Strona główna Tagi Przetwórstwo

przetwórstwo

Zima nie wywinduje cen?

Długa zima nie powinna spowodować znaczącej podwyżki cen żywności. Eksperci przewidują jednak, że zyski producentów i przetwórców mogą być mniejsze.
 

Kontrolerzy UE krytykują sposób wspierania przemysłu przetwórczego

Miliardy euro unijnego wsparcia dla przemysłu przetwórstwa rolno-spożywczego nie trafiają tam, gdzie faktycznie są potrzebne - ocenił w środę Europejski Trybunał Obrachunkowy, ostrzegając przed marnotrawieniem unijnych środków.

Przetwórcy będą organizowali produkcję sadowniczą?

Zdaniem Juliana Pawlaka – prezesa Krajowej Unii Producentów Soków – przetwórcy muszą zająć się organizowaniem produkcji owoców dla przemysłu. Rosną bowiem moce przerobowe zakładów przetwórczych, a maleje ilość surowca.

Szkolenia dla rolników i uczniów szkół rolniczo-spożywczych

Wiedzę i umiejętności z zakresu przetwórstwa owoców i warzyw, zbóż oraz mięsa uzyskają rolnicy, doradcy i uczniowie ostatnich klas szkół rolniczo-spożywczych z całej Polski, którzy w pierwszym kwartale wezmą udział w szkoleniach organizowanych w Radomiu.

Sadownicy za złagodzeniem przepisów ws. produkcji śliwowicy

Słowno-graficzny znak towarowy „łącka śliwowica” jest chroniony prawnie przez Urząd Patentowy, jednak surowe przepisy i wysoka akcyza utrudnia rolnikom legalną produkcję i sprzedaż tego trunku w przydomowych destylatorniach. Rolnicy domagają się uproszczenia przepisów.

Konsumpcja warzyw w Polsce w latach 2002-2011

Zmiany w strukturze konsumowanych warzyw dowodzą, że wzrosło znaczenie tzw. warzyw pozostałych (papryki, cukinii, sałaty, cykorii, endywii, szpinaku, szparaga, pora, fasoli szparagowej, nowalijek, karczochów). Warto mieć to na uwadze planując uprawy na nadchodzący sezon.

Sadownicy chcą złagodzenia przepisów ws. produkcji śliwowicy

Słowno-graficzny znak towarowy "łącka śliwowica" jest chroniony prawnie przez Urząd Patentowy, jednak surowe przepisy i wysoka akcyza utrudnia rolnikom legalną produkcję i sprzedaż tego trunku w przydomowych destylatorniach. Rolnicy domagają się uproszczenia przepisów.

W Podlaskiem więcej rolnictwa ekologicznego, ale brakuje przetwórni

Rolnictwo ekologiczne w Podlaskiem rozwija się, przybywa gospodarstw, ale brakuje zakładów przetwórczych, przechowalni owoców i warzyw i systemu sprzedaży takich produktów - ocenia Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego (PODR) w Szepietowie.

Niższa akcyza na cydr i perry?

Resort finansów podjął działania zmierzające do wprowadzenia niższej stawki akcyzy na napoje fermentowane cydr i perry. Akcyza miałaby wynosić 97 złotych od 1 hektolitra (obecnie obwiązującą - 158 zł). Obowiązująca stawka akcyzy stanowi jedną z wielu przyczyn blokujących rozwój produkcji cydru i perry w naszym kraju.

Zmiany w Pektowinie

ZPOW Pektowin JAsło SA ostatecznie zakończył produkcję przetworów z owoców i warzyw. Produkujący je dział zakładu został - zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami obecnego właściciela firmy, grupy Naturex  - zamknięty (por. nasze Aktualności z 21 marca).