pandemia
Zasiłek opiekuńczy przedłużony do 25 kwietnia 2021 r.
KRUS poinformował, że do 25 kwietnia 2021 r. wydłużony został okres, za który przysługuje zasiłek opiekuńczy dla ubezpieczonego rolnika/domownika.
Plantarium 2021 wstrzymane
Wydarzenia związane z globalną pandemią koronowirusa nie dają obecnie żadnej pewności zorganizowania we wrześniu międzynarodowych targów. Z tego powodu zdecydowano o wstrzymaniu się planowania targów Plantarium 2021 w Holandii, które pierwotnie miały odbyć się we wrześniu br.
Sezonowe zatrudnianie cudzoziemców – wytyczne
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Główny Inspektorat Sanitarny podały wytyczne dla producentów rolnych, zatrudniających cudzoziemców przy pracach sezonowych, w związku z rozprzestrzenianiem się SARS-CoV-2.
Kondycja branży winiarskiej w rok od pierwszego lockdownu
Pandemia bardzo utrudniła funkcjonowanie branży winiarskiej, ale w ostatecznym rachunku jej nie zaszkodziła – tak można podsumować ostatnich dwanaście pandemicznych miesięcy.
Nadchodzi kolejny jabłkowy sezon
Działalność wielu branż w obecnej sytuacji związanej z globalną epidemią COVID-19 jest postawiona pod znakiem zapytania. Sektor owocowo-warzywny nie jest wyjątkiem. W 2020 roku podczas pierwszej i drugiej fali pandemii, sadownicy musieli sprostać wielu wyzwaniom.
Wzrost zainteresowania winem w pandemii
Mimo pandemii, grudzień był – tradycyjnie – najlepszym okresem sprzedaży w całym, minionym już, roku i pozwolił branży winiarskiej odbić się nieco po trudnych miesiącach. Przedstawiciele firm zrzeszonych w Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa z nadzieją patrzą w przyszłość. Poczynione inwestycje w unowocześnienie zakładów z pewnością przyniosą efekty. Ale jest coś jeszcze: w pandemii pojawił się wyraźny trend – wzrost zainteresowania winem. Powód? Więcej czasu spędzamy w zaciszu domowym…
Międzynarodowy Rok Zdrowia Roślin w cieniu pandemii
O tym, jak ważne są rośliny dla zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego na świecie i jak skomplikowaną kwestią jest ochrona roślin, a także co łączy pandemię koronawirusa z chorobami roślin opowiada dr Tomasz Kałuski, kierownik Centrum Badań Organizmów Kwarantannowych, Inwazyjnych i Genetycznie Zmodyfikowanych Instytutu Ochrony Roślin – Państwowego Instytutu Badawczego w Poznaniu.
Czy grozi nam nadprodukcja selera korzeniowego w 2020 r.?
W 2019 r uprawa selera korzeniowego zajmowała powierzchnię ponad 2000 hektarów, podobnie przedstawia się sytuacja w bieżącym sezonie. Seler ma duże wymagania wodne, a systematyczne nawadnianie, to klucz do uzyskania wysokich plonów z hektara i zysku.
Nastroje europejskich rolników
Kwestionariusz w ramach Europejskiego wskaźnika zaufania rolników
przeprowadzony w pierwszym semestrze 2020 r. wykazał lekkie polepszenie w
nastrojach rolników w porównaniu do jesieni 2019 r. Jednakże wzrost ten nie
równoważy negatywnych odczuć obecnych wciąż w państwach członkowskich.
Ankietę przeprowadzono na wczesnym etapie pandemii COVID-19. Oznacza to, że
do jej wyników należy podchodzić z rozwagą, nie zapominając o kontekście.
Wyniki są bardzo różne i nie uwzględniają skutków pandemii dla produkcji i
kanałów horeca.
Dieta w czasie i po pandemii
Doświadczyliśmy wolnego czasu, wspólnego przygotowywania posiłków i jedzenia w rodzinnym gronie. To jest impuls do poprawy naszej diety. Sięgnęliśmy po stare przepisy i przetwory. Jedliśmy więcej mrożonek. Teraz szansą na utrwalenie tych dobrych nawyków jest lato, pojawianie się świeżych warzyw i początek sezonu na polskie superowoce – oto wnioski z realizowanych przez Kantar dla KZGPOiW „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców”.