Strona główna Tagi Produkcja ekologiczna

produkcja ekologiczna

Perspektywiczne jabłka

Ukraińscy sadownicy są dobrze zorientowani, że światowi rynek jabłek jest co najmniej nasycony – również w ich kraju odczuwa się wzrost produkcji i pojawiły się kłopoty ze zbytem (główną „zasługą” jest rosyjskie embargo). Niektórzy ukraińscy sadownicy widzą dla siebie szanse w produkcji owoców „bio”.

Chcą surowej kontroli producentów żywności ekologicznej

Komisja Parlamentu Europejskiego ds. rolnictwa opowiedziała się za wprowadzeniem surowych kontroli producentów żywności ekologicznej. Kontrole powinny być przeprowadzane na każdym etapie łańcucha produkcji, aby zapobiegać oszustwom.

Cztery kampanie promocyjne

Ponad 11,6 mln euro - to budżet unijnych kampanii promujących: wołowinę, produkty ekologiczne, soki oraz owoce miękkie. Agencja Rynku Rolnego podpisała w styczniu umowy na realizację tych kampanii - poinformował wiceprezes ARR Lucjan Zwolak.

Ekologicznie i opłacalnie

Grupa Producentów Biofood Roztocze organizuje jutro w miejscowości Różaniec Pierwszy (Podkarpacie) kolejną swoją coroczną konferencję dla plantatorów owoców jagodowych.
 

Rośnie liczba gospodarstw ekologicznych

Sektor rolnictwa ekologicznego w naszym kraju rozwija się dynamicznie. Jednak część konsumentów nadal podchodzi sceptycznie do ekożywności i nie wie, czym różni się ona od zwykłych produktów.

Wniosek Komisji Europejskiej na rzecz rozwoju doskonalszego rolnictwa ekologicznego

25 marca Komisja Europejska opublikowała nowy wniosek dotyczący rozporządzenia w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych. Obawy konsumentów i producentów znajdują się w centrum tego nowego wniosku, który ma na celu wyeliminowanie niedociągnięć obecnego systemu. Rynek produktów ekologicznych UE wzrósł czterokrotnie w ciągu ostatnich 10 lat. Należy zatem zaktualizować przepisy tak, by sektor ten mógł się dalej rozwijać i reagować na przyszłe wyzwania.