Strona główna Tagi Ochrona warzyw

ochrona warzyw

Agro Akademia pod Lublinem

Lubelszczyzna to kolejne miejsce, w którym 24 stycznia odbyło się szkolenie z cyklu Agro Akademii Warzywniczej BASF dla reprezentantów zakładów przetwórczych. Współorganizatorami były firma dystrybucyjna Florimex, a także firma hodowlano-nasienna HM.Clause, producent nawozów Adob i producent rozsad warzyw – Grupa Mularski.

Ruszyła Agro Akademia Warzywnicza

W tym tygodniu rozpoczął się cykl spotkań pod hasłem Agro Akademia Warzywnicza BASF. Jak przekazywał Maciej Wita to już drugi rok, w którym BASF, wraz z partnerskimi firmami, organizuje szkolenia dla producentów i przetwórców warzyw. Zimowa Agro Akademia to przede wszystkim wykłady i spotkania z ekspertami, a letnia – odbywa się w formie warsztatów polowych. Pierwsze spotkanie w tym roku dla producentów i przetwórców warzyw odbyło się 23 stycznia w Toruniu.

W Opatkowicach z myślą o nowym sezonie warzywniczym

21 stycznia w Opatkowicach (woj. małopolskie, pow. proszowicki) odbyło się spotkanie informacyjno-szkoleniowe skierowane dla producentów warzyw z rejonu podkrakowskiego.

Pies na szkodniki

Jesienią ubiegłego roku plantatorzy papryki pod osłonami w jednym z regionów W. Brytanii doświadczyli masowego wystąpienia chrząszcza  Anthonomus eugenii – ryjkowca uszkadzającego owoce. Reżimy integrowanej produkcji nie pozwalały na jego skuteczne zwalczanie, ponadto sprawiało duże trudności samo wykrycie szkodnika. Spróbowano więc wykrywać go dosłownie psim węchem. Okazało się, że psy mają nosa nie tylko do bomb czy narkotyków...

Drapieżcy przeciwko szkodnikom

Użycie w biologicznej ochronie upraw warzyw pod osłonami gatunków drapieżnych i pasożytniczych ma już kilkudziesięcioletnią historię. Jak i w innych metodach także na tym polu następują ciągłe zmiany i udoskonalenia. Ostatnio Holendrzy poszukiwania nowych gatunków drapieżców, których populacje nie powodują kłopotów, jakie zdarzają się przy korzystaniu z usług introdukowanych wcześniej organizmów.

Program Ochrony Warzyw 2017 – uzupełnienie, cz. III

Kolejna grupa środków powiększyła możliwości ochrony plantacji warzyw w Polsce.

Program Ochrony Warzyw 2017 – uzupełnienie, cz. II

W ostatnich dniach MRiRW wydało zezwolenia na rozszerzenie rejestracji dwóch środków ochrony, które nie tylko powiększyły dobór fungicydów i zoocydów dopuszczonych do użycia w uprawach warzyw, ale przyczynią się do racjonalniejszego przestrzegania zasad strategii antyodpornościowej.

Program Ochrony Warzyw 2017 – uzupełnienie

Z początkiem bieżącego roku nakładem naszego wydawnictwa ukazał się „Program Ochrony Roślin Warzywnych na 2017 r.” Uwzględniliśmy w nim informacje dotyczące środków ochrony roślin, które decyzją MRiRW zostały upublicznione do końca 2016 r.

Spotkanie brokułowo-kalafiorowe

Firma Monsanto Polska (właściciel marki Seminis), Pinguin Foods Polska, Hurtownia Ogrodnicza Flortom oraz Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie (oddział w Zarzeczewie), a także firmy Yara Poland i BASF zorganizowały 18 stycznia w miejscowości Błoto k. Unisławia spotkanie dla producentów warzyw kapustnych.

Prezentacja warzywniczych doświadczeń w Bedlnie

W miejscowości Bedlno-Wieś k. Kutna, w gospodarstwie warzywniczym Eleonory i Piotra Kapustów, zlokalizowana jest Warzywnicza Stacja Badawcza, w której jej twórca, firma Bayer, prowadzi doświadczenia z zakresu stosowania środków ochrony roślin w uprawie warzyw. W tym roku wszystkie poletka doświadczalne prezentowały się bardzo dobrze. Dzięki precyzyjnej fertygacji zapewniono roślinom komfortowe warunki wzrostu. Decyzję o tym sposobie nawadniania i nawożenia podjęto po ubiegłorocznym suchym sezonie, w którym część roślin na poletkach uległa zniszczeniu w efekcie niedoborów wody. Spotkania dla doradców zaplanowano od 14 do 16 września.