pomidory
Holenderski eksport pomidorów
Wielkość ubiegłorocznego eksportu (wliczając w tą ilość reeksport) pomidorów z Holandii to 999,1 tys. ton wobec 1043,5 tys. ton rok wcześniej. Dla porównania jeszcze w roku 2005 czyli przed 10 laty, wielkość eksportu kształtowała się na poziomie niecałych 800,0 tys. ton.
Prognoza zbiorów pomidorów we Francji
Według prognozy na 1 marca 2016 roku tegoroczna produkcja pomidorów we Francji szacowana jest na około 614,2 tys. ton. To o 6% więcej wobec roku poprzedniego i o około 8% więcej wobec średniej wielkości produkcji pomidorów w tym kraju z ostatnich pięciu lat.
Konsorcjum pomidora Pachino dąży do wzrostu
Południowe wybrzeże włoskiej Sycylii jest terenem intensywnej uprawy pomidorów gruntowych. Mają one ustaloną markę i są chronione znakiem Chronione Oznaczenie Geograficzne. Zrzeszeni w konsorcjum plantatorzy także odczuwają kryzys w branży.
Nie tylko do wczesnych nasadzeń
15–17 stycznia w hotelu Perła Południa w Rytrze odbyło się szkolenie dla dystrybutorów nasion oraz producentów warzyw, zorganizowane przez Centrum Ogrodnicze „Polger” oraz koncern Monsanto (właściciel marek Seminis i De Ruiter) wraz z firmami Adama Poland, Bayer, ICL, Sumi Agro, Syngenta, Tradecorp i Yara Poland.
Prąd z … pomidorów
I to nawet nie z samych owoców, ale z odpadów po ich przetworzeniu. Możliwości wytworzenia z nich prądu elektrycznego dowiedli naukowcy z USA. Rozwinięciu wyników doświadczeń w praktykę nie będzie przeszkadzał fakt wykorzystania pomidora – jego odpady to już nie produkt żywnościowy, a więc nie jest ewentualnym surowcem I generacji, od których wykorzystywania - ze względu na generowanie wzrostów kosztów żywności – na świecie odchodzi się.
Ceny w górę, jakość odwrotnie
Moskiewska firma analizująca między innymi tendencje na rynku rolnym Rosji Технологии Роста (Technologii Rosta) opublikowała raport na temat wzrostu cen warzyw w ostatnim roku. Według tego dokumentu zimą i wiosną 2015 roku Rosjanie jedli znacznie mniej warzyw sezonowych dostępnych dla nich w ograniczonym asortymencie i droższych.
Pomidory deserowe
Nowi właściciele PGO Sp. z o.o. w Ostrołęce, po przejęciu firmy zainwestowali m.in. w uprawę pomidorów koktajlowych i deserowych. Różnorodność asortymentu owoców pozwala na zaoferowanie szerokiej gamy produktów w opakowaniach jednostkowych.
Tomatina na serio
Media co jakiś czas podrzucają na deser newsy o nowych miastach, które wzorując się na hiszpańskim miasteczku Buñol fundują sobie w sezonie turystycznym pomidorową bitwę. Mniej czasu poświęca się tej prawdziwej, bez cudzysłowu, nie tyle tlącej się, co pełgającej żwawymi płomykami wojnie pomidorowej toczącej się na południu Europy. I to na dwóch, jeśli nie już trzech frontach.
Mimo protestów Komisja Europejska nie zamierza rewidować porozumienia o handlu pomidorami z Marokiem
W styczniu 2016 roku hiszpańscy producenci pomidorów zwrócili się do KE z wnioskiem o wprowadzenie limitów na import pomidorów z Maroka. Ich zdaniem wolumen przywozu przekracza ustalone kwoty.
Geny dzikich odmian pomidorów mogą pomóc zwalczać szkodniki
Dzikie pomidory lepiej bronią się przed niektórymi szkodnikami, niż współczesne odmiany - sugerują naukowcy. Według nich, zamiast wyważać otwarte drzwi i szukać nowych środków ochrony roślin, lepiej sięgać po sprawdzone metody ewolucji.