1240×400 – Pakiety Plantpress – Sadowniczy
1240×400 – Pakiety Plantpress – Warzywniczy
234x120_yara_ogolna
234×120-prenumerata-mpssad-2020
234×120-prenumerata-warzywa-2020
Strona główna Tagi Ogórki
Tag:

ogórki

Polacy najbardziej lubią truskawki i pomidory

Ulubionymi owocami Polaków są truskawki (32%), a warzywami pomidory (34%). Truskawka jest również najbardziej wyczekiwanym produktem sezonowym (65%). Rozpoczynający się sezon jest dobrą okazją do zwiększenia ilości warzyw i owoców w naszej diecie. Dieta bogata w warzywa i owoce jest podstawą naszego zdrowia i odporności.

Holendrzy rozpoczynają olbrzymią inwestycję szklarniową w Chinach. Docelowo ma tam powstać 100-ha kompleks uprawowy

Holenderska firma FoodVentures i ich partner Evergrande inwestują miliony w uprawę warzyw na dużą skalę na lokalnym rynku w Chinach. Kryzys wywołany przez pandemię napędza popyt na świeżą, zdrową i bezpieczną żywność.

Mijający tydzień na rynku hurtowym

Rynek hurtowy na początku mijającego tygodnia odnotował znaczący wzrost cen płodów ogrodniczych.

Ceny warzyw i owoców na rynku hurtowym

Rynek w okresie poświątecznym przeżywa okres chwilowych niedoborów. Dotyczy to szczególnie importowanych warzyw spod osłon. Odbija się to niestabilnymi i czasem wyższymi cenami. Stabilna jest natomiast sytuacja podażowa na rynku krajowych owoców i warzyw.

Szacunek tegorocznych zbiorów warzyw i owoców

GUS przedstawił dane przedwynikowego szacunku produkcji głównych upraw ogrodniczych w 2019 r. Produkcję warzyw gruntowych ocenia się na blisko 3,8 mln t, tj. o ok. 8% mniej w porównaniu z rokiem poprzednim. Zbiory owoców z drzew wyniosą niespełna 3,4 mln t, tj. o ok. 25% mniej od rekordowej produkcji ubiegłorocznej. Zbiory owoców z krzewów owocowych i plantacji jagodowych szacuje się na niespełna 0,5 mln t, tj. o ok. 18% mniej od zbiorów 2018 r. Zbiory ziemniaków (łącznie z produkcją w ogrodach przydomowych) szacuje się na ok. 6,7 mln t, tj. o około 11% mniej od zbiorów uzyskanych w roku ubiegłym.

Kapustne trzymają cenę

Nadal wysokie ceny warzyw kapustnych, niskie ceny – korzeniowych, duża podaż dyń, malejąca bakłażanów. Jak w tym tygodniu kształtowały się ceny warzyw na rynku hurtowym?

Kapusta, cebula i ziemniaki – te warzywa są w cenie

Notowania cen warzyw na rynku hurtowym z ostatniego tygodnia (16-22 sierpnia br.)

Notowania cen warzyw

Spadły ceny cebuli, marchwi i ogórków szklarniowych, wzrosły ceny ogórków gruntowych i pomidorów. Ceny warzyw kapustnych są dość niskie – podaje Rynek Hurtowy Bronisze w dzisiejszym komunikacie.

Produkcja szklarniowa w Rosji rośnie, ale import jest konieczny

Na koniec listopada Rosstat podlicza produkcję szklarniową w Rosji prognozując  z dużym prawdopodobieństwem przekroczenie poziomu 1 mln ton pomidorów i ogórków. Natomiast analitycy Technologii Rosta podliczają import: wyniesie w bieżącym roku 880-900 tys. ton tych warzyw.

Import ogórków: więcej za mniej

W pierwszej połowie 2018 r. Polska zwiększyła w ujęciu ilościowym zakupy ogórków na rynku zagranicznym - podaje FreshMarket. Jednak zapłaciła za nie nieco mniej niż w tym samym czasie roku ubiegłego.

Ostatnie artykuły

Młody rolnik 2020 – dla kogo wsparcie?

Już od najbliższej środy, 3 czerwca, rusza nabór wniosków o premie dla młodych rolników, którzy samodzielnie prowadzą gospodarstwo. Mogą oni otrzymać 150 tys. zł wsparcia. ARiMR będzie przyjmować wnioski do 1 sierpnia. W ubiegłym roku młodzi rolnicy złożyli ich ponad 7 tys.

Komunikat sadowniczy Agrosimex z 28.05.2020 – Wzrost owoców – ochrona i pozostałe zabiegi

Robert Binkiewicz doradca sadowniczy Agrosimex w najnowszym komunikacie sadowniczy z 28.05.2020. Wzrost owoców - ochrona i pozostałe zabiegi.

Nowalijki – na czasie

Mimo całorocznej dostępności warzyw i owoców, nowalijki wciąż funkcjonują, jako coś innego, wyjątkowego, na co się czeka. Nowalijki wywołują mnóstwo pozytywnych skojarzeń. Kojarzą się z dzieciństwem, wiosną, świeżością. Ważne, żeby były polskie i najlepiej uprawiane w gruncie. Urozmaicają nasze posiłki i zaspokajają tęsknotę za czymś świeżym. Stanową pokusę, której wiosną warto się oprzeć – to ocena ekspertów „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców”.