OSZCZĘDNOŚĆ MIEJSCA W SZKLARNI Z RÓŻAMI

    Poziom produkcji róż w norweskim warzywniczo-kwiaciarskim gospodarstwie Hafskjold Gartneri nie jest zbyt wysoki, ale jej technologia zasługuje na uwagę. Rośliny uprawia się w matach wełny mineralnej, które są układane pojedynczo w poprzek linii stołów, zamontowanych na konstrukcji z rur grzewczych i zestawionych ściśle obok siebie. Każda linia jest wyposażona w mechanizm do przesuwania stołów w lewą lub prawą stronę, które następuje w okresach zbioru kwiatów lub podczas zabiegów pielęgnacyjnych (fot.). Taki system uprawy pozwala na maksymalne wykorzystanie powierzchni uprawowej szklarni, bez konieczności pozostawiania szerokich ścieżek roboczych.


    Róże na stołach z mechanizmem umożliwiającym przesuwanie całej ich linii

    W produkcji znajduje się około 90 odmian róż. Mniej więcej 20% stanowią te o kwiatach czerwonych, uprawiane w szklarni chłodniejszej (18,5°C), pozostałym odmianom zapewnia się temperaturę 19,5°C. W czasie wzrostu rośliny są doświetlane asymilacyjnie światłem o natężeniu 17 000 luksów (w okresie jesienno-zimowym lampy są włączone przez całą dobę) oraz dokarmiane dwutlenkiem węgla o stężeniu 900 ppm. Ochrona przed szkodnikami, głównie przed przędziorkiem, jest chemiczna: dwu-, trzykrotnie w miesiącu opryskuje się plantację mieszaniną preparatów Vertimec 018 EC i Nissorun 050 EC. Aby zapobiec występowaniu mączniaka prawdziwego, odparowuje się siarkę w sulfulatorach przez 8 godzin dziennie. W okresach silnej inwazji grzyba Sphaerotheca pannosa var. rosae, powodującego tę chorobę, opryskuje się rośliny fungicydem.

    Kwiaty zbiera się każdego dnia, sortuje się je na dwie klasy długości: w pierwszej pędy są 60-centymetrowe (pęczki po 20 sztuk), natomiast w drugiej — 30–50-cm (po 10 sztuk). Kwiaty po zbiorze przetrzymywane są w chłodni w temperaturze 3–4°C. W Hafskjold Gartneri tygodniowo sprzedaje się ich około 30–35 tysięcy.

    Poziom produkcji róż w norweskim warzywniczo-kwiaciarskim gospodarstwie Hafskjold Gartneri nie jest zbyt wysoki, ale jej technologia zasługuje na uwagę. Rośliny uprawia się w matach wełny mineralnej, które są układane pojedynczo w poprzek linii stołów, zamontowanych na konstrukcji z rur grzewczych i zestawionych ściśle obok siebie. Każda linia jest wyposażona w mechanizm do przesuwania stołów w lewą lub prawą stronę, które następuje w okresach zbioru kwiatów lub podczas zabiegów pielęgnacyjnych (fot.). Taki system uprawy pozwala na maksymalne wykorzystanie powierzchni uprawowej szklarni, bez konieczności pozostawiania szerokich ścieżek roboczych.



    Róże na stołach z mechanizmem umożliwiającym przesuwanie całej ich linii



    W produkcji znajduje się około 90 odmian róż. Mniej więcej 20% stanowią te o kwiatach czerwonych, uprawiane w szklarni chłodniejszej (18,5°C), pozostałym odmianom zapewnia się temperaturę 19,5°C. W czasie wzrostu rośliny są doświetlane asymilacyjnie światłem o natężeniu 17 000 luksów (w okresie jesienno-zimowym lampy są włączone przez całą dobę) oraz dokarmiane dwutlenkiem węgla o stężeniu 900 ppm. Ochrona przed szkodnikami, głównie przed przędziorkiem, jest chemiczna: dwu-, trzykrotnie w miesiącu opryskuje się plantację mieszaniną preparatów Vertimec 018 EC i Nissorun 050 EC. Aby zapobiec występowaniu mączniaka prawdziwego, odparowuje się siarkę w sulfulatorach przez 8 godzin dziennie. W okresach silnej inwazji grzyba Sphaerotheca pannosa var. rosae, powodującego tę chorobę, opryskuje się rośliny fungicydem.


    Kwiaty zbiera się każdego dnia, sortuje się je na dwie klasy długości: w pierwszej pędy są 60-centymetrowe (pęczki po 20 sztuk), natomiast w drugiej — 30–50-cm (po 10 sztuk). Kwiaty po zbiorze przetrzymywane są w chłodni w temperaturze 3–4°C. W Hafskjold Gartneri tygodniowo sprzedaje się ich około 30–35 tysięcy.

    Related Posts

    None found

    Poprzedni artykułWOKÓŁ PASZPORTÓW ROŚLIN
    Następny artykułNAGRODA GOSPODARCZA PREZYDENTA RP DLA „SĄDECKIEGO BARTNIKA”

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Wpisz treść komentarza
    Wpisz swoje imię

    ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.