EUROPEJSKI RYNEK WARZYW SPOD OSŁON

    Holendrzy nadal przewodzą w rankingu najważniejszych światowych dostawców pomidorów, papryki oraz ogórków spod osłon. Są również liderami w technologiach uprawy tych warzyw, wyposażeniu szklarni i tuneli foliowych oraz w hodowli nowych odmian warzyw. Holenderscy naukowcy z uniwersytetu w Wageningen — Jo Wijnands oraz Eric Poot — przeprowadzili badania dotyczące wielkości produkcji warzyw w krajach, które dostarczają tych produktów na rynek europejski (tab. 1) i na tej podstawie ocenili mocne i słabe strony poszczególnych państw-producentów (tab. 2).

    Tabela 1. Charakterystyka krajów — największych dostawców warzyw
    na rynek europejski

    Tabela 2. Mocne i słabe strony krajów — producentów warzyw na rynek europejski

    1) im więcej gwiazdek, tym silniejsza jest pozycja kraju pod względem danego czynnika

    Obawy o utrzymanie czołowej pozycji Holendrów na rynku warzyw spod osłon wzrosły po wejściu Polski do Unii Europejskiej. Dodatkowym zagrożeniem może być czekająca na akcesję Turcja oraz coraz aktywniejsze w branży ogrodniczej Egipt i Maroko. Turcja, obok Chin, jest największym światowym producentem pomidorów, ogórków oraz słodkiej papryki. Na pierwszych pozycjach tej listy utrzymują się także Egipt, Włochy oraz Hiszpania, które pozostawiają w tyle Holandię. Ta ostatnia jest wciąż jednak — po Hiszpanii i Meksyku — trzecim największym eksporterem tych warzyw. Trzej najwięksi importerzy to niezmiennie Stany Zjednoczone, Niemcy oraz Wielka Brytania. Dwa ostatnie kraje są podstawowym rynkiem zbytu warzyw spod osłon z Holandii. W eksporcie warzyw do Wielkiej Brytanii Holendrzy rywalizują przede wszystkim z Francją oraz Hiszpanią, na rynku niemieckim głównym ich konkurentem są Włochy. Maroko, o którym ostatnio jest coraz głośniej na rynku pomidorów, eksportuje 80% tych warzyw do Francji, rywalizując tam z Hiszpanami.

    Najwięksi odbiorcy pomidorów, papryki i ogórków w Europie to Niemcy, Wielka Brytania oraz Francja. Czołowym dostawcą wymienionych warzyw do Niemiec jest Holandia, do Francji i Wielkiej Brytanii — Hiszpania (na rynku brytyjskim Holendrzy wyprzedzają Hiszpanów tylko w dostawach papryki). Produkty hiszpańskie są na wszystkich rynkach tańsze od holenderskich. W Niemczech hiszpańskie pomidory są tańsze o 27% od holenderskich, w Wielkiej Brytanii o 17%, ogórki odpowiednio o 2% i 8%, a papryka — o 33% i 36%.

    Na podstawie Fruit & Veg Tech, 5.01.2005

    Holendrzy nadal przewodzą w rankingu najważniejszych światowych dostawców pomidorów, papryki oraz ogórków spod osłon. Są również liderami w technologiach uprawy tych warzyw, wyposażeniu szklarni i tuneli foliowych oraz w hodowli nowych odmian warzyw. Holenderscy naukowcy z uniwersytetu w Wageningen — Jo Wijnands oraz Eric Poot — przeprowadzili badania dotyczące wielkości produkcji warzyw w krajach, które dostarczają tych produktów na rynek europejski (tab. 1) i na tej podstawie ocenili mocne i słabe strony poszczególnych państw-producentów (tab. 2).


    Tabela 1. Charakterystyka krajów — największych dostawców warzyw
    na rynek europejski


    Tabela 2. Mocne i słabe strony krajów — producentów warzyw na rynek europejski

    1) im więcej gwiazdek, tym silniejsza jest pozycja kraju pod względem danego czynnika


    Obawy o utrzymanie czołowej pozycji Holendrów na rynku warzyw spod osłon wzrosły po wejściu Polski do Unii Europejskiej. Dodatkowym zagrożeniem może być czekająca na akcesję Turcja oraz coraz aktywniejsze w branży ogrodniczej Egipt i Maroko. Turcja, obok Chin, jest największym światowym producentem pomidorów, ogórków oraz słodkiej papryki. Na pierwszych pozycjach tej listy utrzymują się także Egipt, Włochy oraz Hiszpania, które pozostawiają w tyle Holandię. Ta ostatnia jest wciąż jednak — po Hiszpanii i Meksyku — trzecim największym eksporterem tych warzyw. Trzej najwięksi importerzy to niezmiennie Stany Zjednoczone, Niemcy oraz Wielka Brytania. Dwa ostatnie kraje są podstawowym rynkiem zbytu warzyw spod osłon z Holandii. W eksporcie warzyw do Wielkiej Brytanii Holendrzy rywalizują przede wszystkim z Francją oraz Hiszpanią, na rynku niemieckim głównym ich konkurentem są Włochy. Maroko, o którym ostatnio jest coraz głośniej na rynku pomidorów, eksportuje 80% tych warzyw do Francji, rywalizując tam z Hiszpanami.


    Najwięksi odbiorcy pomidorów, papryki i ogórków w Europie to Niemcy, Wielka Brytania oraz Francja. Czołowym dostawcą wymienionych warzyw do Niemiec jest Holandia, do Francji i Wielkiej Brytanii — Hiszpania (na rynku brytyjskim Holendrzy wyprzedzają Hiszpanów tylko w dostawach papryki). Produkty hiszpańskie są na wszystkich rynkach tańsze od holenderskich. W Niemczech hiszpańskie pomidory są tańsze o 27% od holenderskich, w Wielkiej Brytanii o 17%, ogórki odpowiednio o 2% i 8%, a papryka — o 33% i 36%.



    Na podstawie Fruit & Veg Tech, 5.01.2005

    Related Posts

    None found

    Poprzedni artykułMNIEJ ZNANE W POLSCE DESEROWE ODMIANY LESZCZYNY
    Następny artykułO POLSKICH SOKACH

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Wpisz treść komentarza
    Wpisz swoje imię

    ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.