Indyjska potęga owocowo-warzywna

Indie to po Chinach drugi największy na świecie producent owoców - 81,3 mln ton oraz warzyw – niecałe 163,0 mln ton, co daje około 12,6% udział w globalnej produkcji owoców i 14% w przypadku całkowitej produkcji warzyw.
 
Pierwsze miejsce przypada temu krajowi w światowej produkcji imbiru, drugie miejsce w produkcji ziemniaków, cebuli, kalafiorów oraz warzyw kapustnych i okry (piżmian jadalny). W przypadku produkcji owoców około 26% udział stanowi w światowych zbiorach produkcja bananów, papai – ponad 44% oraz mango – 44,1% i gujawy – ponad 42,6%. 
 
Najważniejszymi w eksporcie indyjskich owoców są mango, orzechy włoskie, banany, granaty i winogrona, a w przypadku warzyw Indie są czołowym eksporter cebuli na świecie, okry, ziemniaków oraz zielonych papryczek chili. 
 
Najważniejszymi rynkami importującymi owoce i warzyw z Indii są od lat Stany Zjednoczone, Chiny, Brazylia, Indonezja, Filipiny oraz Turcja i Meksyk, a z państw unijnych Hiszpania oraz Włochy 
 
źródło: FAMMU/FAPA

Related Posts

None found

Poprzedni artykułBułgarski rynek jabłek
Następny artykułOgórki – sałatkowa nowość

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.