owoce pestkowe
Mniej pestkowych we Francji
Tegoroczne zbiory moreli we Francji oszacowano na około 168,5 tys. ton – to o 5% mniej wobec roku poprzedniego ale za to o 8% więcej wobec średniej wielkości zbiorów z ostatnich pięciu lat. Morele uprawiane są w bieżącym roku na obszarze 12,2 tys. ha. W minionym roku Francuzi około 64,2 tys. ton tych owoców wyeksportowali sprowadzili za to w tym samym czasie 17,7 tys. ton.
Wstępna prognoza zbiorów owoców pestkowych w Europie
Medfel zaprezentował najnowszą prognozę tegorocznej produkcji owoców pestkowych w Europie. Pod uwagę wzięto jak co roku największych europejskich, a zarazem unijnych producentów owoców pestkowych, w tym przede wszystkim brzoskwiń i nektarynek oraz brzoskwiń przemysłowych, po raz pierwszy opublikowano też dane dla odmiany brzoskwiń płaskoowocowych popularnie nazywanej „ufo”.
Niemcy chętnie jedzą owoce pestkowe
Niemiecki Federalny Urząd ds. Rolnictwa i Żywności (BLE) opublikował ostatnio najnowsze dane dotyczące krajowej konsumpcji owoców i warzyw w sezonie 2011/2012. Jak z nich wynika, średnie spożycie owoców w omawianym okresie w Niemczech przypadające na 1 osobę osiągnęło 68,1 kg, to jest o 1% mniej wobec poprzedniego sezonu.
Perspektywy mechanicznego zbioru owoców pestkowych i jagodowych
Produkcja owoców pestkowych oraz jagodowych odgrywa w Polsce dużą rolę gospodarczą. Zbiory wiśni, porzeczek i aronii wynoszą około 700 tysięcy ton rocznie, a znaczna ich część (ok. 70%) jest przetwarzana i eksportowana poza granice kraju. Utrzymanie dotychczasowej wysokiej pozycji na światowym rynku wymaga stosowania nowoczesnych, kompleksowych technologii uprawy, dostosowanych do mechanicznego wykonywania najbardziej pracochłonnych czynności, w tym zbioru owoców.
Wstępne prognozy tegorocznej produkcji owoców pestkowych
Jak wynika z najnowszych, wstępnych danych opublikowanych przez Europech, w bieżącym roku zbiory brzoskwiń (zarówno konsumpcyjnych jak i przemysłowych) oraz nektarynek wyniosą około 3,012 mln ton wobec rocznej wielkości 2,909 mln ton poprzednio.