Holenderski eksport pomidorów

pomidory w Rosji
fot. P. Grel
Wielkość ubiegłorocznego eksportu (wliczając w tą ilość reeksport) pomidorów z Holandii to 999,1 tys. ton wobec 1043,5 tys. ton rok wcześniej. Dla porównania jeszcze w roku 2005 czyli przed 10 laty, wielkość eksportu kształtowała się na poziomie niecałych 800,0 tys. ton.

Zdecydowanie największym importerem holenderskich pomidorów są kraje unijne, gdzie w roku 2015 skierowano około 949,7 tys. ton tych warzyw, a zaledwie ponad 49,0 tys. ton do państw trzecich.  Największym odbiorcą holenderskich pomidorów są od lat Niemcy, gdzie w minionym roku wysłano 420,8 tys. ton tych warzyw. Na kolejnych miejscach znalazła się Wielka Brytania z wynikiem 165,4 tys. ton, Włochy – 60,7 ty. ton, Szwecja – 52,8 tys. ton oraz Czechy – 32,0 tys. ton i Belgia z wynikiem 30,5 tys. ton. W minionym roku Polska zaimportowała z Holandii 28,2 tys. ton pomidorów, zajmując dziewiąte miejsce na liście importerów.  

Źródło: FAMMU/FAPA

Related Posts

None found

Poprzedni artykułW handlu czereśnie bez defektów
Następny artykułRektorski Dzień Dziecka na Uniwersytecie Rolniczym

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.