Strona główna Tagi Porzeczki

porzeczki

Ceny owoców miękkich – UOKiK i KOWR sprawdzają przetwórców

UOKiK, ministerstwo rolnictwa i KOWR sprawdzają, czy ceny owoców miękkich mogły być kształtowane niezgodnie z prawem - poinformował Urząd w komunikacie.

Zmowa cenowa na rynku owoców miękkich? KRiR chce interwencji

Krajowa Rada Izb Rolniczych wystąpiła do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi o uruchomienie procedury antymonopolowej przez Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów w odniesieniu do rynku owoców miękkich.

ZSRP wzywa do przerwania od 18 czerwca zbioru owoców miękkich

Prezentujemy stanowisko Związku Sadowników Rzeczpospolitej Polskiej oraz uczestników zebrania plantatorów owoców miękkich z 13 czerwca w sprawie drastycznego spadku cen skupu malin i kolejnych gatunków owoców miękkich do przetwórstwa.

Co dalej z porzeczką?

Spotkanie pod hasłem „Najważniejsze elementy w ochronie o odżywianiu porzeczek” dla plantatorów porzeczek czarnych odbyło się w Pamiętnej k. Skierniewic 17 marca. Sporo uwagi poświecono zagadnieniom ochrony i nawożenia krzewów, ale także sytuacji na rynku owoców.

17 marca szkolenie dla plantatorów czarnej porzeczki

Krajowe Stowarzyszenie Plantatorów Czarnej Porzeczki wraz z firmami Timac Agro i Bayer zapraszają producentów na szkolenie “Najważniejsze elementy w ochronie i odżywianiu porzeczek”. Odbędzie się ono w sobotę 17 marca w Dworku Pamiętna k/Skierniewic.

Rozpoczął się sezon na czarne porzeczki

Tegoroczne zbiory czarnej porzeczki z powodu wiosennych przymrozków mogą być nawet o połowę mniejsze niż w ubiegłym roku - poinformował prezes Krajowego Stowarzyszenia Plantatorów Czarnej Porzeczki Piotr Baryła.

Czy uprawa czarnej porzeczki może być opłacalna?

Za nami kolejny sezon słabej koniunktury na porzeczkę czarną. Nikt nie wie, co przyniesie bieżący rok. Swoje przemyślenia na temat realnych szans i zagrożeń dla plantatorów tego gatunku przedstawił podczas spotkania Forum Doradców Sadowniczych przy firmie Bayer (Warszawa, 8–9 grudnia 2016 r.) dr Piotr Baryła reprezentujący Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie oraz Krajowe Stowarzyszenie Plantatorów Czarnej Porzeczki (KSPCP).

Opłacalna produkcja „eko” truskawki, maliny i czerwonej porzeczki

W Polsce rolnictwo ekologiczne nabiera coraz większego znaczenia. Z roku na rok przybywa gospodarstw rezygnujących z upraw konwencjonalnych na rzecz produkcji ekologicznej. Ci rolnicy przestali się martwić o niską dochodowość swojego gospodarstwa, szczególnie gdy produkują wysokiej jakości owoce miękkie.

Truskawki, maliny i porzeczki pod lupą naukowców

Truskawki, maliny i czarna porzeczka trafiły pod lupę europejskich naukowców. Badają oni procesy fizjologiczne decydujące o wielkości i jakości tych popularnych owoców. Wszystko po to, aby w Europie można było je hodować nawet w trudnych warunkach klimatycznych.

Pogarsza się opłacalność produkcji owoców i warzyw w Polsce

Pogarsza się opłacalność produkcji owoców i warzyw w Polsce - oceniają eksperci z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.