Strona główna Tagi Opuchlaki
Tag:

opuchlaki

Bergenia jako pułapka na opuchlaki

Walka z opuchlakami w szkółce nie jest prosta i praktycznie niemożliwe jest całkowite wyeliminowanie tych szkodników. W jednej z francuskich szkółek roślin ozdobnych właściciele zrezygnowali z chemicznej ochrony roślin przed opuchlakami, a nawet z używania pożytecznych nicieni. W zamian postawili na wykorzystanie do zwabiania tych szkodników jednej ulubionych przez nie do składania jaj rośliny – bergenii sercowatej (Bergenia cordifolia).

Komunikat jagodowy z dnia 15.03.2019 – początek wegetacji – Agrosimex

Wegetacja ruszyła, konieczne jest zatem wykonanie nawożenia plantacji, aby odżywić rozbudzone rośliny. Michał Malicki z firmy Agrosimex omawia aktualną sytuację na plantacjach roślin jagodowych i podaje aktualne zalecenia nawożenia i ochrony na plantacji truskawki i borówki.

Opuchlaki to także ryjkowce

Przedstawiani dzisiaj kolejni przedstawiciele ryjkowców są szkodnikami glebowymi. Mimo, że ich postaci dorosłe bytują i żerują na częściach nadziemnych roślin (zwykle na liściach, wygryzając je od brzegów), to jednak larwy zasiedlające glebę i ce system korzeniowy roślin są ważne dla sadownika. Opuchlaki są głównie szkodnikami roślin jagodowych - truskawek, malin oraz porzeczek, mogą także pojawiać się w szkółkach. Ich znaczenie w ochronie roślin w ostatnich latach wzrasta, a możliwości zwalczania są coraz bardziej ograniczone.

Ostatnie artykuły

Aronia polskim superowocem

Owoce aronii wykorzystuje się przede wszystkim w przemyśle przetwórczym i zamrażalniczym do produkcji wartościowych przetworów, jak soki, napoje, nektary, dżemy, konfitury, wina i nalewki, do suszenia oraz jako dodatek do innych owoców. Mogą być także cennym dodatkiem do mięsa i drobiu.

Zagrożenia chorobami w szkółkach w 32 tygodniu roku

Prezentujemy informacje na temat zagrożeń chorobowych w szkółkach roślin ozdobnych i owocowych przygotowany przez Agro Smart Lab.

Azja pozostanie liderem produkcji jagód

Najwięcej plantacji gatunków jagodowych znajduje się w regionie Azji – głównymi producentami są Chiny i Japonia. Ich pozycja w najbliższych latach wzmocni się jeszcze bardziej.