NULL
Z GĄBINA W ŚWIAT
Gospodarstwo Tadeusza i jego syna Bartosza Jankowskich (fot. 1) — absolwentów Wydziału Ogrodniczego SGGW i członków Stowarzyszenia Polskich Szkółkarzy (dawne SPWJMS) — znajduje się w Gąbinie koło Płocka. Tadeusz Jankowski, po przejęciu w 1975 roku gospodarstwa po ojcu Januszu, rozpoczynał produkcję szkółkarską na ośmiu hektarach. Obecnie gospodarstwo ma powierzchnię 150 ha, z tego szkółki są na około 40 ha. Reszta gruntów znajduje się w płodozmianie. W 2004 r. rozpoczęto współpracę z jednym z największych holenderskich szkółkarzy. W tym roku gospodarstwo Jankowskich otrzymało tytuł Mistrza Agroligi województwa mazowieckiego.
CZY CZŁONEK GRUPY LUB ORGANIZACJI PRODUCENTÓW MUSI UBEZPIECZAĆ SIĘ W ZUS, ZAMIAST KRUS?
Obok kwestii podatków to niewątpliwie drugie pytanie i najczęstszy problem tych, którzy się jeszcze nie zorganizowali. Takie opinie można nierzadko spotkać w mediach. W...
PĘKANIE CZEREŚNI (CZ. I). CHARAKTERYSTYKA ZJAWISKA
Co roku sadownicy produkujący czereśnie obawiają się o swoje zbiory i straty spowodowane pękaniem owoców w czasie deszczu. W warunkach klimatycznych Polski straty plonu z tego powodu u odmian wrażliwych na pękanie mogą być bardzo duże i często decydują o opłacalności produkcji. Jest to poważny problem na całym świecie i od dawna prowadzone są intensywne badania nad wyjaśnieniem przyczyn i mechanizmu pękania owoców czereśni. Chociaż na ten temat ukazało się już bardzo wiele publikacji i opracowań, to nadal istota tego procesu nie jest w pełni zrozumiała, i łatwiej stwierdzać fakty niż je naukowo interpretować. Wiadomo, że stopień spękania czereśni zależy od wielu czynników biologicznych i klimatycznych.
RABARBAR, SZPINAK, SZPARAGI – WARZYWA MNIEJ POWSZECHNE W PRODUKCJI
W maju lub nawet pod koniec kwietnia w handlu pojawiają się — obok innych wczesnych warzyw — rabarbar, szpinak oraz szparagi. Nie są one w Polsce tak powszechne produkowane, jak warzywa podstawowe (np. kapusta czy cebula), ale można za nie uzyskać stosunkowo wysokie ceny, zwłaszcza w handlu hurtowym. Rabarbar, szparagi i szpinak spożywa się nie tylko w stanie świeżym, ale są też cennym surowcem dla przemysłu przetwórczego. Niewielkie ilości tych warzyw eksportujemy w postaci świeżej, mrożonej lub konserwowanej. Wciąż są to jednak ilości zbyt małe, jak na duże możliwości importowe chłonnego rynku europejskiego, zwłaszcza niemieckiego.
WARTOŚCIOWE PRZETWÓRCZE ODMIANY LESZCZYNY
Orzechy laskowe są coraz bardziej poszukiwane na naszym rynku detalicznym. Popyt znajdują na nim wyłącznie orzechy duże, zwane deserowymi lub stołowymi, nabywane głównie w postaci niełuszczonej, o atrakcyjnym wyglądzie i kształcie zróżnicowanym — od kulistego poprzez owalny do wydłużonego. Orzechy laskowe małych rozmiarów, kuliste, podobne do tych, które rodzi leszczyna leśna, zwana dziką, nie znajdują natomiast uznania wśród klientów sklepów i targowisk. Jednak właśnie takich orzechów poszukują zakłady przemysłu cukierniczego, nazywając je orzechami przetwórczymi lub przemysłowymi. Niemal wszyscy plantatorzy leszczyny z krajów śródziemnomorskich, które są głównymi producentami orzecha laskowego (Turcja, Włochy i Hiszpania), uprawiają wyłącznie odmiany o orzechach charakteryzujących się parametrami wymaganymi przez zakłady przetwórstwa cukierniczego, a więc kształtem kulistym i niewielkimi rozmiarami. Nie wszystkie przetwórcze odmiany leszczyny mają jednak orzechy małe. Kilka z nich rodzi orzechy średniej wielkości, o czym informuje zamieszczona w tekście tabela. Wydaje się, że takimi odmianami powinni zainteresować się polscy szkółkarze i wprowadzić je do swojej oferty handlowej.
ŚWIADCZENIA CHOROBOWE I MACIERZYŃSKIE – ZASADY UNIJNE
Obywatele Unii Europejskiej przemieszczający się w obrębie Wspólnoty mają zagwarantowaną ochronę ubezpieczeniową, która dotyczy również świadczeń pieniężnych wypłacanych za okres choroby lub macierzyństwa. Czy to oznacza, że rolnik ubezpieczony w Polsce, który wyjechał do innego państwa UE i tam stał się czasowo niezdolny do pracy może liczyć na zasiłek chorobowy? A jeżeli tak, to na jakich zasadach otrzyma to świadczenie i które państwo będzie zobowiązane do jego przyznania?
ŚWIDOŚLIWA – TECHNOLOGIA UPRAWY W KANADZIE
Świdośliwa (Amelanchier sp.) jest gatunkiem uprawianym w Kanadzie i w północnych rejonach USA ze względu na wartościowe owoce. Stosunkowo dobrze przystosowuje się i rośnie w różnych warunkach środowiskowych, z wyjątkiem ekstremalnie suchych i podmokłych stanowisk. Są to krzewy długowieczne, które na plantacjach towarowych mogą rosnąć przez 30 lat i więcej. Zaczynają owocować w 2.–4. roku od posadzenia na miejscu stałym. Na plantacjach 6–8-letnich można z hektara zebrać 8–10 ton owoców. Owoce podobne są do jagód borówki wysokiej, są to jednak małe "jabłuszka", podobne do owoców aronii. Do niedawna gatunek ten występował tylko w stanie dzikim. W ostatnich 25–30 latach nastąpił wzrost zainteresowania uprawą tego gatunku w zachodnich rejonach Kanady. W Kanadzie świdośliwę uprawia się na 2000 do 2500 hektarów plantacji towarowych, a produkcja owoców dochodzi do 8000–10 000 ton rocznie. Zbiór owoców na większych plantacjach odbywa się maszynowo. Najwięcej dochodowych plantacji powstaje w sąsiedztwie dużych miast, gdzie klienci sami zrywają owoce. Ponadto nowe plantacje towarowe zakładane są w sprzyjających warunkach środowiskowych (glebowych) z możliwością nawadniania, które gwarantują wysokie plonowanie krzewów i dobrą jakość owoców.
DWA DNI OGÓRKA
Producenci z rejonu Nowego Sącza mieli w tym roku okazję uczestniczyć w dwóch prezentacjach upraw ogórków firmy De Ruiter Seeds. Pierwszy pokaz odbył się...
JAK W SOCZEWCE CZ. I
XIII Międzynarodowa Wystawa "Zieleń to Życie", która odbyła się 2–4 września w Warszawie, zajmowała większą niż w przeszłości powierzchnię (10 000 m2 w halach Centrum Expo XXI i ok. 2000 m2 na zewnątrz). Zgromadziła też rekordową w swojej historii liczbę wystawców (244), którzy reprezentowali 9 krajów. Jak powiedział podczas otwarcia imprezy Lucjan Gursztyn prezes Związku Szkółkarzy Polskich, który — wraz z Agencją Promocji Zieleni — jest jej organizatorem, wystawa ta, niczym soczewka, skupia najważniejsze informacje o "zielonej" branży. I tym razem potwierdziła więc rozwój naszego szkółkarstwa oraz rynku drzew, krzewów i bylin — przynajmniej w przypadku roślin ozdobnych, które dominują na warszawskich targach.
GRUPY I ORGANIZACJE PRODUCENTÓW OWOCÓW I WARZYW PO INTEGRACJI POLSKI Z UE (CZ. II)....
Podstawą struktury zorganizowanego rynku owoców i warzyw są wstępnie uznane grupy i uznane organizacje producentów oraz ich związki. Umacnianiu pozycji tych podmiotów na rynku służy pomoc ze środków publicznych. Korzystanie z takiego wsparcia wymaga jednak spełniania określonych przepisami warunków. Na co więc muszą zwrócić szczególną uwagę organizujący się producenci?