Strona główna Tagi Pandemia

pandemia

Zasiłek opiekuńczy przedłużony do 25 kwietnia 2021 r.

KRUS poinformował, że do 25 kwietnia 2021 r. wydłużony został okres, za który przysługuje zasiłek opiekuńczy dla ubezpieczonego rolnika/domownika.

Plantarium 2021 wstrzymane

Wydarzenia związane z globalną pandemią koronowirusa nie dają obecnie żadnej pewności zorganizowania we wrześniu międzynarodowych targów. Z tego powodu zdecydowano o wstrzymaniu się planowania targów Plantarium 2021 w Holandii, które pierwotnie miały odbyć się we wrześniu br.

Sezonowe zatrudnianie cudzoziemców – wytyczne

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Główny Inspektorat Sanitarny podały wytyczne dla producentów rolnych, zatrudniających cudzoziemców przy pracach sezonowych, w związku z rozprzestrzenianiem się SARS-CoV-2.

Kondycja branży winiarskiej w rok od pierwszego lockdownu

Pandemia bardzo utrudniła funkcjonowanie branży winiarskiej, ale w ostatecznym rachunku jej nie zaszkodziła – tak można podsumować ostatnich dwanaście pandemicznych miesięcy.

Nadchodzi kolejny jabłkowy sezon

Działalność wielu branż w obecnej sytuacji związanej z globalną epidemią COVID-19 jest postawiona pod znakiem zapytania. Sektor owocowo-warzywny nie jest wyjątkiem. W 2020 roku podczas pierwszej i drugiej fali pandemii, sadownicy musieli sprostać wielu wyzwaniom.

Wzrost zainteresowania winem w pandemii

Mimo pandemii, grudzień był – tradycyjnie – najlepszym okresem sprzedaży w całym, minionym już, roku i pozwolił branży winiarskiej odbić się nieco po trudnych miesiącach. Przedstawiciele firm zrzeszonych w Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa z nadzieją patrzą w przyszłość. Poczynione inwestycje w unowocześnienie zakładów z pewnością przyniosą efekty. Ale jest coś jeszcze: w pandemii pojawił się wyraźny trend – wzrost zainteresowania winem. Powód? Więcej czasu spędzamy w zaciszu domowym…

Międzynarodowy Rok Zdrowia Roślin w cieniu pandemii

O tym, jak ważne są rośliny dla zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego na świecie i jak skomplikowaną kwestią jest ochrona roślin, a także co łączy pandemię koronawirusa z chorobami roślin opowiada dr Tomasz Kałuski, kierownik Centrum Badań Organizmów Kwarantannowych, Inwazyjnych i Genetycznie Zmodyfikowanych Instytutu Ochrony Roślin – Państwowego Instytutu Badawczego w Poznaniu.

Czy grozi nam nadprodukcja selera korzeniowego w 2020 r.?

W 2019 r uprawa selera korzeniowego zajmowała powierzchnię ponad 2000 hektarów, podobnie przedstawia się sytuacja w bieżącym sezonie. Seler ma duże wymagania wodne, a systematyczne nawadnianie, to klucz do uzyskania wysokich plonów z hektara i zysku.

Nastroje europejskich rolników

Kwestionariusz w ramach Europejskiego wskaźnika zaufania rolników przeprowadzony w pierwszym semestrze 2020 r. wykazał lekkie polepszenie w nastrojach rolników w porównaniu do jesieni 2019 r. Jednakże wzrost ten nie równoważy negatywnych odczuć obecnych wciąż w państwach członkowskich. Ankietę przeprowadzono na wczesnym etapie pandemii COVID-19. Oznacza to, że do jej wyników należy podchodzić z rozwagą, nie zapominając o kontekście. Wyniki są bardzo różne i nie uwzględniają skutków pandemii dla produkcji i kanałów horeca.

Dieta w czasie i po pandemii

Doświadczyliśmy wolnego czasu, wspólnego przygotowywania posiłków i jedzenia w rodzinnym gronie. To jest impuls do poprawy naszej diety. Sięgnęliśmy po stare przepisy i przetwory. Jedliśmy więcej mrożonek. Teraz szansą na utrwalenie tych dobrych nawyków jest lato, pojawianie się świeżych warzyw i początek sezonu na polskie superowoce – oto wnioski z realizowanych przez Kantar dla KZGPOiW „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców”.