ogórek szklarniowy
Lubimy uprawiać ogórki
- W tym roku psychicznie odpocząłem. Sezon jest dużo lżejszy od poprzedniego – ominęły nas znaczne spadki temperatury, mrozy, śniegi, wiatry. Poprawę odczuwamy też ekonomicznie – mówił Paweł Kalicki 1 marca podczas Dnia Ogórkowego zorganizowanego w jego gospodarstwie w Filipowicach przez firmy: De Ruiter (marka, której właścicielem jest koncern Monsanto), Hortus, Grodan i SzklarnieKalicki.pl.
Ogórki bez doświetlania
25 stycznia w gospodarstwie Państwa Malików w Filipowicach k/ Zakliczyna odbyło się spotkanie poświęcone ogórkom szklarniowym zorganizowane przez firmy Biopartner oraz Monsanto.
Nowe odmiany ogórka
Tegoroczna edycja Dni Ogrodnika – Targów Międzynarodowych, które odbyły się we wrześniu w Gołuchowie była okazją do przyjrzenia się odmianowej ofercie m.in. ogórków polecanych do uprawy pod osłonami. W artykule zamieszczam przegląd najnowszych propozycji odmianowych wybranych firm hodowlano-nasiennych.
Polsko-hiszpańskie spotkanie
W Brukseli spotkali się 19 listopada przedstawiciele polskiego Stowarzyszenia Producentów Pomidorów i Ogórków Pod Osłonami z Hiszpanami zrzeszonymi w FEPEX. Robocze spotkanie obejmowało wymianę informacji na temat funkcjonowania krajowych rynków pomidora, miejsca tego warzywa w przygotowywanym rozporządzeniu o jednolitym wspólnotowym rynku, problemów WPR.
Dzień Otwarty w Opatówku
6 września w gospodarstwie Jolanty i Artura Martysiaków w Opatówku koło Kalisza odbyło się spotkanie zorganizowane przez firmy Toma Seeds Tomasz Marasik oraz Fertyga.
Ogórki z doświetlaniem
W Borach Malinowskich – jednym z firmowych zakładów Grupy Producentów Owoców i Warzyw „Gospodarstwo Ogrodnicze T. Mularski”, zlokalizowanym w Sarnowie koło Będzina (czyt. też HO 8/2013) – w tym roku po raz pierwszy prowadzona jest produkcja ogórków z doświetlaniem asymilacyjnym. Powierzchnia doświetlanej uprawy wynosi 3 ha.
O nowościach w Winiarkach
14 lipca w gospodarstwie Renaty i Sylwestra Krawczyńskich w Winiarkach koło Sandomierza firmy Syngenta, Yara Polska, Farmer zorganizowały spotkanie poświęcone pomidorom w uprawie pod wysokimi tunelami foliowymi.
Polacy chętnie jedzą pomidory i ogórki
Statystyczny Polak w tym roku zje ponad 100 kg warzyw i ich przetworów, czyli trochę mniej niż w poprzednich latach. Najchętniej sięgamy po pomidory i ogórki - poinformowała Irena Strojewska z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Prezentacja nowej odmiany
11 maja w gospodarstwie ogrodniczym Marii i Romana Pietroniów w Leszczynie koło Trzciany odbył się „Dzień ogórka” zorganizowany przez firmy De Ruiter (należącej do koncernu Monsanto) oraz Grodan i Hortus. Podczas spotkania zademonstrowano nową odmianę ogórka półdługiego DR8986CB, który będzie wprowadzony do sprzedaży w przyszłym roku.
Szkolenie w Opatówku
Firmy Toma Seeds, Hydrokomplet i Centrum Rolno-Ogrodnicze „Chojnacki” zorganizowały 20 listopada ub.r. w Opatówku k. Kalisza szkolenie, do udziału w którym zaproszono producentów ogórków szklarniowych.