pomidory
Murcja szuka własnych odmian pomidorów
Murcja to autonomiczny region leżący w południowo-wschodniej części Hiszpanii. Jego stolica (też Murcja) jest nazywana „miastem morwy”. Sam region zaś jest dużym centrum produkcji warzywniczej – zwłaszcza papryki i pomidorów. W ostatnim czasie, czując nasilającą się konkurencję ze strony marokańskich producentów miejscowi ogrodnicy, przetwórcy i władze regionu postanowiły silniej promować lokalne odmiany pomidorów.
W Głuchowie o pomidorach pod szkłem dyfuzyjnym
15 maja w gospodarstwie Damiana Chrzana i jego brata Pawła w Głuchowie k. Łańcuta odbyło się spotkanie producentów pomidorów zorganizowane przez firmę Monsanto, właściciela marek De Ruiter i Seminis, przy współudziale firm Grodan, Grupy Producentów Rozsad Krasoń, Yara Poland, Venlo.
„Pomidory dobre z natury”
3 letni program promocji „Pomidory dobre z natury” powstał z inicjatywy Stowarzyszenia Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami (SPPiOPO). Jego celem jest promocja spożycia pomidorów na rynku polskim i niemieckim, a jego budżet wynosi ponad 3mln Euro. Za jego realizację odpowiedzialne będzie konsorcjum firm NuOrder i VMG wyłonione w drodze przetargu.
Więcej pomidorów we Francji
Według najnowszych danych, tegoroczne zbiory pomidorów szklarniowych we Francji oszacowano na około 565,3 tys. ton – to jest o 1% więcej niż w roku 2014 i o około 4% więcej wobec danych produkcyjnych za ostatnie pięć lat.
Mniejszy eksport hiszpańskich pomidorów
W okresie od początku stycznia do końca grudnia minionego roku Hiszpanie wyeksportowali w sumie 954,8 tys. ton pomidorów. W porównaniu do analogicznego okresu rok wcześniej wielkość ta zmniejszyła się o 7%. Za wyeksportowane w roku 2014 warzywa hiszpańscy eksporterzy uzyskali sumę 960,8 mln euro – o 5% mniejszą wobec roku 2013.
Pomidory w wielkości BB
16 marca odwiedziłam jedno z gospodarstw szklarniowych w Międzybłociu k. Złotowa (woj. wielkopolskie). Edward Belka w tym roku zdecydował się na uprawę nowej odmiany Barteza F1 (Enza Zaden), której rośliny charakteryzują się silnym wigorem i bardzo szybkim rozwojem grona.
Dla hodowców pomidora
Uczeni uniwersytetu stanowego na Florydzie wyhodowali trzy nowe odmiany pomidora o zwiększonej odporności na porażenie przez wirusy oraz lepszej jakości miąższu.
Grunt to dobra rozsada
W ostatnim czasie zauważa się coraz większe zainteresowanie kupnem rozsady w specjalistycznych przedsiębiorstwach. Jednym z ważnych czynników warunkujących prawidłowy wzrost roślin po posadzeniu na miejsce stałe jest przygotowanie rozsady dobrej jakości.
Podwoimy plony?
Amerykańscy naukowcy z Cold Spring Harbour zidentyfikowali w genomie pomidora gen, który ma wpływ na produktywność rośliny.
Maroko destabilizuje unijny rynek pomidorów
Producenci pomidorów z południowych krajów Europy – Francji, Hiszpanii i Włoch wspierani przez swoje rządy domagają się od Brukseli pilnych działań w sprawie importu marokańskich pomidorów.