Strona główna Tagi Produkcja owoców

produkcja owoców

Norweski rynek owoców i warzyw

Norwegia to zdecydowanie importer owoców i warzyw. Sama produkcja lokalna jest niewystarczająca - według najnowszych danych za rok 2013 wielkość zbiorów owoców i warzyw w tym kraju to jedyne 188,0 tys. ton wobec 183,6 tys. ton rok wcześniej. 

Republika Czeska oferuje wsparcie

Minister Rolnictwa tego kraju, Marian Jurečka, ogłosił na otwarciu targów "Jardin de Bobeme" w Litomierzycach, że Republika Czeska będzie wspierać krajowych producentów owoców, warzyw i ziemniaków.Ćwierć miliarda koron zostanie zainwestowane w kraju aby wrócić do samowystarczalności w tradycyjnej produkcji owoców i warzyw.

Deficyt produktów ogrodniczych na Ukrainie

W ostatnich trzech latach zapotrzebowanie Ukrainy na  owoce (z drzew i krzewów – łącznie z winogronami) oraz warzywa wynosiło średnio 3,4 mln ton. Produkcja zaś – około 2,5 mln ton. Brakujące 0,9 mln ton (27%) sprowadzano.  Tak ocenia sytuację UKAB (Ukraiński Klub Agrobiznesu).

Produkcja ogrodnicza w Turcji

Z kilku względów to, co dzieje się w tureckim ogrodnictwie powinno nas mocno interesować. Po pierwsze z powodu tendencji w produkcji niektórych gatunków - uważanych za ważne i dla nas. Po drugie - z powodu kierunków sprzedaży produkowanych w coraz większych ilościach towarów.

Unijny rynek gruszek

Włochy to największy unijny producent gruszek - w sezonie 2013/2014 prognozowane zbiory tych owoców to około 741,0 tys. ton. W sumie w sezonie 2013/2014 USDA oszacowała zbiory gruszek we wszystkich 28 krajach unijnych na łączną ilość 2,43 mln ton wobec 2,08 mln ton przed rokiem, przy czym w wielkość tą włączono zbiory tzw. komercyjne – około 2,3 mln ton oraz niekomercyjne (prywatne sady) około 138,0 tys. ton.

Unijny rynek jabłek

W połowie grudnia bieżącego roku USDA opublikowała najnowszy raport dotyczący sytuacji na unijnym rynku jabłek, gruszek i winogron.  USDA oszacowała ostateczne zbiory wszystkich jabłek w unijnej „28” na 11,459 mln ton w sezonie2013/2014 wobec 11,439 mln ton w sezonie 2012/2013. Ponad 75% łącznych unijnych zbiorów tych owoców pochodzi od 5 czołowych producentów - w tym przede wszystkim około 23% udział to polska produkcja, 21% włoska, 17% francuska, 8% niemiecka i 6% hiszpańska.

Więcej jabłek i gruszek w Argentynie

Jak wynika z najnowszych opublikowanych pod koniec września danych dotyczących argentyńskiej produkcji jabłek i gruszek w przyszłym, 2014 roku będzie ona w obydwu przypadkach wyższa niż w roku bieżącym. Dla jabłek oszacowano ją na poziomie 990,0 tys. ton wobec 910,0 tys. ton w roku bieżącym, a dla gruszek odpowiednio – 820,0 tys. ton w stosunku do tegorocznych 780,0 tys. ton.

Iran – potentat w produkcji owoców

Irańskie Stowarzyszenie Producentów Owoców opublikowało najnowszą prognozę dotyczącą szacunkowych zbiorów owoców cytrusowych w sezonie 2013/2014 (sezon rozpoczął się w marcu 2013 roku i potrwa do końca lutego 2014 roku).

Sadownicy Serbii planują zwiększenie produkcji malin

Serbia uważa się (i bywa często uważana) za największego producenta malin na świecie. Z całą pewnością jest pierwszym eksporterem tych jagód, które Serbowie nazywają swoim "czerwonym złotem".
 

Maroko – coraz większy producent warzyw i owoców

Pomimo, iż powierzchnia upraw pomidorów w Maroku nie zmieniła się w ostatnim czasie dzięki zdecydowanie lepszym plonowaniu kraj ten odnotowuje stały wzrost ich produkcji.