Strona główna Tagi Produkcja ekologiczna

produkcja ekologiczna

Ekologiczna uprawa zaczyna się od nasion

Tysiące lat temu ludzie zaczęli zbierać nasiona z roślin stanowiących ich pokarm. Robili to, aby ponownie je wysiać w kontrolowanych przez siebie warunkach – bliżej schronienia, w większym zagęszczeniu, itd. W ten sposób narodziło się rolnictwo, a łowca-zbieracz stopniowo przekształcił się w rolnika.

W kierunku rolnictwa ekologicznego

Sektor rolnictwa ekologicznego na terenie UE nieustannie się powiększa -areał przeznaczony pod produkcję ekologiczną wzrósł z 8,5 mln ha w 2010 r. do 13,8 mln ha w 2019 r., czyli o 62% w ciągu dziesięciu lat. Równocześnie unijni konsumenci są coraz bardziej zainteresowani tą metodą produkcji. Pandemia Covid-19 spotęgowała tę tendencję. Mimo wszystko, 8,5% gruntów przeznaczonych na produkcję ekologiczną znacznie odbiega od celu w wysokości 25% przedstawionego w strategii „od pola do stołu”.

Co Europejczycy myślą o działaniach UE w zakresie rolnictwa?

Komisja Europejska przeprowadziła badania opinii publicznej wśród wszystkich krajów członkowskich, aby dowiedzieć się, co obywatele sądzą o podejmowanych przez Unię Europejską działaniach w zakresie wspólnej polityki rolnej. Sektor rolno-spożywczy jest ważny dla Europejczyków – aż 95% społeczeństwa uważa, że rolnictwo i obszary wiejskie są istotne dla wspólnej przyszłości.

Dofinansowanie rolnictwa ekologicznego na nowych zasadach

Do konsultacji społecznych został skierowany projekt rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania pomocy finansowej w ramach działania „Rolnictwo ekologiczne” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.

Austria: wzrost rynku żywności ekologicznej

W Austrii w ubiegłym roku przeciętnie na pięć gospodarstw prowadzonych w systemie konwencjonalnym przypadało jedno gospodarstwo ekologiczne. Oznacza to, że 20,3% gospodarstw rolnych i 23,3% powierzchni rolnej są przeznaczane po uprawy „bio”.

Produkcja ekologiczna w Austrii

Austria ma najwyższy procent w Europie użytków rolnych prowadzonych ekologicznie. Ta metoda produkcji została tam wprowadzona w roku 1927. Rządowe środki pomocowe umożliwiły gwałtowny wzrost liczby gospodarstw, które w latach dziewięćdziesiątych zdecydowały się na konwersję swoich technologii. W 2016 roku było około 21.000 certyfikowanych gospodarstw ekologicznych, co stanowi18 procent wszystkich gospodarstw austriackich. Zajmują one około 552 tysięcy hektarów, co stanowi 21% całkowitego obszaru użytków rolnych.

Jak przebiega kontrola i certyfikacja w rolnictwie ekologicznym?

Przedstawiamy wykład dr inż. Magdaleny Szczepanik poświęcony zagadnieniom z zakresu kontroli i certyfikacji rolnictwa ekologicznego.

Jabłka bio- mają dobre perspektywy

Tak po targach Fruit Logistica i Biofach zapewnia szef działu produkcji ekologicznej w VI.P Gerhard Ebberhőfer dziennikarkę włoskiego portalu dla profesjonalnych ogrodników corriereortofruticolo.it. Reprezentowana przez niego organizacja (Val Venosta Cooperatives Association) zrzesza w siedmiu spółdzielniach 1800 sadowników, z których wielu przestawia sady na produkcję ekologiczną.

Borówkę można uprawiać ekologicznie

Należałoby zadać sobie pytanie: po co produkować owoce ekologicznie? Przecież to drożej, plony niższe…, a jednak warto! Cena owoców „bio” na rynkach zagranicznych znacznie przewyższa tę za owoce z produkcji konwencjonalnej, a popyt na nie rośnie.

Perspektywiczne jabłka

Ukraińscy sadownicy są dobrze zorientowani, że światowi rynek jabłek jest co najmniej nasycony – również w ich kraju odczuwa się wzrost produkcji i pojawiły się kłopoty ze zbytem (główną „zasługą” jest rosyjskie embargo). Niektórzy ukraińscy sadownicy widzą dla siebie szanse w produkcji owoców „bio”.