Podwoimy plony?

fot. P. Grel

Amerykańscy naukowcy z Cold Spring Harbour zidentyfikowali w genomie pomidora gen, który ma wpływ na produktywność rośliny.

Jego wykorzystanie (zaktywizowanie) ma pozwolić na podwojenie plenności, a ponadto polepszy walory smakowe nowych kreacji. Właśnie kreacji – liczba mnoga – bowiem naukowcy, który znaleźli ten gen sądzą, że jego „uwolnienie” będzie trwałe w pochodnych odmianach.

za: innovanews.ru

pg

Related Posts

None found

Poprzedni artykułRolnicy chcą, by Sawicki interweniował w KE ws. czeskich kontroli
Następny artykułARiMR będzie mogła wyrównać rolnikom obniżone dopłaty

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.