Maroko – coraz większy producent warzyw i owoców

Pomimo, iż powierzchnia upraw pomidorów w Maroku nie zmieniła się w ostatnim czasie dzięki zdecydowanie lepszym plonowaniu kraj ten odnotowuje stały wzrost ich produkcji.
Opublikowano najnowszy raport analizujący sytuacje na marokańskim rynku owoców i warzyw w okresie lat 2001-2011. Jak wynika z niego, jeszcze w roku 2001 wolumen zbiorów pomidorów wynosił 881,0 tys. ton, podczas gdy w roku 2011 już 1,217 mln ton – w okresie 10 lat wzrost produkcji o niemal 40%. Tym samym plonowanie z 1 ha wynosiło we wspomnianym 2001 roku 48,9 ton podczas gdy 71,1 ton w roku 2011. Co ciekawe w analizowanym okresie wręcz odnotowano spadek powierzchni upraw pomidorów z 18,0 tys. ha w roku 2001 do 17,13 tys. ha w roku 2011. Oprócz większej produkcji pomidorów Maroko może pochwalić się również sporym wzrostem produkcji zielonej fasoli z 45,6 tys. ton w roku 2001 do 120,6 tys. ton w roku 2011 oraz prawie 100% wzrostem w zbiorach cukinii z ówczesnych 112,3 tys. ton do niemal 220,0 tys. ton w roku 2011. Wśród owoców największy wzrost zbiorów w okresie omawianych 10 lat odnotowały arbuzy – o 93% oraz melony – o niecałe 70%. 
 
Za: FAMMU/FAPA 

Related Posts

None found

Poprzedni artykułFruitylife – unijna kampania informacyjna
Następny artykułPszczoły wymierały razem z dinozaurami

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.