Wielkość ubiegłorocznego eksportu (wliczając w tą ilość reeksport) pomidorów z Holandii to 999,1 tys. ton wobec 1043,5 tys. ton rok wcześniej. Dla porównania jeszcze w roku 2005 czyli przed 10 laty, wielkość eksportu kształtowała się na poziomie niecałych 800,0 tys. ton.
Zdecydowanie największym importerem holenderskich pomidorów są kraje unijne, gdzie w roku 2015 skierowano około 949,7 tys. ton tych warzyw, a zaledwie ponad 49,0 tys. ton do państw trzecich. Największym odbiorcą holenderskich pomidorów są od lat Niemcy, gdzie w minionym roku wysłano 420,8 tys. ton tych warzyw. Na kolejnych miejscach znalazła się Wielka Brytania z wynikiem 165,4 tys. ton, Włochy – 60,7 ty. ton, Szwecja – 52,8 tys. ton oraz Czechy – 32,0 tys. ton i Belgia z wynikiem 30,5 tys. ton. W minionym roku Polska zaimportowała z Holandii 28,2 tys. ton pomidorów, zajmując dziewiąte miejsce na liście importerów.
Źródło: FAMMU/FAPA