KOSZTY PRODUKCJI JABŁEK NA ŚWIECIE

    Dwaj amerykańscy naukowcy — ekonomista Jim Du Bruille z Wenatchee Valley College oraz dr Bruce Barritt z waszyngtońskiego uniwersytetu stanowego — zwiedzili (w latach 2000–2002 — red.) 8 z 12 krajów — największych producentów jabłek na świecie (w sumie kraje te dostarczają 80% światowej produkcji). Efektem wizyt było wyliczenie kosztów produkcji jabłek w poszczególnych krajach (tabela). Zdaniem autorów tych wyliczeń, otrzymane dane rozwiały wiele mitów związanych z kosztami produkcji, zwłaszcza w Chinach.

    Koszty produkcji jabłek i plony w krajach, produkujących najwięcej tych owoców

    * — przy średnich zbiorach, jakie Chińczycy chcą osiągnąć w ciągu najbliższych 5 lat

    Robocizna. Najmniej za godzinę pracy robotnika w sadzie płacono w Chinach — 0,28 $. Najdroższa była robocizna we Włoszech — średnio 12,02 $/godz. (w Stanach Zjednoczonych — 10,27 $/godz.). Liczba godzin roboczych w przeliczeniu na hektar sadu rocznie była najniższa w Polsce — 363 rbh*, a najwyższa w Chinach — 3326 rbh (w USA — 494 rbh). Sytuacja w chińskim sadownictwie (przeciętny sad ma tam tylko 0,27 ha) wynika z tego, że w tym kraju ręcznie zapyla się kwiaty, przerzedza zawiązki, pakuje owoce na drzewach w papierowe torebki, prowadzi 3 razy w ciągu lata cięcie pędów, usuwa liście zacieniające owoce (fot.), odwraca i podwiązuje owoce na pędach (aby jabłka wybarwiły się ze wszystkich stron) oraz rozkłada odbijające światło materiały w międzyrzędziach. Wysokie koszty robocizny we Francji wynikają, między innymi z tego, że w tym kraju obowiązuje 35-godzinny tydzień pracy.


    W Chinach ręcznie usuwa się nawet liście, które zacieniają dojrzewające jabłka

    Materiały. Koszty środków produkcji, w tym przede wszystkim nawozów i środków ochrony roślin, okazały się wyjątkowo wysokie w Chinach (1450 $/ha). W tym kraju sadownicy starają się używać wyłącznie preparatów zarejestrowanych dla jabłoni, a środki te są drogie (większość jest importowana). Dodatkowo w Chinach do nawożenia sadów powszechnie używa się obornika (dostarcza drzewom około 30% substancji pokarmowych, które w innych krajach wprowadzane są z nawozami sztucznymi). W Polsce koszty środków produkcji zużytych na hektar sadu wyniosły — według amerykańskich naukowców — 860 $, w USA —1111 $/ha, a najwyższe były we Włoszech — 1817 $/ha.

    Koszty bezpośrednie. Najniższe całkowite bezpośrednie koszty produkcji odnotowano w Polsce — 1660 $/ha, najwyższe we Włoszech — 8615 $/ha. W Chinach wyniosły one 3380 $/ha, w USA — 6178 $/ha. W Chinach całkowite koszty produkcji w przeliczeniu na hektar sadu były jednak najniższe spośród badanych krajów i wyniosły 4822 $/ha, najwyższe odnotowano we Włoszech — 19 452 $/ha (głównie z powodu wysokiej ceny gruntów i drogiej ich dzierżawy oraz wyposażenia większości sadów w siatki przeciwgradowe i nawadnianie). W USA ten sam parametr wyniósł 12 355 $/ha.

    Plony. Przy wyliczaniu kosztów produkcji bardzo ważnym czynnikiem jest wysokość plonów. Na przykład koszt produkcji kilograma jabłek w stanie Waszyngton — przy plonach 22 t/ha wynosi — 0,51 $, przy plonach 44 t/ha — 0,28 $, a przy 60 t/ha — spada do 0,20 $. W wyliczeniach koszty produkcji kilograma jabłek w Chinach (0,27 $/kg) okazały się wyższe niż w Stanach Zjednoczonych. Najniższe były w Brazylii oraz w Chile — 0,12 $/kg, najwyższe we Włoszech — 0,32 $/kg. Chińscy sadownicy szybko unowocześniają jednak produkcję i — według przewidywań J. Du Bruille'a — w ciągu 5 lat koszty produkcji jabłek w tym kraju obniżą się do 0,16 $/kg.

    Na podstawie Good Fruit Grower, 15.01.2005

    * do amerykańskich wyliczeń wkradła się pomyłka — w rzeczywistości liczba godzin roboczych wyniosła 663 na hektar sadu, na co zwrócił uwagę prof. E. Makosz podczas kongresu Interpoma wiosną tego roku we Włoszech

    Dwaj amerykańscy naukowcy — ekonomista Jim Du Bruille z Wenatchee Valley College oraz dr Bruce Barritt z waszyngtońskiego uniwersytetu stanowego — zwiedzili (w latach 2000–2002 — red.) 8 z 12 krajów — największych producentów jabłek na świecie (w sumie kraje te dostarczają 80% światowej produkcji). Efektem wizyt było wyliczenie kosztów produkcji jabłek w poszczególnych krajach (tabela). Zdaniem autorów tych wyliczeń, otrzymane dane rozwiały wiele mitów związanych z kosztami produkcji, zwłaszcza w Chinach.


    Koszty produkcji jabłek i plony w krajach, produkujących najwięcej tych owoców

    * — przy średnich zbiorach, jakie Chińczycy chcą osiągnąć w ciągu najbliższych 5 lat


    Robocizna. Najmniej za godzinę pracy robotnika w sadzie płacono w Chinach — 0,28 $. Najdroższa była robocizna we Włoszech — średnio 12,02 $/godz. (w Stanach Zjednoczonych — 10,27 $/godz.). Liczba godzin roboczych w przeliczeniu na hektar sadu rocznie była najniższa w Polsce — 363 rbh*, a najwyższa w Chinach — 3326 rbh (w USA — 494 rbh). Sytuacja w chińskim sadownictwie (przeciętny sad ma tam tylko 0,27 ha) wynika z tego, że w tym kraju ręcznie zapyla się kwiaty, przerzedza zawiązki, pakuje owoce na drzewach w papierowe torebki, prowadzi 3 razy w ciągu lata cięcie pędów, usuwa liście zacieniające owoce (fot.), odwraca i podwiązuje owoce na pędach (aby jabłka wybarwiły się ze wszystkich stron) oraz rozkłada odbijające światło materiały w międzyrzędziach. Wysokie koszty robocizny we Francji wynikają, między innymi z tego, że w tym kraju obowiązuje 35-godzinny tydzień pracy.



    W Chinach ręcznie usuwa się nawet liście, które zacieniają dojrzewające jabłka


    Materiały. Koszty środków produkcji, w tym przede wszystkim nawozów i środków ochrony roślin, okazały się wyjątkowo wysokie w Chinach (1450 $/ha). W tym kraju sadownicy starają się używać wyłącznie preparatów zarejestrowanych dla jabłoni, a środki te są drogie (większość jest importowana). Dodatkowo w Chinach do nawożenia sadów powszechnie używa się obornika (dostarcza drzewom około 30% substancji pokarmowych, które w innych krajach wprowadzane są z nawozami sztucznymi). W Polsce koszty środków produkcji zużytych na hektar sadu wyniosły — według amerykańskich naukowców — 860 $, w USA —1111 $/ha, a najwyższe były we Włoszech — 1817 $/ha.


    Koszty bezpośrednie. Najniższe całkowite bezpośrednie koszty produkcji odnotowano w Polsce — 1660 $/ha, najwyższe we Włoszech — 8615 $/ha. W Chinach wyniosły one 3380 $/ha, w USA — 6178 $/ha. W Chinach całkowite koszty produkcji w przeliczeniu na hektar sadu były jednak najniższe spośród badanych krajów i wyniosły 4822 $/ha, najwyższe odnotowano we Włoszech — 19 452 $/ha (głównie z powodu wysokiej ceny gruntów i drogiej ich dzierżawy oraz wyposażenia większości sadów w siatki przeciwgradowe i nawadnianie). W USA ten sam parametr wyniósł 12 355 $/ha.


    Plony. Przy wyliczaniu kosztów produkcji bardzo ważnym czynnikiem jest wysokość plonów. Na przykład koszt produkcji kilograma jabłek w stanie Waszyngton — przy plonach 22 t/ha wynosi — 0,51 $, przy plonach 44 t/ha — 0,28 $, a przy 60 t/ha — spada do 0,20 $. W wyliczeniach koszty produkcji kilograma jabłek w Chinach (0,27 $/kg) okazały się wyższe niż w Stanach Zjednoczonych. Najniższe były w Brazylii oraz w Chile — 0,12 $/kg, najwyższe we Włoszech — 0,32 $/kg. Chińscy sadownicy szybko unowocześniają jednak produkcję i — według przewidywań J. Du Bruille’a — w ciągu 5 lat koszty produkcji jabłek w tym kraju obniżą się do 0,16 $/kg.



    Na podstawie Good Fruit Grower, 15.01.2005


    * do amerykańskich wyliczeń wkradła się pomyłka — w rzeczywistości liczba godzin roboczych wyniosła 663 na hektar sadu, na co zwrócił uwagę prof. E. Makosz podczas kongresu Interpoma wiosną tego roku we Włoszech

    Related Posts

    None found

    Poprzedni artykułWOKÓŁ PASZPORTÓW ROŚLIN
    Następny artykułNAGRODA GOSPODARCZA PREZYDENTA RP DLA „SĄDECKIEGO BARTNIKA”

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Wpisz treść komentarza
    Wpisz swoje imię

    ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.