Strona główna Tagi Pietruszka
Tag:

pietruszka

Notowania cen warzyw na rynku hurtowym

Tanieje kapusta, drożeje kalafior, spadają ceny fasoli szparagowej i pietruszki. Niskie ceny cukinii. Jakie zmiany na rynku hurtowym? Jak zmieniały się ceny w ostatnich pięciu latach?

Warzywa w hurcie: wzrosty i spadki cen

Ceny kapusty głowiastej białej wciąż wysokie, wzrosła cena fasoli szparagowej, bakłażanów, kapusty pekińskiej. Spadła cena ziemniaków i cebuli, najwyższe spadki odnotowała jednak pietruszka, z prawie 18 zł/kg w lipcu do ponad 3 zł/kg – obecnie.

Kapusta, cebula i ziemniaki – te warzywa są w cenie

Notowania cen warzyw na rynku hurtowym z ostatniego tygodnia (16-22 sierpnia br.)

Nie jakość, a susza kształtuje cenę

Rynek hurtowy owoców i warzyw odczuwa skutki suszy. Jakość tych produktów jest niższa od oczekiwanej, a ich ceny – nadal wysokie.

Ceny warzyw gruntowych nadal wysokie

Na rynku hurtowym warzyw zaczynają dominować warzywa gruntowe z tegorocznych zbiorów. Cena wielu gatunków jest wysoka, obserwowane są nieznaczne spadki cen niektórych warzyw (np. marchwi, cebuli, buraka). Na fluktuacje cen wpływ też eksport.

Braki podażowe warzyw na rynku hurtowym

Rynek hurtowy warzyw gruntowych ucierpiał wskutek suszy i czerwcowych upałów. Na „Broniszach” obserwowano w ostatnim tygodniu braki podażowe warzyw korzeniowych, kapustnych i liściowych. Rynek warzyw spod osłon jest w lepszej kondycji. Uprawy te są mniej narażone na warunki atmosferyczne, ale wymagają większych nakładów kapitału i pracy ludzkiej.

Susza i upały a ceny warzyw

Utrzymująca się susza skutecznie hamuje spadki cen warzyw gruntowych. Odstępstwa od tej reguły stanowią buraki ćwikłowe, cebula, kapusta głowiasta czerwona.

Regulacje siewnika do warzyw – techniczne wskazówki. FILM

O ustawieniu siewnika głównie przypominamy sobie przed wjazdem na pole. W naszym filmie Łukasz Pudo, reprezentujący firmę Agro Jurek, podpowiada na co zwrócić uwagę przed planowanym siewem, jak wykonać podstawowe regulacje siewnika i, jak przygotować sprzęt do wysiewu nasion.

Ograniczenie nicieni w uprawie pietruszki

W gospodarstwie Bartosza Łochowskiego w Niegosławicach (woj. świętokrzyskie) 16 września producenci warzyw mieli okazję zobaczyć efekty stosowania produktów mikrobiologicznych firmy Intermag w uprawie pietruszki.

Międzynarodowe Sympozjum na Temat Marchwi i Innych Roślin Selerowatych

Polskie Towarzystwo Nauk Ogrodniczych, Wydział Biotechnologii i Ogrodnictwa Uniwersytetu Rolniczego zapraszają do udziału w Międzynarodowym Sympozjum na Temat Marchwi i Innych Roślin Selerowatych (2nd ISHS International Symposium on Carrot and Other Apiaceae), organizowanym pod egidą Międzynarodowego Towarzystwa Nauk Ogrodniczych (ISHS). Sympozjum odbędzie się w Hotelu Holiday Inn w centrum Krakowa, w dniach 19 – 22 września 2018 r.

Ostatnie artykuły

Kolejny krok ukraińskich plantatorów borówki

Borówka wysoka jest dla wielu ukraińskich sadowników atrakcyjną ze względu na opłacalność kulturą. Nie wszyscy jednak mają w dyspozycji podstawowy środek umożliwiający osiąganie optymalnych wyników uprawy. Stąd następny krok w technologii prowadzenia borówki na Ukrainie – uprawa w kontenerach.

Uzbeckie owoce i warzywa – taniej do Rosji

Przez cały 2020 rok uzbeckie owoce i warzywa będą wjeżdżały do Rosji korzystając z preferencyjnej stawki – obniżonej o 50%. Taką decyzję podjęły rosyjskie koleje.

Woda elektrolizowana (ECA), nowa skuteczna i bezpieczna metoda dezynfekcji linii nawadniających i materiału szkółkarskiego

Jak ważna jest dezynfekcja linii nawadniających wiedzą najlepiej producenci pomidorów i ogórków szklarniowych, którzy bez tego zabiegu nie widzą możliwości prowadzenia uprawy w następnym sezonie. Większość producentów owoców, którzy posiadają systemy nawadniające w uprawach glebowych (fot. 1) nie przywiązuje jeszcze dużej uwagi do tego zagadnienia. Dopiero pojawiające się problemy z zatykaniem kapilar, sprawia że zwiększa się zainteresowanie tym tematem. Niestety nie wszyscy ogrodnicy zdają sobie sprawę, że system nawadniający w uprawach glebowych czy bezglebowych jest również siedzibą lub miejscem namnażania się wielu groźnych bakterii czy grzybów chorobotwórczych, które następnie są rozprzestrzeniane wraz z wodą i infekują kolejne rośliny.