W Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wincentego Witosa w Różańcu 4 lutego odbyło się kolejne szkolenie dla producentów owoców jagodowych i pestkowych zrzeszonych w Grupie Producentów BioFood Roztocze pt. „Przyszłość uprawy porzeczek czarnych i kolorowych, perspektywy dla wiśni i czereśni”. Organizatorami spotkania były BioFood Roztocze i Bioconcept Gardenia Sp. z o.o. (O pierwszym spotkaniu z tego cyklu – poświęconym głównie uprawie malin pisaliśmy na naszym portalu 12 grudnia).
Adam Fura ze Świętokrzyskiego ODR w Modliszewicach O/Sandomierz przeprowadził dwa wykłady – o uprawie porzeczek czarnych i czerwonych oraz wiśni. Zwracał uwagę na wybór stanowiska do założenia plantacji i sadu, przygotowanie gleby, nawożenie doglebowe (oparte na analizie chemicznej gleby), sadzenie, formowanie, cięcie oraz ochronę przed chorobami i szkodnikami. Dla właściwego plonowania krzewów jagodowych i drzew pestkowych konieczny jest właściwy stosunek potasu do magnezu (K:Mg) zamykający się pomiędzy 3,5 a 6. Odczyn gleby (pH) zbliżony do obojętnego zapewni roślinom optymalne możliwości pobierania składników pokarmowych. W sytuacjach wywołujących u roślin (jagodowych i pestkowych) stres zaproponował aplikowanie nawozów dolistnych zawierających w swoim składzie aminokwasy, które umożliwią roślinom jego łagodne przejście bez wyhamowania procesów fizjologicznych oraz ograniczających u roślin straty energii. Zwrócił również uwagę słuchaczy na przestrzeganie bieżących zaleceń stosowania środków ochrony roślin tak, aby owoce nie zawierały ich pozostałości. A. Fura omówił również nawóz dolistny – Solfan PK (Agropak Jaworzno) o właściwościach fungistatycznych. Jest to mineralny preparat zawierający węglan potasu i fosforan potasu. Związki zawarte w nawozie dodatkowo wykazują wysoką efektywność w zwalczaniu mączniaków prawdziwych na roślinach uprawnych (np. na agreście), szarej pleśni i innych chorób pochodzenia grzybowego. Użycie Solfanu PK pozwala podnieść skuteczność zabiegów chemicznych przeciwko patogenom grzybowym, a nawet zredukować ich ilość.
O biostymulatorach i nawozach zawierających wyciągi z alg morskich z oferty Arysty LifeScience mówił Marian Buła. Omówił preparat Asahi SL, który może mieć w uprawie roślin jagodowych i pestkowych dwojakie zastosowanie: jako stymulator podnoszący produktywność roślin oraz preparat podnoszący odporność na stresy wywołane czynnikami środowiska i pomagający roślinom wyjść z nich bez negatywnego wpływu na wzrost i plonowanie. Produkty zawierające wyciągi z alg Ascophyllum nodosum, będące fizjoaktywatorami przeznaczonymi do aplikacji w uprawach roślin jagodowych i pestkowych to nawozy z serii Goëmar (BM 86 i Calibra)bogate w oligosacharydy, aminokwasy, witaminy, fitohormony korzystnie oddziałująjące na opryskane nimi rośliny.
Biologiczno-organiczny nawóz Condit®5 służący do poprawy żyzności gleby omówił Piotr Puchalski, prezes Grupy Producenckiej BioFood Roztocze. Nawóz może być stosowany w uprawach ekologicznych, ponieważ jest pochodzenia naturalnego (składa się z hydrolizowanej serwatki, sfermentowanej roślinnej masy organicznej, węgla naturalnego oraz zeolitu). Każdy ze składników oddziałuje na inną sferę gleby. Hydrolizowana serwatka stanowi źródło mikroorganizmów oraz laktozy (umożliwia aktywizację gleby i dostarcza substancji odżywczych). Sfermentowana masa roślinna jest źródłem próchnicy i azotu naturalnego pochodzenia, który podlega stopniowemu uwalnianiu (nie ma strat). Węgiel naturalny jest składnikiem niezbędnym dla funkcjonowania mikroorganizmów glebowych. Zeolit to naturalny minerał wykazujący właściwości zbliżone do właściwości kompleksu glebowo-próchnicznego, dzięki czemu korzystnie wpływa na strukturę gleby, stosunki wodno-powietrzne oraz właściwości sorpcyjne gleby. Odpowiada za stopniowe uwalnianie składników pokarmowych, ale i aktywnie wiąże metale ciężkie w glebie. Zastosowanie nawozu Condit®5 jest szerokie. Oprócz zwiększenia zawartości masy organicznej w glebie (próchnicy, której jest w naszych glebach bardzo mało) aktywizuje mikroorganizmy glebowe, dzięki czemu prowadzi do uzdrawiania gleb zdegradowanych i ograniczenia zjawisko zmęczenia gleby. Korzystnie oddziałuje na rośliny uprawiane na glebach nim nawożonych, podnosząc ich produktywność i jakość plonu oraz odporność na stresy abiotyczne (środowiskowe).
Stanisław Jamrozik z działu surowcowego BioConcept Gardenia przypomniał sposoby przeciwdziałania zakwaszeniu gleb w trwałych uprawach jakimi są rośliny jagodowe i pestkowe oraz o konieczności corocznego wapnowania gleb pod tymi uprawami. Dla gleb na Podkarpaciu (zasobnych w magnez) zalecał używanie wapna tlenkowego lub węglanowego, a nie magnezowego, w dawce 200-300 kg CaO/ha, aby zapobiec spadkom kwasowości poniżej optymalnego poziomu z powodu pobierania tego składnika z gleby przez rośliny i strat na skutek wymywania go w sezonie wegetacyjnym. Zbyt niskie pH gleby negatywnie wpływa nie tylko na rośliny, które nie mogą pobrać potrzebnych składników pokarmowych (N, P, Mg, Mo, K) i odczuwają negatywne oddziaływanie jonów glinu (Al) ale również na strukturę gleby (brak struktury gruzełkowatej) i jej życie biologiczne (niska aktywność mikrobiologiczna).
Możliwości zastosowania biopreparatów i nawozów dolistnych w ochronie roślin uprawnych w tym jagodowych i pestkowych omówił dr Michał Pniak z Biocont Polska Sp. z o.o. Omówił preparat DiPel WG® zawierający bakterie entomofilne i kryształki toksycznego białka wywołujące śmierć u gąsienic (np. zwójek liściowych), dolistny nawóz Prev-B2- z borem, zawierający olejek pomarańczowy zalecany do użycia na roślinach z objawami mączniaka, szarej pleśni oraz opanowanych przez przędziorki, Alginure® – nawóz zawierający wyciąg z alg morskich i VitiSan® zawierający wodorowęglan potasu. Oba ostatnie zwiększają odporność roślin na choroby pochodzenia grzybowego (mączniaki prawdziwe i rzekome, szarą pleśń i inne). Zachęcał sadowników do wykorzystywania pułapek feromonowych i lepowych dla monitorowania zagrożenia ze strony szkodników oraz do dezinformacji samców(feromonowe), co w efekcie prowadzi do niemożności odnalezienia przez nich samicy (redukcja populacji). M. Pniak prezentował również opaski filcowe z dobroczynkiem gruszowym, któremu można się było przyjrzeć pod mikroskopem.
Znaczenie pożytecznych mikroorganizmów (EM) w podnoszeniu żyzności gleb i produktywności roślin omawiała również Krzysztofa Leśniowska z Podkarpackiego Centrum Mikroorganizmów z Jasionki. Podkreślała możliwość zrekompensowania przez nie braku organicznego nawożenia gleb.
Anita Łukawska, wydawnictwo Plantpress