Strona główna Tagi Owoce jagodowe

owoce jagodowe

Jagody Ukrainy 2012

24 maja rusza na Ukrainie III międzynarodowa konferencja "Berries of Ukraine – 2012: Frozen Produce & Fresh Market”.

‘Albion’ ma następcę?

Mało jeszcze znana truskawka ‘Portola’ z każdym sezonem zyskuje na popularności wśród sadowników kalifornijskich.

Konferencja jagodowa w Skierniewicach

Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach w dniach 22–23 marca zorganizował Ogólnopolską Konferencję Nauka – Praktyce pt. „Intensyfikacja uprawy krzewów jagodowych przez wdrażanie najnowszych wyników badań”.

Sadownicy z Podkarpacia na kolejnym szkoleniu

W Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wincentego Witosa w Różańcu 4 lutego odbyło się kolejne szkolenie dla producentów owoców jagodowych i pestkowych zrzeszonych w Grupie Producentów BioFood Roztocze pt. „Przyszłość uprawy porzeczek czarnych i kolorowych, perspektywy dla wiśni i czereśni”.  Organizatorami spotkania były BioFood Roztocze i Bioconcept Gardenia Sp. z o.o. (O pierwszym spotkaniu z tego cyklu – poświęconym głównie uprawie malin pisaliśmy na naszym portalu 12 grudnia). 

Interaspa: ważne targi producentów szparagów i truskawek

11-12 stycznia br. w Hanowerze (północne Niemcy) odbyły się 6. międzynarodowe targi Interaspa 2012. Jednym z głównych organizatorów tych jedynych w swoim rodzaju targów jest p. Dietrich Paul, szef organizacji zajmującej się sprzedażą i dystrybucją szparagów na terenie Niemiec (Asparagus Handels- und Vertriebs GmbH).

PROZA życia w Tarnogrodzie

Tytułowa PROZA to skrótowiec programu badawczego „Zastosowanie numerycznych prognoz pogody”, którego krótkie omówienie było wstępem do prelekcji prof. dra hab. Waldemara Tredera (IO Skierniewice) wygłoszonej po krótkim powitaniu gości i uczestników konferencji „Uprawa roślin jagodowych – szansą na zwiększenie dochodów gospodarstwa” przez gospodarzy – Piotra Puchalskiego, prezesa Grupy Producentów Bio-Food Roztocze i burmistrza Tarnogrodu Eugeniusza Stróża.

Wirusy groźne dla borówki wysokiej

Owoce borówki wysokiej, duże, smaczne i stosunkowo trwałe, zdobywają coraz większe uznanie, głównie z uwagi na swoje walory deserowe. Owoców tych coraz więcej produkuje się w Polsce, warto jednak wiedzieć, że borówka wysoka może być atakowana m.in. przez wirusy, wiroidy i fitoplazmy. Do niedawna uważano, że wirusy na plantacjach borówki wysokiej w Europie nie występują. Należy jednak zauważyć, że dopiero ostatnio zaczęto ich szukać, a wcześniejsze obserwacje symptomów nie były poparte testami laboratoryjnymi. Trzeba mieć świadomość, że to właśnie wirusy stanowią jedną z groźniejszych grup patogenów borówki wysokiej w Ameryce Północnej, a ostatnio wykryto obecność jednego z nich — wirusa oparzeliny — we Włoszech. Wcześniej pojawiły się na terenie Europy wirusy czerwonej pierścieniowej plamistości borówki i nitkowatości borówki.

Truskawki z Gołowina

Piotr i Beata Grześkiewiczowie (fot. 1) z Goławina koło Czerwińska (woj. mazowieckie) są właścicielami 21-hektarowego gospodarstwa, w którym uprawiają co roku po mniej więcej 5 hektarów truskawek i kapusty pekińskiej, a na reszcie areału zboża i poplony, niezbędne w zmianowaniu przy uprawie truskawek. Od kilku lat produkuje się wyłącznie owoce deserowe truskawek, a plony sięgają nawet 30 ton z hektara. Tak dobre wyniki udaje się osiągnąć tylko dzięki sadzeniu wysokiej jakości materiału, właściwemu nawożeniu i starannej ochronie.

Szkodniki maliny (cz. II). Uszkodzenia pąków kwiatowych i owoców

W pierwszej części artykułu  zostały przedstawione informacje dotyczące zwalczania szkodników uszkadzających pędy i liście, m.in. pryszczarka malinowca, mszyc, przędziorków, pryszczarka namaliniaka, przeziernika malinowca, krzywika maliniaczka oraz zwójkówek. Poniżej — kolejna grupa szkodników, która może przyczyniać się do znacznych strat na plantacjach malin (red.).

Mechanizacje zbioru owoców jagodowych

Ręczny zbiór owoców jagodowych wymaga zaangażowania do 80% nakładów ponoszonych w całym cyklu ich produkcji. Tak duża pracochłonność była zasadniczą przeszkodą w powstawaniu gospodarstw wielkotowarowych. Sytuacja zmieniła się po opracowaniu modeli kombajnów, które zwiększyły wydajność zbioru na tyle, że możliwe stało się uprawianie krzewów jagodowych na plantacjach o powierzchni od kilkudziesięciu do kilkuset hektarów. W przypadku niektórych gatunków, np. porzeczki czarnej, uprawa na małych plantacjach przestaje być ekonomicznie uzasadniona. Dalsze zwiększanie areału upraw ma na celu obniżenie kosztów produkcji, a w konsekwencji podniesienie konkurencyjności produktu. Powstanie wielkoobszarowych plantacji wiąże się ze zmianą struktury nasadzeń oraz koniecznością używania specjalistycznych maszyn o dużej wydajności na każdym etapie produkcji.