Strona główna Tagi NULL

NULL

PRODUKCJA ROZSADY – SPECJALIZACJA Z PRZYSZŁOŚCIĄ

W ostatnich latach coraz więcej ogrodników, zwłaszcza tych prowadzących uprawę na dużych powierzchniach, zleca produkcję rozsady specjalistycznym firmom. Aby młodym roślinom zapewnić odpowiednie warunki wzrostu, konieczne jest między innymi precyzyjne sterowanie klimatem, instalacją nawadniającą i dozującą pożywkę czy możliwość doświetlania. O tym, jak wygląda masowa produkcja w "fabryce rozsady" i jakie możliwości daje wykorzystanie niektórych rozwiązań technicznych, można przekonać się odwiedzając szklarnie Gospodarstwa Ogrodniczego Krasoń w Piaskach niedaleko Piotrkowa Trybunalskiego — jedne z najnowocześniejszych obiektów w kraju.

EUROPEJSKI RYNEK WARZYW SPOD OSŁON

Holendrzy nadal przewodzą w rankingu najważniejszych światowych dostawców pomidorów, papryki oraz ogórków spod osłon. Są również liderami w technologiach uprawy tych warzyw, wyposażeniu szklarni...

JAK ZAMAWIAĆ KOTŁOWNIĘ MAZUTOWĄ?

W Polsce mamy obecnie dostęp do środków pomocowych UE na dofinansowanie inwestycji w produkcji roślin pod osłonami. Skorzystanie z tego źródła finansowania wymaga wielu rzetelnych opracowań techniczno-ekonomicznych uzasadniających realność przedsięwzięcia inwestycyjnego. W naszych warunkach klimatycznych im mniej wydamy na ogrzewanie upraw szklarniowych, tym szybciej uzyskamy zwrot nakładów inwestycyjnych. Dlatego nie należy obawiać się zwiększonych nakładów inwestycyjnych na oszczędne źródło ciepła — należy obawiać się, że zainwestowane środki finansowe nie zapewnią uzyskania ciepła przy najmniejszych z możliwych kosztach.

OCHRONA PRZED SZKODNIKAMI LATEM

W drugiej połowie sezonu wegetacyjnego intensywność występowania szkodników z reguły znacznie się zmniejsza. Niektóre gatunki wytworzyły już stadia spoczynkowe, których dalszy rozwój rozpocznie się dopiero w następnym roku. Nie znaczy to jednak, że możemy zupełnie zaniechać monitorowania sadów i plantacji, gdyż i w tym okresie drzewom i krzewom owocowym zagraża kilka ważnych gatunków roślinożerców, które mogą spowodować istotne szkody.

PRZYMROZKI ZASZKODZIŁY WCZESNYM WARZYWOM

Tegoroczna wiosna rozpoczęła się późno i gwałtownie. Szybko ruszyła wegetacja i rozpoczęto nasadzenia wielu ciepłolubnych roślin pod osłonami.

NAWOŻENIE ROŚLIN OGRODNICZYCH ŻELAZEM

Rola żelaza i wymagania roślin Żelazo jest odpowiedzialne za wiele ważnych funkcji w roślinie. Jego niedobór można stosunkowo łatwo i bezbłędnie zdiagnozować na podstawie typowych...

ELEKTRONICZNE SYSTEMY ZABEZPIECZENIA SADÓW PRZED PTAKAMI

Do najgroźniejszych szkodników zagrażających owocom na przykład wiśni, czereśni czy borówki wysokiej zaliczamy szpaki. Znaczne szkody powodują również drozdy wędrowne, kwiczoły i sroki. Jak...

SAŁATA RZYMSKA – NOWOŚĆ W UPRAWIE I NA RYNKU

Sałata rzymska (Lactua sativa var. longifolia, synonim L. sativa var. romana, angielska nazwa — romaine lettuce, cos lettuce) ze względu na podłużny kształt liści nazwana niegdyś długolistną była prawdopodobnie pierwszą sałatą, jaką sprowadziła do Polski królowa Bona w pierwszej połowie XVI w. Kiedy jednak zawitały do nas także inne sałaty, powoli odeszła w zapomnienie. Ostatnimi czasy — między innymi dzięki mediom — zwiększa się zainteresowanie konsumentów nowinkami kulinarnymi ze świata. Jest to dobra okazja dla ogrodników, pozwalająca zająć się produkcją dotychczas mniej znanych warzyw, których uprawa jest możliwa w naszych warunkach i to przy niezbyt wysokich nakładach.

BERBERYS 'PROFESOR SĘKOWSKI’ (SĘKOWSKA 2004)

W końcu lat 90. XX w. znaleziony został w Poznaniu przez prof. Bolesława Sękowskiego ciekawy okaz berberysu (Berberis sp.) o liściach sezonowych. Po śmierci...

OPAKOWANIA ZE ZMODYFIKOWANĄ ATMOSFERĄ

Technologię opakowań ze zmodyfikowaną atmosferą, zwanych opakowaniami MAP (ang. Modified Atmosphere Packaging), opracowano na początku lat 70. ubiegłego wieku. Szybki jej rozwój nastąpił w latach 90., wraz z postępem badań nad polimerami, z których produkowana jest folia nowej generacji, o selektywnej przepuszczalności dla gazów. Zmodyfikowana atmosfera umożliwia ograniczenie strat jakości warzyw i owoców w czasie obrotu hurtowego i detalicznego.