Strona główna Tagi NULL

NULL

JAK UPRAWIA SIĘ SAŁATĘ I ZIOŁA W NORWEGII

Chociaż klimat jest tam surowy, zimy długie i mroźne, okres wegetacyjny krótki, a intensywność światła niska, dobrze jednak rozwinięta jest produkcja ogrodnicza pod osłonami. Norweskie szklarnie najczęściej pokryte są płytami akrylowymi o niskim współczynniku przenikania ciepła i przystosowane do całorocznej uprawy, dzięki wyposażeniu w system doświetlania asymilacyjnego. Niskie koszty energii elektrycznej, dobrze zorganizowany system dystrybucji oraz promocja rodzimych produktów sprawiają, że produkcja ogrodnicza jest rozwinięta i bardzo opłacalna.

JAK PRZEDŁUŻYĆ TRWAŁOŚĆ ZIELENI CIĘTEJ? (CZ. I)

Rozwijający się rynek kwiaciarski stawia coraz większe wymagania co do jakości i bogactwa zieleni ciętej. Nierzadko to właśnie liście bądź ulistnione pędy stają się centralnym elementem roślinnych kompozycji. Nic dziwnego, że w produkcji i handlu pojawiają się nowe, jeszcze niedawno nieużywane do tego celu gatunki (czyt. też HO 9, 11, 12/2003).

KOSZTY PRODUKCJI JABŁEK NA ŚWIECIE

Dwaj amerykańscy naukowcy — ekonomista Jim Du Bruille z Wenatchee Valley College oraz dr Bruce Barritt z waszyngtońskiego uniwersytetu stanowego — zwiedzili (w latach...

BORÓWKA BRUSZNICA I JEJ UPRAWA

Borówka brusznica (Vaccinium vitis-idaea), znana u nas także pod nazwą borówki czerwonej, jest krzewinką osiągającą wysokość 20–30 cm. Występuje w całym kraju na terenach luźnych drzewostanów sosnowych, na obrzeżach dostatecznie naświetlonych leśnych polan. Jest to roślina zimozielona, wytrzymała na mróz, zasiedla kwaśne, lekkie, piaszczyste gleby, na których szybko się rozrasta za pomocą podziemnych rozłogów, tworząc mniej lub bardziej zwartą masę krótkich pędów. Rośliny borówki brusznicy mają dużą wartość dekoracyjną w czasie kwitnienia, dojrzewania owoców oraz zimą — dzięki zimozielonym liściom. Ma drobne, czerwone, cierpkie w smaku owoce o małej wartości do bezpośredniego spożycia, lecz cenione do produkcji przetworów stanowiących cenny dodatek do mięsnych potraw.

WARZYWA NA „MATACH” TORFOWYCH

Kronen-Klasmann, przy współudziale firm Syngenta Seeds, Broste oraz Milex 22 maja zorganizowała spotkanie dla producentów w gospodarstwie Piotra Fijałkowskiego w miejscowości Rząźno pod Łowiczem....

OSZCZĘDNOŚĆ MIEJSCA W SZKLARNI Z RÓŻAMI

Poziom produkcji róż w norweskim warzywniczo-kwiaciarskim gospodarstwie Hafskjold Gartneri nie jest zbyt wysoki, ale jej technologia zasługuje na uwagę. Rośliny uprawia się w matach...

O INSTYTUCIE WARZYWNICTWA I NAWADNIANIU WARZYW

rozmowa z dyrektorem Instytutu Warzywnictwa w Skierniewicach - prof. dr. hab. Stanisławem Kaniszewskim

MECHANIZACJA ZBIORU OWOCÓW PESTKOWYCH

W produkcji gatunków pestkowych zbiór owoców jest najtrudniejszym do przeprowadzenia zespołem czynności. Wiąże się to z dużą podatnością tych owoców na uszkodzenia mechaniczne, krótkim okresem dojrzałości zbiorczej i relatywnie wysokimi plonami z jednostki powierzchni. Mimo jednak szybkiego rozwoju inżynierii rolniczej, większość owoców tych gatunków nadal zbierana jest ręcznie, podczas gdy opracowana w USA w połowie lat 60. ub. wieku technologia mechanicznego zbioru owoców jest stale udoskonalana, a na rynek trafiają coraz to lepsze maszyny.

DOBRY ROK DLA CEBULI OZIMEJ

13 maja firma Nickerson Zwaan zaprosiła producentów do podkrakowskich Dziekanowic na Dzień Otwarty poświęcony uprawie i prezentacji odmian cebuli ozimej. Gospodarzem spotkania był Władysław Tokarczyk (fot. 1) — przedstawiciel tej firmy na południu Polski.

POMALOWAĆ OWOCE

W ostatnich latach coraz ważniejsze staje się nie wyprodukowanie owoców lub warzyw, ale sprzedanie ich po opłacalnej cenie. Zdecydowanie łatwiej jest jednak sprzedać produkty...