pomidory
Ekologicznie w tunelach foliowych
Uprawa warzyw o krótkim okresie wegetacji w nieogrzewanych tunelach foliowych – to zdaniem Moniki Mrowińskiej z miejscowości Łopatki koło Łasku (woj. łódzkie) sposób na uzyskanie dobrych efektów w ekologicznym gospodarstwie.
W pomidorowym zagłębiu
W ostatnim dniu sierpnia firma Syngenta zorganizowała w gospodarstwie państwa Doroty i Zbigniewa Radziejewskich w Lipinach k. Włocławka pokaz odmian pomidora polowego. Plantatorzy, którzy uczestniczyli w spotkaniu mieli okazję porównać w warunkach polowych odmiany Chibli F1, Bobcat F1, Asterix F1 oraz nowość – mieszańca NPT 112 F1 odznaczającego się bardzo dużą zawartością ekstraktu.
Pomidory przez okrągły rok
Holenderskie gospodarstwo Wima Petersa zainwestowało w doświetlanie produkowanych przez siebie pomidorów śliwkokształtnych i koktajlowych lampami typu LED. Ta zmiana technologii pozwoliła na całoroczną produkcję typów pomidora, w którym gospodarstwo się specjalizuje.
Pomidor najpopularniejszy w Niemczech
Jak informują źródła niemieckie, pomidor to najchętniej spożywane w Niemczech warzywo. W sezonie 2012/2013 średnio na 1 Niemca przypadło spożycie na poziomie 20,6 kg, przy czym około 6,7 kg stanowił pomidor świeży, a pozostałe 13,9 kg to przetwory pomidorowe.
Pomidorowe spotkanie w Tadzinie
W sobotę 17 sierpnia w Tadzinie (woj. kujawsko-pomorskie) firma Kazgod zorganizowała spotkanie, podczas którego zwrócono uwagę na problemy powstałe w bieżącym sezonie w produkcji tego warzywa.
Rokowania pomidorów polowych
Po długiej i mroźnej zimie, która utrudniła uzyskanie dobrej jakości rozsady, nastąpił chłodny i wyjątkowo deszczowy czerwiec – nie był to prognostyk dobrego sezonu dla plantatorów pomidora polowego w Polsce.
O nowościach w Winiarkach
14 lipca w gospodarstwie Renaty i Sylwestra Krawczyńskich w Winiarkach koło Sandomierza firmy Syngenta, Yara Polska, Farmer zorganizowały spotkanie poświęcone pomidorom w uprawie pod wysokimi tunelami foliowymi.
Polowe spotkanie plantatorów pomidora
Spółdzielcza Grupa Producentów Owoców i Warzyw dla Przetwórstwa w Krobi wraz z kilkoma firmami branżowymi zorganizowały 9 lipca na polu Krzysztofa Maciejaka w Babkowicach (woj. wielkopolskie) spotkanie dla członków grupy.
Na unijnym rynku mniej pomidorów z państw trzecich
W okresie od 1 października 2012 roku do 31 maja 2013 roku kraje unijne zaimportowały w sumie z państw trzecich 397,8 tys. ton pomidorów świeżych za sumę 311,9 mln euro.
Polacy chętnie jedzą pomidory i ogórki
Statystyczny Polak w tym roku zje ponad 100 kg warzyw i ich przetworów, czyli trochę mniej niż w poprzednich latach. Najchętniej sięgamy po pomidory i ogórki - poinformowała Irena Strojewska z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.