Strona główna Tagi Produkcja warzyw

produkcja warzyw

Białoruskie firmy pod lupą

Na początku października rosyjska Federalna Służba Nadzoru Weterynaryjnego i Fitosanitarnego (Rossielhoznadzor) zaobserwowała zwiększone dostawy pomidorów z Białorusi. By dokładnie wyjaśnić tę i inne podobne przypadki ze swoim białoruskim odpowiednikiem rozpoczęła pod koniec tego miesiąca inspekcje białoruskich firm.
 

Rosyjski rynek ziemniaka

Ten podstawowy produkt jest w Rosji wytwarzany od lat w stabilnych ilościach. Struktura produkcji, spożycia, handlu także nie ulega większym wahaniom. Warto jednak pamiętać, że Rosjanie zbierają około 3 razy więcej ziemniaków niż my (ok. 9 mln t), a mniej więcej połowę tego, co cała Unia Europejska (ok. 60 mln t).

W Almerii rozpoczął się już nowy sezon

W tym hiszpańskim centrum produkcji ogrodniczej w bieżącym roku zaczyna się on wcześniej niż zwykle, ponieważ wielu producentów już podjęło decyzję o rozpoczęciu zbiorów we wrześniu - obecne ceny są rentowne ze względu na wysokie temperatury, powierzchnie niektórych upraw wzrosły.

Jabłka – podsumowania i przymiarki

W Południowym Tyrolu, jak we wszystkich europejskich centrach produkcji jabłek trwają szacowanie spodziewanych plonów i próby wybrania optymalnych strategii handlu w nadchodzącym sezonie.

Bułgarzy preferują ogórki

Ceny bułgarskich warzyw szklarniowych mocno wzrosły w bieżącym roku wobec roku poprzedniego. Rekordowy wzrost odnotowały pomidory – osiągając najwyższe od 2-3 lat ceny, a ogórki nigdy w historii bułgarskiego warzywnictwa nie były jeszcze tak drogie.

Ekologiczna kolekcja warzyw

Już po raz trzeci firma Bejo Zaden zaprezentowała kolekcję gatunków i odmian warzyw w jakości ekologicznej w gościnnym gospodarstwie państwa Urszuli i Piotra Osików z Woli Skromowskiej k. Kocka. Oprócz pokazu odmian zorganizowano wykłady na temat rynku produktów ekologicznych oraz nowych technologii i środków do produkcji ekologicznej.

Indyjska potęga owocowo-warzywna

Indie to po Chinach drugi największy na świecie producent owoców - 81,3 mln ton oraz warzyw – niecałe 163,0 mln ton, co daje około 12,6% udział w globalnej produkcji owoców i 14% w przypadku całkowitej produkcji warzyw.
 

Francuski rynek kalafiorów 2016

Agreste podało najnowszą prognozę dotycząca tegorocznych zbiorów kalafiorów we Francji. W sumie zebrane zostanie około 253,0 tys. ton tych warzyw – to o 23% mniej wobec roku poprzedniego i o 24% mniej w stosunku do średniej wielkości zbiorów z ostatnich pięciu lat. 
 

Sałata u profesjonalistów

Produkcja sałaty i selera naciowego napowierzchni 200 ha to spore wyzwanie agrotechniczne i logistyczne. Działająca na Kujawach firma G’S Polska jest przykładem na to, że te pracochłonne gatunki można z powodzeniem uprawiać na dużą skalę. Zlokalizowana w Cieślinie k. Inowrocławia (woj. kujawsko-pomorskie) wchodzi w skład Grupy Producentów Agros. Specjalizuje się w uprawie warzyw o krótkim okresie wegetacji – głównie sałaty oraz selera naciowego, które produkowane są na potrzeby największych sieci handlowych. W firmie pracuje wiele osób, które zdobywały doświadczenie podczas praktyk w zagranicznych firmach o podobnym profilu. 
 

Mniejsza produkcja kalafiorów we Francji

Pod koniec września br. francuskie ministerstwo opublikowało dane dotyczące tegorocznych zbiorów kalafiorów we Francji. W sumie w roku 2015 zbiory powinny ostatecznie wynieść 284,4 tys. ton – to o 7% mniej niż w roku minionym, ale także o 16% mniej wobec średniej wielkości zbiorów z ostatnich pięciu lat.