Strona główna Tagi Ogórki
Tag:

ogórki

Demo Farma warzywnicza – komunikat Timac Agro, 13.10.2020

W dzisiejszym komunikacie podsumowanie sezonu na Demo Farmie warzywniczej Timac Agro. W tym roku doświadczenia prowadzone były na 6 gatunkach warzyw: kapuście białej, ogórku gruntowym, cebuli, burak ćwikłowy, marchew i ziemniak. Więcej szczegółów w komunikacie.

Konsumpcja warzyw i owoców we wrześniu

Dietetycy zalecają aby warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę, tego co zjadamy. Prawie co piąty (18%) Polak spełnił ten warunek we wrześniu i odsetek ten jest identyczny jak w sierpniu. Jednocześnie odnotowaliśmy niewielki wzrost wartości wskaźnika „Wczoraj na talerzu” obrazującego jakość naszej diety. Zbyt ubogą dietę w warzywa i owoce ma 50% Polaków, przy czym u 36% jednak pojawiały się one w przynajmniej połowie posiłków (choć za mało). We wrześniu, podobnie jak w sierpniu (14%) Polaków odżywiało się bardzo źle, czyli warzyw i owoców jadło mało lub wcale. W ramach realizowanych przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców” poznaliśmy również najpopularniejsze gatunki września.

Konsumpcja warzyw i owoców w lipcu 2020 r.

W lipcu, podobnie jak w czerwcu, 16% Polaków odżywiało się bardzo źle, czyli warzyw i owoców jedli mało lub wcale. Największą popularnością wśród owoców cieszyły się truskawki, jabłka i banany; wśród warzyw były to: pomidory, młode ziemniaki i ogórki.

Zbiory warzyw i owoców w 2020 r. – wstępny szacunek

GUS podał wyniki wstępnego szacunku produkcji głównych upraw ogrodniczych w 2020 r.

Polacy najbardziej lubią truskawki i pomidory

Ulubionymi owocami Polaków są truskawki (32%), a warzywami pomidory (34%). Truskawka jest również najbardziej wyczekiwanym produktem sezonowym (65%). Rozpoczynający się sezon jest dobrą okazją do zwiększenia ilości warzyw i owoców w naszej diecie. Dieta bogata w warzywa i owoce jest podstawą naszego zdrowia i odporności.

Holendrzy rozpoczynają olbrzymią inwestycję szklarniową w Chinach. Docelowo ma tam powstać 100-ha kompleks uprawowy

Holenderska firma FoodVentures i ich partner Evergrande inwestują miliony w uprawę warzyw na dużą skalę na lokalnym rynku w Chinach. Kryzys wywołany przez pandemię napędza popyt na świeżą, zdrową i bezpieczną żywność.

Mijający tydzień na rynku hurtowym

Rynek hurtowy na początku mijającego tygodnia odnotował znaczący wzrost cen płodów ogrodniczych.

Ceny warzyw i owoców na rynku hurtowym

Rynek w okresie poświątecznym przeżywa okres chwilowych niedoborów. Dotyczy to szczególnie importowanych warzyw spod osłon. Odbija się to niestabilnymi i czasem wyższymi cenami. Stabilna jest natomiast sytuacja podażowa na rynku krajowych owoców i warzyw.

Szacunek tegorocznych zbiorów warzyw i owoców

GUS przedstawił dane przedwynikowego szacunku produkcji głównych upraw ogrodniczych w 2019 r. Produkcję warzyw gruntowych ocenia się na blisko 3,8 mln t, tj. o ok. 8% mniej w porównaniu z rokiem poprzednim. Zbiory owoców z drzew wyniosą niespełna 3,4 mln t, tj. o ok. 25% mniej od rekordowej produkcji ubiegłorocznej. Zbiory owoców z krzewów owocowych i plantacji jagodowych szacuje się na niespełna 0,5 mln t, tj. o ok. 18% mniej od zbiorów 2018 r. Zbiory ziemniaków (łącznie z produkcją w ogrodach przydomowych) szacuje się na ok. 6,7 mln t, tj. o około 11% mniej od zbiorów uzyskanych w roku ubiegłym.

Kapustne trzymają cenę

Nadal wysokie ceny warzyw kapustnych, niskie ceny – korzeniowych, duża podaż dyń, malejąca bakłażanów. Jak w tym tygodniu kształtowały się ceny warzyw na rynku hurtowym?

Ostatnie artykuły

Rośliny na miarę naszych czasów

Lata w Europie są coraz gorętsze i suchsze, co ma wpływ także na "zieloną" branżę. Konsumenci poszukują roślin, które są w stanie przetrwać letnie, a nawet wiosenne fale ciepła i nie mają wygórowanych potrzeb wodnych. Z tego względu coraz częściej prowadzone są badania mające na celu wytypowanie gatunków i odmian wytrzymałych na dynamicznie zmieniające się warunki klimatyczne.

Przetwory – lato zamknięte w szkle

Odporność najszybciej kojarzy się z momentami kiedy jej nie mamy, z późną jesienią, zimą, wczesną wiosną. Od późnej wiosny do wczesnej jesieni mogliśmy się cieszyć smakiem i walorami naszych polskich superowoców. Czy nastanie jesieni oznacza, że na długie miesiące musimy pożegnać się z ich smakiem? Czy polskie owoce jagodowe musimy zamienić na owoce z importu? Odpowiedź brzmi: nie, o ile znajdziemy je na sklepowych półkach i będziemy potrafili docenić ich wartości dla naszego zdrowia.

Ponownie na sprzedaż gospodarstwo sadownicze o powierzchni 180 hektarów

Na sprzedaż zostało ponownie wystawione gospodarstwo sadownicze znajdujące się w miejscowości Lipowa w gminie Opatów (woj. świętokrzyskie) o łącznej powierzchni 184,42 ha. Cena wynosi 22 500 000 zł.