Strona główna Tagi Por

por

Unijny handel zagraniczny porami

W całym 2012 roku łącznie 28 państw unijnych zaimportowało 187,8 tys. ton porów wobec 184,7 tys. ton rok wcześniej. Najnowsze dane za pierwsze dziewięć miesięcy 2013 roku wielkość tą szacują na 146,7 tys. ton wobec analogicznego okresu styczeń – wrzesień 2012 roku kiedy to unijny import zamknął się wielkością 141,2 tys. ton (wzrost o 3%).

Holenderskie dni otwarte (cz. I )

W dniach 24–27 września ub.r. w Holandii odbyły się Międzynarodowe Dni Otwarte głównych firm hodowlano-nasiennych (m.in. Bejo Zaden, Clause Vegetable Seeds, Nickerson-Zwaan, Monsanto, Sakata, Syngenta), podczas których zaprezentowano bogatą paletę odmian różnych gatunków warzyw. W tym artykule przedstawiamy głównie ofertę warzyw korzeniowych i cebulowych.

W Charsznicy nie tylko kapustne

Podczas spotkania, zorganizowanego we wrześniu ub.r. w gospodarstwie Piotra Gajdy w Charsznicy przez firmę Syngenta oprócz bogatego asortymentu warzyw kapustnych przedstawiono również propozycje odmianowe innych gatunków, m.in. marchwi, cebuli, pora czy rzodkiewki.

Dzień Pora firmy Nunhems

24 listopada w rodzinnym gospodarstwie państwa Jóźwiaków w Sarbinowie k. Poznania zorganizowano Dzień Pora firmy Nunhems.

Francuski rynek porów

W bieżącym, 2013 roku prognozowane zbiory porów we Francji będą o około 9% niższe wobec roku poprzedniego.

Zioła a wciornastki

Na całym świecie prowadzone są badania mające na celu określenie przydatności różnego rodzaju wyciągów uzyskiwanych z roślin do ograniczania populacji szkodników w uprawach. Podobnego typu badania prowadzone są także w Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach m.in. z wykorzystaniem ziół w uprawie pora w celu ograniczenia występowania wciornastka tytoniowca.

Pory po belgijsku

Na rynkach krajowym i europejskim wiele profesjonalnych firm zajmuje się produkcją rozsad porów. Dobrą okazją do tego, aby wzbogacić wiedzę dotyczącą produkcji i nowych odmian tego warzywa były Praktyczne Dni Pora, zorganizowane 14 października ub.r. przez Regionalne Centrum Badań nad Warzywami PCG (hol. Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt) w Kruishoutem – miejscowości zlokalizowanej w północno-zachodniej Belgii, w którym to spotkaniu miałam okazję uczestniczyć na zaproszenie firmy Luty Jacek z Pobiednika Wielkiego.

Sadzarka do pora

Por na rynek warzyw świeżych najczęściej sadzony jest ręcznie w dołki, ponieważ ta metoda uprawy zapewnia uzyskanie łodyg rzekomych z długą częścią wybieloną.

Francuski specjalista od czyszczenia pora

Przygotowanie pora do sprzedaży jest bardzo pracochłonne, ale są już na rynku maszyny pozwalające zmechanizować tę czynność. W gospodarstwie Roberta Wójcika w miejscowości Bramki koło Błonia (woj. mazowieckie), który zajmuje się produkcją pora przeznaczonego na rynek warzyw świeżych, do przygotowywania towaru służy francuska maszyna do czyszczenia oraz przycinania korzeni i liści.

O uprawie pora w Pobiedniku

10 stycznia br. w Pobiedniku Wielkim koło Krakowa na zaproszenie firmy Rijk Zwaan spotkali się producenci warzyw, głównie pora, ale też marchwi i buraków ćwikłowych. O tym jak profesjonalnie uprawiać pora, mówił Jarosław Krzemiński, kierownik stacji doświadczalnej firmy w Witkach.