Strona główna Tagi Przetwórstwo

przetwórstwo

Nowa przetwórnia owoców ekologicznych w Tarnogrodzie

Nowoczesną przetwórnię, która będzie w ciągu roku przerabiać 6 tys. ton owoców, w tym połowę z plantacji ekologicznych, uruchomiła w Tarnogrodzie (Lubelskie) spółka Bioconcept-Gardenia. Inwestycja kosztowała około 20 mln zł.

Transfer Lublin – Ługańsk

Dzięki współpracy z Uniwersytetem Przyrodniczym w Lublinie Ługańsk realizuje program „Owoce Agromiasta”. Projekt przewiduje powstanie sadów i jagodników jako bazy surowcowej dla zakładu przetwórczego a ponadto organizacje doradztwa rolniczego, transfer technologii i doświadczeń produkcyjnych.

Polska liderem rynku mrożonek w Rosji

Na nasz kraj przypada około 70% importowanego przez Rosję towaru. Daleko za Polska są Węgry, Belgia i Holandia.

Więcej soków niż mleka

Zdaniem ministra rolnictwa obwodu kaliningradzkiego Federacji Rosyjskiej Władimira Zarudnego społeczeństwo obwodu spożywa więcej soków owocowych niż mleka.

Ukraińcy inwestują pod Kraśnikiem

W Annopolu k. Kraśnika powstanie zakład produkujący koncentraty owocowe i mrożonki. Za inwestycją stoi ukraiński koncern Jabłunewyj Dar.

Zachód zainteresowany konsolidacją rynku przetwórstwa owocowo-warzywnego w Polsce

Polska ma bardzo duży potencjał, aby stać się czołowym dostawcą owoców i warzyw na rynek unijny. Z punktu widzenia zagranicznych podmiotów ten potencjał nie jest do końca wykorzystany.

Truskawka najdroższa od lat

Przetwórnie owoców rozpoczęły skup truskawek płacąc za kilogram owoców do 5 złotych. Jest to najwyższa od lat cena.

Kto kupi KZPOW Włocławek?

Prezydent Włocławka Andrzej Pałucki spotkał się z prezesem spółki Agros Nova, będącego właścicielem KZPOW we Włocławku.

T.B. Fruit wchodzi w nowy sektor produkcji

Należące do ukraińskiego przedsiębiorcy Tarasa Barszczewskiego konsorcjum T.B. Fruit (w Polsce – zakład TB Fruit w Dwikozach) rozpoczęło eksport do Rosji nowego produktu – serii soków ze świeżych owoców pod marką „Galicja”.

Po sympozjum KUPS

W dniach 23-25 maja w Zakopanem odbyło się Sympozjum Krajowej Unii Producentów Soków (KUPS). Już po raz 15. w międzynarodowym gronie spotkało się 180 przedstawicieli branży sokowniczej i przetwórczej oraz mediów,  by dyskutować o problemach i sposobach ich rozwiązania w najbliższych latach.