Strona główna Tagi Owoce

owoce

Nowa powłoka ochronna ogranicza psucie się warzyw i owoców

Naukowcy z kalifornijskiej firmy Apeel Sciences opracowali innowacyjną powłokę, która pozwala wydłużyć dwukrotnie zdolności przechowalnicze owoców i warzyw. Jest niewidoczna, naturalna i jadalna.
 
 

GUS: dużo lepsze tegoroczne zbiory warzyw i owoców

GUS wstępnie szacuje, że tegoroczne zbiory warzyw wyniosą 4,4 mln ton (o 17 proc. . więcej niż w u.br.), owoców z drzew - ok. 4 mln ton (ok. 12 proc. więcej). Zbiory jabłek zapowiadają się rekordowo.

Przed Świętami na Broniszach

Ceny krajowych owoców i warzyw podobnie jak w poprzednich miesiącach wyższe w porównaniu z cenami sprzed roku. Wynika to z bardzo niekorzystnych w tym roku warunków wegetacyjnych. Jednakże zarówno owoców jak i warzyw z produkcji krajowej i z importu jest pod dostatkiem. Ciekawostką są kalafiory i brokuły „prosto z pola”.

Zbadali poziom zanieczyszczeń w „miejskich” owocach

Przybywa amatorów owoców drzew rosnących w miastach. Z badań wynika, że takie owoce są najczęściej wolne od zanieczyszczeń i bardziej odżywcze niż owoce dostępne w sklepach - mówili naukowcy na spotkaniu Geological Society of America w Baltimore.

Polski handel zagraniczny styczeń – czerwiec 2015

W pierwszych sześciu miesiącach bieżącego roku Polska wyeksportowała zdecydowanie mniej owoców i warzyw świeżych – efekt wprowadzonego przed rokiem i obecnie nadal kontynuowanego rosyjskiego embargo. W sumie w okresie od stycznia do końca czerwca wolumen wysyłki owoców świeżych wyniósł jedynie 676,9 tys. ton wobec 930,1 tys. ton w analogicznym okresie minionego roku, a w przypadku warzyw 339,2 tys. ton wobec 422,5 tys. ton rok wcześniej.

Niemiecki handel zagraniczny

W minionym roku Niemcy zaimportowali w sumie 8,147 mln ton świeżych produktów ogrodnictwa, w tym 3,092 mln ton stanowiły warzywa, a pozostałe 5,055 mln ton owoce.

Jedzmy owoce i warzywa na zdrowie

W marcu bieżącego roku odbyła się konferencja poświęcona zdrowemu żywieniu w Polsce. Jak wynika z informacji na niej przedstawionych, w ostatnich latach przestało rosnąć, a wręcz zaczyna spadać w Polsce spożycie warzyw i owoców. Z przedstawionych na konferencji danych GUS wynika, że w latach 2002-2012 spożycie owoców w Polsce zmniejszyło się z 4 do 3,4 kg miesięcznie, a warzyw liczonych wraz z ziemniakami z 13 do 9kg. Konsumpcja warzyw bez ziemniaków spadła z 5,5 do 5 kg. Podobna sytuacja ma się również z sokami, których spożycie również spada.

Przepis na dobry humor

Codziennie jesteśmy bombardowani reklamami suplementów diety na różne dolegliwości. Na aptecznych półkach wyjątkową popularnością cieszą się specyfiki na stres. Nic dziwnego, bo w naszym życiu jest go coraz więcej. Jednak zamiast szukać antidotum u farmaceuty, lepiej odwiedzić warzywniak. Znajdziemy tam smaczną, a przede wszystkim zdrową receptę na pobudzone nerwy. W artykule przedstawiamy antystresowe menu na cały dzień.

Kolejna rewolucja francuska?

W latach 60. ubiegłego stulecia premier Chin Zhou En Lai podczas wizyty we Francji został zagadnięty przez dziennikarzy o ocenę rewolucji francuskiej z 1789 roku. –Jeszcze za wcześnie, by osądzać” – odpowiedział.  Dzisiaj we Francji zaczyna się rozwijać nowa koncepcja marketingowa sprzedaży świeżych owoców i warzyw. Czy zrewolucjonizuje ten dział handlu?  Cierpliwości… - bierzmy przykład z Chińczyka.
 

Minął pierwszy kwartał rosyjskiego embarga

W ciągu ostatnich trzech miesięcy Rosja zablokowała import produktów spożywczych z krajów Unii Europejskiej. Zakazem objęto nie tylko jabłka i gruszki, lecz także owoce pestkowe, wszystkie odmiany kapusty, wieprzowinę, wołowinę, podroby wołowe, skrawki, drób, ryby, warzywa, sery, mleko.