RABARBAR, SZPINAK, SZPARAGI – WARZYWA MNIEJ POWSZECHNE W PRODUKCJI

    W maju lub nawet pod koniec kwietnia w handlu pojawiają się — obok innych wczesnych warzyw — rabarbar, szpinak oraz szparagi. Nie są one w Polsce tak powszechne produkowane, jak warzywa podstawowe (np. kapusta czy cebula), ale można za nie uzyskać stosunkowo wysokie ceny, zwłaszcza w handlu hurtowym. Rabarbar, szparagi i szpinak spożywa się nie tylko w stanie świeżym, ale są też cennym surowcem dla przemysłu przetwórczego. Niewielkie ilości tych warzyw eksportujemy w postaci świeżej, mrożonej lub konserwowanej. Wciąż są to jednak ilości zbyt małe, jak na duże możliwości importowe chłonnego rynku europejskiego, zwłaszcza niemieckiego.

    Rabarbar


    Rabarbar jest warzywem, który znakomicie znosi nis­ką temperaturę zimą, dobrze więc udaje się w naszym klimacie. Popularność rabarbaru w diecie Polaków nieco zmalała, gdyż często niegdyś spożywane kompoty z rabarbaru zastępowane są sokami z innych owoców. Rabarbar jest jednak coraz częściej wykorzystywany w przemyśle przetwórczym jako naturalny konserwant. Częścią jadalną rośliny są bowiem mięsiste ogonki liś­ciowe o dużej zawartości kwasu jabłkowego. Rabarbar znajduje także zastosowanie w przetwórstwie cukierniczym. W statystyce polskiej oraz prowadzonej przez FAO trudno znaleźć dane na temat wielkości produkcji tego warzywa, gdyż zaliczane jest tam do grupy tak zwanych warzyw pozostałych.


    W maju 2004 r. spółdzielnie ogrodnicze początkowo płaciły za kilogram rabarbaru 1,24 zł, czyli o 8 groszy więcej niż w 2003 r. W czerwcu 2004 r. jego cena spadła do 0,96 zł/kg, ale i tak była wyższa niż w roku poprzednim o 6 groszy. Zakłady przetwórcze kupujące rabarbar, oferowały w maju 2004 r. 0,59 zł/kg, a w czerwcu 0,63 zł/kg, co oznacza, że ceny w 2004 r. były porównywalne z tymi z 2003 r. Na rynku hurtowym w Broniszach lub w Poznaniu, można było w ubiegłym roku uzyskać średnio 2,38 zł/kg w maju, 1,84 zł/kg w czerwcu, 1,51 zł/kg w lipcu oraz 1,39 zł/kg w sierpniu. Ceny hurtowe tego warzywa w maju 2004 r. były nawet o 43% wyższe niż w roku poprzednim. Na hurtowych rynkach niemieckich w maju 2004 r. cena rabarbaru produkcji miejscowej wyniosła 3,03 zł/kg i była wyższa od ceny w Polsce o 27%. Natomiast w czerwcu wzrosła jeszcze o 2 grosze, czyli różnica wynosiła 66% na korzyść rabarbaru niemieckiego. W lipcu, przy cenie niemieckiego rabarbaru 3,26 zł/kg, różnica dochodziła do 116%. Rabarbar holenderski sprzedawany na rynkach niemieckich uzyskiwał w marcu cenę nawet 13,96 zł/kg, a w kwietniu — 9,81 zł/kg.


    Szpinak


    Szpinak jest gatunkiem, którego sezon zbioru rozpoczyna się wcześnie na wiosnę. Jest to roślina dość łatwa w uprawie, o krótkim okresie wegetacji (40–55 dni) i możliwości całkowitego zmechanizowania zbioru. Szpinak ceniony jest w przetwórstwie i przeznaczany do produkcji mrożonek. Wprawdzie zawiera duże iloś­ci szczawianów, ale również pożyteczne pierwiastki — żelazo, fosfor, wapń, miedź oraz jod. W Europie największym producentem szpinaku jest Francja, w której w 2004 r. zebrano około 120 000 ton tego warzywa (dane FAO), a następnie —Włochy (około 86 000 ton), Belgia (75 000 ton) oraz Niemcy (56 000 ton). Polska produkcja szpinaku nie jest uwzględniana w opracowaniach GUS. Na Zachodzie szpinak często spożywany bywa w stanie świeżym, jako składnik sałatek czy surówek.


    W 2004 r. zakłady przetwórcze rozpoczęły skup szpinaku dopiero w czerwcu. Za surowiec do mrożenia płacono 0,41 zł/kg (rok wcześniej — o grosz więcej). Dużo wyższe ceny osiągał szpinak na rynku warzyw świeżych. Średnia cena hurtowa w Broniszach i Poznaniu w czerwcu minionego roku wynosiła 2,91 zł/kg, w lipcu wzrosła do 2,96 zł/kg, w sierpniu do 5,14 zł/kg, a we wrześniu znów obniżyła się do 3,07 zł/kg. Dla porównania, cena szpinaku niemieckiego na rynkach hurtowych w tym kraju wynosiła w czerwcu 2004 roku 3,64 zł/kg (w przeliczeniu) i była o 25% wyższa od ceny hurtowej tego warzywa w Polsce. W lipcu za szpinak płacono w Niemczech 4,35 zł/kg (o 47% więcej niż w Polsce), w sierpniu 5,38 zł/kg (o 4% więcej), a we wrześniu 4,43 zł/kg (o 69% wiecej). Polska eksportuje niewielkie ilości szpinaku mrożonego. W 2004 r. — według nieostatecznych danych GUS — sprzedaliśmy za granicę 1106 ton tego gatunku, otrzymując za to 714 000 USD. Cena eksportowa wyniosła 0,65 USD/kg (w przeliczeniu 2,37 zł/kg). W 2003 r. kwoty te wynosiły odpowiednio 789 ton, 387 000 USD oraz 0,49 USD/kg (1,91 zł/kg). Głównym odbiorcą polskiego szpinaku były Czechy i Rosja. Eksport szpinaku świeżego z Polski jest zupełnie śladowy. W 2004 r. wyniósł około 5,4 tony, a wpływy ze sprzedaży — 4245 USD. Kraje, które znajdują się w czołówce eksporterów szpinaku, wysyłają go za granicę znacznie więcej. Włochy sprzedały w 2003 roku 7500 ton tego gatunku w stanie świeżym, Holandia — 6800 ton, a Hiszpania — 5700 ton. Wśród krajów europejskich najwięcej szpinaku kupuje Holandia. W 2003 r. zakupiła około 13 000 ton. Kolejni odbiorcy to Niemcy (5400 ton) oraz Wielka Brytania (3500 ton).


    Szparagi


    Szparagi pojawiają się w obrocie handlowym w maju, a czasem nawet pod koniec kwietnia. Od dawna cenione były ze względu na wartości smakowe oraz fakt, że są lekkostrawne. Warzywa te są bardziej popularne w Europie Zachodniej niż u nas. Najwięcej szparagów produkują na naszym kontynencie Niemcy (w 2004 r. 62 000 ton), Hiszpania (54 000 ton), Włochy (37 000 ton) oraz Grecja (34 000 ton). W Polsce wielkość produkcji tych warzyw szacuje się na około 2000 ton (wg FAO). Plantacje szparagów powstały głównie w Wielkopolsce. Szparagi przeznaczane są zarówno na rynek warzyw świeżych, jak i do przetwórstwa (produkcji konserw).


    W 2003 r. w spółdzielniach ogrodniczych za szparagi klasy I płacono 3,50 zł/kg, a II — 1,50 zł/kg. Na rynku hurtowym uzyskiwano ceny znacznie wyższe. W kwietniu 2003 r. warzywa te sprzedawano po 19,50 zł/kg, w maju po 7,11 zł/kg, a w czerwcu po 6,55 zł/kg. W następnym roku w hurcie pojawiły się dopiero w maju i sprzedawano je wówczas po 9,75 zł/kg, w czerwcu po 7,75 zł/kg, a w lipcu po 6,05 zł/kg. Za szparagi świeże wyeksportowane w 2004 r. w ilości 1751 ton uzyskaliśmy 4,11 mln USD. Średnia cena eksportowa wyniosła więc 2,35 USD/kg (w przeliczeniu 9,28 zł/kg). 2003 rok zakończył się w eksporcie szparagów świeżych wynikiem, odpowiednio, 1970 ton, 3,15 mln USD oraz 1,60 USD/kg (6,02 zł/kg). Większość polskich szparagów kupują Niemcy. Polska eksportuje też niewielkie ilości szparagów mrożonych. W 2004 r. eksport ten wyniósł 84 tony, a uzys­kane wpływy — 77 000 USD. Dla porównania, w 2003 r. kwoty te wynosiły 94 tony i 55 000 USD. Zupełnie symbolicznie wygląda polski eksport szparagów konserwowych — na przykład w ciągu 11 miesięcy 2004 r. wysłano ich za granicę około 12 ton za 38 000 USD.


    W Niemczech szparagi uprawiane są w różnych częś­ciach tego kraju. Warzywa o bielonych wypustkach, o średnicy 16–26 mm, pochodzące z południa Niemiec uzyskują wyższe ceny niż odmiany o wypustkach fioletowych (uprawiane są głównie w północno-wschodnich Niemczech). W kwietniu 2004 r. za bielone płacono w hurcie w Niemczech 44,84 zł/kg (w przeliczeniu), podczas gdy w tym samym czasie za fioletowe oferowano 27,95 zł/kg. W maju szparagi bielone można było sprzedać po 21,70 zł/kg, a fioletowe po 14,42 zł/kg (w czerwcu, odpowiednio, po 20,76 zł/kg i po 13,34 zł/kg).
    Niemcy — mimo że są największym producentem tego gatunku — są również liderem wśród importerów. W 1999 r. sprowadzono do tego kraju około 40 000 ton szparagów świeżych, a w 2003 r. — około 30 000 ton.


    Polskie szparagi czasami są notowane na rynkach hurtowych w Niemczech — na początku maja 2002 r. bielone i fioletowe oferowano na rynku w Hamburgu oraz w Berlinie. Początkowo za kilogram szparagów białych o średnicy powyżej 16 mm oferowano 16,80 zł/kg, pod koniec miesiąca cena ich obniżyła się do 10,20 zł/kg. Cena szparagów fioletowych wynosiła w pierwszych dniach maja 13,6 zł/kg, a pod koniec tego miesiąca około 8 zł/kg. Nie była to jednak cena konkurencyjna w stosunku, na przykład do porównywalnych jakościowo, szparagów greckich. Te ostatnie były o ponad 20% (bielone) i 30% (fioletowe) tańsze. Niemieckie szparagi bielone o średnicy 16–26 mm z końca maja 2004 r. były natomiast droższe od polskich. Niemieckie sprzedawano bowiem po około 12,90 zł/kg. Rok wcześniej polskie szparagi też były tańsze od niemieckich.


    Do innych ważnych importerów tego warzywa należą: Francja (w 2003 r. sprowadziła około 13 000 ton), Szwajcaria (ponad 10 000 ton) i Holandia (ponad 7000 ton). Import holenderski podwoił się w okresie ostatnich kilku lat. Konkurencyjne ceny polskich szparagów sprzyjają rozwojowi eksportu. Na niższą cenę naszych warzyw wpływają przede wszystkim niższe koszty produkcji wynikające z dostępności taniej siły roboczej. Może to przyczynić się do łatwiejszego wejścia na rynki Europy Zachodniej, pod warunkiem wypełnienia wszystkich wymagań jakościowych.

    Related Posts

    None found

    Poprzedni artykułSZCZEPIENIE WIERZB
    Następny artykułXIV ŚWIĘTO KWITNĄCYCH SADÓW W WISOWEJ

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Wpisz treść komentarza
    Wpisz swoje imię

    ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.