700-300-katalogi-warzyw

Szkolenie w Opatówku

Firmy Toma Seeds, Hydrokomplet i Centrum Rolno-Ogrodnicze „Chojnacki” zorganizowały 20 listopada ub.r. w Opatówku k. Kalisza szkolenie, do udziału w którym zaproszono producentów ogórków szklarniowych.

Wojciech Grabowski z firmy Hydrokomplet przybliżył profil działalności tego przedsiębiorstwa oraz zaprezentował produkty dedykowane producentom warzyw szklarniowych. Jak podkreślał, od początku działalności firma przywiązuje dużą wagę do współpracy z naukowcami i ogrodnikami. Oferowane produkty są testowane m.in. przez specjalistów z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach i wdrażane w doświadczeniach prowadzonych u producentów warzyw. Firma skupia działalność w dwóch głównych obszarach – nawozów i podłoży ogrodniczych. Podłoża produkowane są na bazie torfu pochodzącego z własnej kopalni odkrywkowej.-  Profesjonalnym producentom warzyw proponujemy podłoża nowej generacji z serii Bio Bella® wytwarzane na bazie torfu wysokiego sfagnowego, z dodatkiem odpowiednio zbilansowanego nawożenia organicznego (nawożenie startowe w postaci 100% organicznego azotu, fosforu i potasu). Składniki odżywcze uwalniane są stopniowo podczas biologicznego rozkładu. Dodatkiem do podłoży są także wyselekcjonowane dla poszczególnych gatunków warzyw mikroorganizmy korzystne dla roślin – informował W. Grabowski. W linii Bio Bella® dostępne są cztery rodzaje podłoży, o różnym przeznaczeniu: l do wysiewu nasion oraz pikowania i rozmnażania sadzonek; l do rozsady pomidora i papryki; l do rozsady ogórka; l do rozsady roślin kapustowatych. Każde z nich zawiera startową dawkę nawożenia, dobraną dla konkretnego gatunku warzyw (makroelementy i mikroelementy schelatowane przez EDTA).

W. Grabowski polecał także wykorzystanie płynnych nawozów makro- i mikroelementowych Hydrovit® i Hydrovit® Start, przeznaczonych do fertygacji oraz nawożenia dolistnego roślin. Są to gotowe stężone pożywki o standardowej zawartości makro- i mikroelementów z dodatkiem wapnia, magnezu i krzemu. Z 1 l nawozu można przygotować od 80 l roztworu użytkowego (o stężeniu 1,25%) do 150 l pożywki (0,7%), bądź 0,5–1% roztwór do dokarmiania dolistnego. Przy zachowaniu stałej proporcji składników, ich ilość w roztworze użytkowym można podwyższać lub obniżać przez zwiększanie lub zmniejszanie rozcieńczenia nawozu podstawowego o stężeniu 1%.
W okresie zaawansowanego wzrostu roślin wykorzystanie nawozów Hydrovit® i Hydrovit® Start wymaga uzupełnienia składników pokarmowych, w zależności od wymagań poszczególnych gatunków, fazy wzrostu i kondycji roślin. – Dodatkowe składniki należy aplikować z osobnego zbiornika, do stężonego Hydrovitu® nie należy dodawać żadnych innych nawozów – zaznaczał W. Grabowski.
Nawozy Hydrovit® i Hydrovit® Start dostępne są w opakowaniach 5, 20 i 1000 l. Zawierają one: azot (N-NO3), fosfor, potas, wapń, magnez oraz mikroelementy – żelazo, mangan, miedź, cynk, bor, molibden i krzem. Zawartość tego ostatniego pierwiastka jest dodatkową zaletą. Jak tłumaczył przedstawiciel firmy Hydrokomplet, krzem wzmacnia mechanicznie tkanki roślin, co wpływa m.in. na zmniejszenie strat wody, utrudnienie przerastania strzępków pasożytniczych grzybów i ograniczenie uszkodzeń przez szkodniki – w efekcie prowadzi to do zwiększenia plonów.

Julian Słowiński z firmy Toma Seeds przekazał kilka praktycznych informacji na temat uprawy ogórków pod osłonami. Podkreślał, że wybierając odmianę do produkcji, należy uwzględnić warunki uprawy, m.in. rodzaj obiektu uprawowego, możliwości techniczne, a także system formowania roślin. Omówił także odmiany ogórka z hodowli hiszpańskiej firmy Fito Semillas, którą w Polsce reprezentuje przedsiębiorstwo Toma Seeds. Do najwcześniejszych nasadzeń (w styczniu) oraz do uprawy późną jesienią przydatny jest mieszaniec Aliaga F1. Odmiana jest polecana do uprawy w tych terminach przede wszystkim ze względu na dużą tolerancję na niedobory światła oraz niską temperaturę nocą. Rośliny mają silny wigor, wytwarzają mocny system korzeniowy i wyróżniają się dużą zdrowotnością przez cały sezon produkcji. Owoce o długości 20–23 cm, pozostawione na roślinach nie przerastają na długość ani na grubość. Inną wczesną propozycją jest mieszaniec Izmir F1 (fot. 1). Specjalista z firmy Toma Seeds rekomendował tę odmianę do uprawy z nasadzeń od lutego do sierpnia. Jest ona tolerancyjna na niską temperaturę. Tworzy ciemnozielone, lekko żebrowane owoce o długości 18–20 cm, zebrane po 1–3 szt. w węźle.


[NEW_PAGE]J. Słowiński zwrócił też uwagę na partenokarpiczną odmianę Ubeda (fot. 2). Jak zaznaczył, jej rośliny mają przewagę cech wegetatywnych i silny wigor, a także wymagają cięcia pędów bocznych. Odmiana jest tolerancyjna na spadki temperatury oraz małą ilość światła. Liście i międzywęźla osiągają średnią długość, zaś owoce zebrane po 1 lub 2 w węźle mają cylindryczny kształt i jednolitą barwę. Są one wyrównane, trwałe i smaczne – stanowią cenny surowiec do produkcji ogórków małosolnych. Odmiana przeznaczona jest do upraw wczesnowiosennych i jesiennych w szklarniach oraz tunelach foliowych. Dobrze toleruje małą intensywność światła, niską temperaturę uprawy oraz zasolenie podłoża.

Przedstawiciel firmy Toma Seeds przekazał ponadto informacje na temat mieszańcowej podkładki ogórka Shintosha (F-90 F1), która jest odporna na Fusarium spp. oraz Verticillium spp. Jak informował prelegent, podkładka ta podnosi tolerancję zaszczepionych odmian na stres (związany np. z niższą, od optymalnej, temperaturą uprawy czy zbyt wysokim zasoleniem podłoża) oraz zmienne warunki uprawy, a także wpływa na poprawę wyrównania i wybarwienia owoców. Łatwo zrasta się ze szlachetnymi odmianami ogórka, melona i kawona.

Fot. 2. Owoce odmiany partenokarpicznej Ubeda polecane są szczególnie do produkcji ogórków małosolnych, fot. A.Wilczyńska

Tomasz Marasik z firmy Toma Seeds mówił m.in. o zaletach prowadzenia roślin ogórka na jeden pęd (fot. 3) – w tzw. systemie wysokiego drutu, w którym rośliny po osiągnięciu wysokości drutu są przez niego przewieszane, lub z zastosowaniem opuszczania roślin, tak jak to się odbywa w produkcji pomidorów. Do głównych korzyści wynikających z wyboru tej metody formowania roślin, według eksperta, należą: l dobry dostęp światła i powietrza do roślin (przewiewna uprawa) oraz możliwość dokładnego pokrycia roślin cieczą roboczą w trakcie opryskiwania; l dzięki równym odstępom między roślinami, wielkość owoców jest wyrównana; l równomierne odżywienie roślin (ponieważ na każdej roślinie jest 1 pęd, a nie różna liczba pędów, jak np. w systemie na parasol); l tonaż plonu jest wprawdzie niższy niż w uprawach, gdzie stosuje się inne systemy formowania roślin, ale zebrane owoce są bardzo wysokiej jakości, nie ma potrzeby ich sortowania.

Fot. 3. Prowadzenie roślin ogórka na jeden pęd ma wiele zalet, fot. A.Maziarz

T. Marasik przekazał także kilka wskazówek dotyczących sporządzania pożywek do fertygacji roślin. Podkreślał, że przynajmniej 1 lub 2 razy w sezonie należy wykonywać analizę wody do nawadniania. Jak mówił, skład wody pochodzącej ze studni głębinowej może się zmieniać, zależnie od pory roku, ilości opadów atmosferycznych itp. Analiza wody jest pierwszą i podstawową czynnością, którą należy wykonać przed przystąpieniem do obliczania składu pożywki. Pożywki można komponować, wykorzystując nawozy pojedyncze lub wieloskładnikowe. Obliczając ilość nawozów, należy uwzględnić aktualne zapotrzebowanie roślin w poszczególnych fazach wzrostu i rozwoju. W uprawie ogórka najlepiej stosować formę amonową azotu. Ważnym składnikiem jest ponadto żelazo – pierwiastek ten odpowiada za przenoszenie energii w roślinie (np. transport wytworzonych cukrów). Należy także pamiętać, aby w czasie upałów chronić zbiornik z pożywką przed nasłonecznieniem (cieniować).

Anna Maciejuk

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię