Sadownicy z Podkarpacia na kolejnym szkoleniu

350
Imbir na chińskim stoisku
W Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wincentego Witosa w Różańcu 4 lutego odbyło się kolejne szkolenie dla producentów owoców jagodowych i pestkowych zrzeszonych w Grupie Producentów BioFood Roztocze pt. „Przyszłość uprawy porzeczek czarnych i kolorowych, perspektywy dla wiśni i czereśni”.  Organizatorami spotkania były BioFood Roztocze i Bioconcept Gardenia Sp. z o.o. (O pierwszym spotkaniu z tego cyklu – poświęconym głównie uprawie malin pisaliśmy na naszym portalu 12 grudnia). 
Adam Fura ze Świętokrzyskiego ODR w Modliszewicach O/Sandomierz przeprowadził dwa wykłady – o uprawie porzeczek czarnych i czerwonych oraz wiśni. Zwracał uwagę na wybór stanowiska do założenia plantacji i sadu, przygotowanie gleby, nawożenie doglebowe (oparte na analizie chemicznej gleby), sadzenie, formowanie, cięcie oraz ochronę przed chorobami i szkodnikami. Dla właściwego plonowania krzewów jagodowych i drzew pestkowych konieczny jest właściwy stosunek potasu do magnezu (K:Mg) zamykający się pomiędzy 3,5 a 6. Odczyn gleby (pH) zbliżony do obojętnego zapewni roślinom optymalne możliwości pobierania  składników pokarmowych. W sytuacjach wywołujących u roślin (jagodowych i pestkowych) stres zaproponował aplikowanie nawozów dolistnych zawierających w swoim składzie aminokwasy, które umożliwią roślinom jego łagodne przejście bez wyhamowania procesów fizjologicznych oraz ograniczających u roślin straty energii. Zwrócił również uwagę słuchaczy na przestrzeganie bieżących zaleceń stosowania środków ochrony roślin tak, aby owoce nie zawierały ich pozostałości. A. Fura omówił również nawóz dolistny – Solfan PK (Agropak  Jaworzno) o właściwościach fungistatycznych. Jest to mineralny preparat zawierający węglan potasu i fosforan potasu. Związki zawarte w nawozie dodatkowo wykazują wysoką efektywność w zwalczaniu mączniaków prawdziwych na roślinach uprawnych (np. na agreście), szarej pleśni i innych chorób pochodzenia grzybowego. Użycie Solfanu PK pozwala podnieść skuteczność zabiegów chemicznych przeciwko patogenom grzybowym, a nawet zredukować ich ilość.  
 
O biostymulatorach i nawozach zawierających wyciągi z alg morskich z oferty Arysty LifeScience mówił Marian Buła. Omówił preparat Asahi SL, który może mieć w uprawie roślin jagodowych i pestkowych dwojakie zastosowanie: jako stymulator podnoszący produktywność roślin oraz preparat podnoszący odporność na stresy wywołane czynnikami środowiska i pomagający roślinom wyjść z nich bez negatywnego wpływu na wzrost i plonowanie. Produkty zawierające wyciągi z alg Ascophyllum nodosum, będące fizjoaktywatorami przeznaczonymi do aplikacji w uprawach roślin jagodowych i pestkowych to nawozy z serii Goëmar (BM 86 i Calibra)bogate w oligosacharydy, aminokwasy, witaminy, fitohormony  korzystnie oddziałująjące  na opryskane nimi rośliny. 
 
 

Biologiczno-organiczny nawóz Condit®5 służący do poprawy żyzności gleby omówił Piotr Puchalski, prezes Grupy Producenckiej BioFood Roztocze. Nawóz może być stosowany w uprawach ekologicznych, ponieważ jest pochodzenia naturalnego (składa się z hydrolizowanej serwatki, sfermentowanej roślinnej masy organicznej, węgla naturalnego oraz zeolitu). Każdy ze składników oddziałuje na inną sferę gleby. Hydrolizowana serwatka stanowi źródło mikroorganizmów oraz laktozy (umożliwia aktywizację gleby i dostarcza substancji odżywczych). Sfermentowana masa roślinna jest źródłem próchnicy i azotu naturalnego pochodzenia, który podlega stopniowemu uwalnianiu (nie ma strat). Węgiel naturalny jest składnikiem niezbędnym dla funkcjonowania mikroorganizmów glebowych. Zeolit to naturalny minerał wykazujący właściwości zbliżone do właściwości kompleksu glebowo-próchnicznego, dzięki czemu korzystnie wpływa na strukturę gleby, stosunki wodno-powietrzne oraz właściwości sorpcyjne gleby. Odpowiada za stopniowe uwalnianie składników pokarmowych, ale i aktywnie wiąże metale ciężkie w glebie. Zastosowanie nawozu Condit®5 jest szerokie. Oprócz zwiększenia zawartości masy organicznej w glebie (próchnicy, której jest w naszych glebach bardzo mało) aktywizuje mikroorganizmy glebowe, dzięki czemu prowadzi do uzdrawiania gleb zdegradowanych i ograniczenia zjawisko zmęczenia gleby. Korzystnie oddziałuje na rośliny uprawiane na glebach nim nawożonych, podnosząc ich produktywność i jakość plonu oraz odporność na stresy abiotyczne (środowiskowe). 
 
Stanisław Jamrozik z działu surowcowego BioConcept Gardenia przypomniał sposoby przeciwdziałania zakwaszeniu gleb w trwałych uprawach jakimi są rośliny jagodowe i pestkowe oraz o konieczności corocznego wapnowania gleb pod tymi uprawami. Dla gleb na Podkarpaciu (zasobnych w magnez) zalecał używanie wapna tlenkowego lub węglanowego, a nie magnezowego, w dawce 200-300 kg CaO/ha, aby zapobiec spadkom kwasowości poniżej optymalnego poziomu z powodu pobierania tego składnika z gleby przez rośliny i strat na skutek wymywania go w sezonie wegetacyjnym. Zbyt niskie pH gleby negatywnie wpływa nie tylko na rośliny, które nie mogą pobrać potrzebnych składników pokarmowych (N, P, Mg, Mo, K) i odczuwają negatywne oddziaływanie jonów glinu (Al) ale również na strukturę gleby (brak struktury gruzełkowatej) i jej życie biologiczne (niska aktywność mikrobiologiczna). 
 

 

Możliwości zastosowania biopreparatów i nawozów dolistnych w ochronie roślin uprawnych w tym jagodowych i pestkowych omówił dr Michał Pniak z Biocont Polska Sp. z o.o. Omówił preparat DiPel WG® zawierający bakterie entomofilne i kryształki toksycznego białka wywołujące śmierć u gąsienic (np. zwójek liściowych), dolistny nawóz Prev-B2- z borem, zawierający olejek pomarańczowy zalecany do użycia na roślinach z objawami mączniaka, szarej pleśni oraz opanowanych przez przędziorki, Alginure® – nawóz zawierający wyciąg z alg morskich i VitiSan® zawierający wodorowęglan potasu. Oba ostatnie zwiększają odporność roślin na choroby pochodzenia grzybowego (mączniaki prawdziwe i rzekome, szarą pleśń i inne). Zachęcał sadowników do wykorzystywania pułapek feromonowych i lepowych dla monitorowania zagrożenia ze strony szkodników oraz do dezinformacji samców(feromonowe), co w efekcie prowadzi do niemożności odnalezienia przez nich samicy (redukcja populacji). M. Pniak prezentował również opaski filcowe z dobroczynkiem gruszowym, któremu można się było przyjrzeć pod mikroskopem. 
 

Znaczenie pożytecznych mikroorganizmów (EM) w podnoszeniu żyzności gleb i produktywności roślin omawiała również Krzysztofa Leśniowska z Podkarpackiego Centrum Mikroorganizmów z Jasionki. Podkreślała możliwość zrekompensowania przez nie braku organicznego nawożenia gleb. 

 
Anita Łukawska, wydawnictwo Plantpress

Related Posts

None found

Poprzedni artykułUbędzie gospodarstw
Następny artykułRuchomy, ale pewny dach

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.