Niemcy chętnie jedzą owoce pestkowe

Niemiecki Federalny Urząd ds. Rolnictwa i Żywności (BLE) opublikował ostatnio najnowsze dane dotyczące krajowej konsumpcji owoców i warzyw w sezonie 2011/2012. Jak z nich wynika, średnie spożycie owoców w omawianym okresie w Niemczech przypadające na 1 osobę osiągnęło 68,1 kg, to jest o 1% mniej wobec poprzedniego sezonu.
Największym powodzeniem ze spożywanych wśród Niemców owoców cieszy się nadal jabłko z wynikiem 15,5 kg/osobę. Z roku na rok rośnie jednak popyt na owoce pestkowe – coraz chętniej konsumenci kupują wiśnie, czereśnie, morele czy brzoskwinie. W przypadku wiśni i czereśni krajowe zbiory niemal w zupełności wystarczają dla zaspokojenie lokalnego zapotrzebowania, natomiast brzoskwinie i morele w większości są importowane. W sezonie 2011/2012 Niemcy zaimportowali łącznie 101,1 tys. ton brzoskwiń, w większości z państw unijnych – w sumie
99,2% wszystkich dostaw to owoce sprowadzone z Hiszpanii – 48,5 tys. ton oraz Włoch – 46,1 tys.ton. Import brzoskwiń z państw trzecich wyniósł zaledwie 748 ton. Podobna sytuacja dotyczy moreli – w sumie zaimportowano ich 53,8 tys., ton z czego 92% stanowiły owoce unijne, w tym 21,1 tys. ton z Francji, 10,9 tys. ton z Włoch, 10,3 tys. ton z Hiszpanii i 6,7 tys. ton Grecji.
Za: FAMMU/FAPA 
pg

Related Posts

None found

Poprzedni artykułZmieni się prawo UE ws. bezpieczeństwa żywności
Następny artykułHolenderski eksport do Niemiec

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.