Strona główna Tagi Przechowywanie jabłek

Przechowywanie jabłek

Zbiory jabłek – komunikat sadowniczy Mateusz Nowacki, 17.09.2022

Rozpoczęły się zbiory jabłek. Deszczowa pogoda sprawia, że pojawiają się obawy o pękanie Gali, tym bardziej, że ilość pracowników nie jest tak duża, jak byśmy chcieli. Jak sadownicy podchodzą do tematu przechowywania jabłek? Więcej o aktualnej sytuacji w sadach w komunikacie sadowniczym Mateusza Nowackiego.

„Przechowalnictwo jabłek. Praktyczny przewodnik” już dostępny!

„Przechowalnictwo jabłek – Praktyczny przewodnik” pod redakcja dr K. Rutkowskiego i A. Paradowskiego ukazał się właśnie nakładem wydawnictwa Plantpress. Autorzy starli się tak dobrać tematy, aby przedstawić najbardziej istotne zagadnienia, które wpływają bezpośrednio na sukces w przechowywaniu owoców.

Zbiory jabłek 2021 – spotkanie on-line, zapis webinarium 19.09.2021

Zapraszamy do obejrzenia zapisu spotkania on-line z Mateuszem Nowackim i Markiem Grzędą z AgroFresh. Podczas webinarium rozmawialiśmy o wyznaczaniu odpowiedniego terminu zbioru, zapobieganiu wystąpieniu chorób przechowalniczych, a także o technologiach w przechowywaniu jabłek.

Gorzka plamistość podskórna – obecnie największy problem w chłodniach

Jak zauważa dr Krzysztof Rutkowski z Instytutu Ogrodnictwa, aktualnie nasilają się problemy z gorzką plamistością podskórną. Im gorsza technologia przechowywania, czyli im bardziej jabłka narażone są na większą utratę masy w skutek transpiracji, tym bardziej choroba się uwidacznia.

Popraw jakość tuż przed zbiorami

Jędrność i wybarwienie to parametry jakościowe jabłek, o które walczymy cały sezon. Niestety, zdarza się często, że w pogoni za jednym, bezpowrotnie tracimy drugie. Sztuka polega na tym, aby umiejętnie wypracować obie cechy.

Ochrona przedzbiorcza jabłek w 2020. Jak ograniczyć straty i zwiększyć zysk? Poznaj sposób na...

Warto pamiętać, że zabiegi przedzbiorcze są dopełnieniem naszej całorocznej pracy w sadzie. Pogoda w tym roku nie sprzyjała skutecznej ochronie i z pewnością możemy spodziewać się dużej presji ze strony chorób przechowalniczych