, 9–12 cm i 12–14 cm), pakowane w worki i schładzane do temperatury 6–8°C.
Z punktów skupu są wysyłane do odbiorców. Za pośrednictwem WGRO plantacje są ubezpieczane na wypadek niepowodzeń w produkcji, wynikających z niesprzyjającego przebiegu pogody.
Zdaniem wiceprezes WGRO SA Lidii Niemier (fot.), dzięki takiej współpracy z Gildią producenci mają możliwość wdrażania w swoich gospodarstwach nowych upraw i technologii, a zapewnienie w kontraktach cen minimalnych stanowi gwarancję opłacalności uprawy.
Wiceprezes WGRO SA Lidia Niemier uważa, że współpraca z producentami ogórków
przynosi obustronne korzyści