Strona główna Tagi Przetwórstwo

przetwórstwo

Małe przetwórstwo

Przetwarzanie płodów rolnych na terenie gospodarstwa to sposób na zagospodarowanie owoców i warzyw, a także szansa na ich zbyt po opłacalnej cenie. Wielu sadowników już od kilku lat usługowo tłoczy soki z jabłek i sprzedaje je z dobrym efektem.

Romantycy czy pragmatycy?

Był człowiekiem cichym i skromnym, który „jadł, kiedy miał co jeść, a spał kiedy miał na to czas, ale zawsze coś robił”. Nigdy nie rozpychał się łokciami, a jeżeli już, to po to, aby załatwić coś dla innych, nie dla siebie. Najbardziej lubił i najlepiej potrafił… pracować.

Nisza z Zabrzeża czyli produkty Maurera

Od co najmniej kilkunastu lat co najmniej raz w roku wracając z Gorców do cywilizacji wpadam do Zajazdu Kałużna w Zabrzeżu k. Łącka i z radością konstatując, że nadal furkocą tu góralskimi kieckami te same panie kelnerki odgrywam przed nimi przedstawienie: „poproszę to co zawsze!”.

Liofilizowane produkty z owoców

Podczas światowej wystawy Expo 2015 w pawilonie Polski nowatorskie produkty prezentowała firma Lyofood z Kielc. Jak informowała Laura Godek, dyrektor zarządzająca, misją firmy jest utrwalanie świeżych, starannie wybranych warzyw i owoców z pomocą nowoczesnej technologii. W ofercie Lyofood posiada liofilizowane gotowe posiłki obiadowe, a także owoce i warzywa w jakości ekologicznej i konwencjonalnej. Liofilizacja daje możliwość zagospodarowania owoców miękkich: malin, truskawek i jagód borówki wysokiej.

Dobre kalafiory dla przetwórstwa

W miejscowości Dobre Wieś k. Radziejowa na Kujawach firma HM. Clause w ubiegły piatek - 9 października - zaprezentowała bogatą kolekcję odmian kalafiorów i innych warzyw dedykowanych dla przetwórstwa. Dobrą jakość prezentowanych warzyw zapewniło nawadnianie plantacji.
 

Warzywa minimalnie przetworzone

Konsumenci coraz częściej kupują warzywa przygotowane do spożycia – minimalnie przetworzone np. obrane i pokrojone. Jest to szansa na uzyskanie większego dochodu ze sprzedaży płodów rolnych, ale trzeba pamiętać, że nawet takie minimalne przetwarzanie wymaga przestrzegania odpowiedniego reżimu higienicznego w gospodarstwie.

Światowy rynek pomidorów przemysłowych

W czerwcu bieżącego roku ukazała się najnowsza, tegoroczna prognoza zbiorów pomidorów przemysłowych na świecie. Zdaniem WPTC (Światowa Rada ds. Przetwórstwa Pomidorów) w roku 2015 łącznie na świecie zebrane zostanie około 42,22 mln ton pomidorów przemysłowych wobec 39,89 mln ton przed rokiem.

Producenci żywności nie będą zwiększać mocy przetwórczych

Polski przemysł spożywczy ma teraz stawiać na jakość, a nie ilość. Według Polskiej Federacji Producentów Żywności moce przetwórcze branży są dziś o 30 proc. większe od potrzeb rynku. Brakuje jednak wyrobów najwyższej klasy, których coraz częściej poszukują konsumenci w Polsce i za granicą.

Sejm zmieni przepisy o sprzedaży bezpośredniej przez rolników?

Na początku kwietnia (oby nie 1. 04…) sejm ma omówić kwestię zmian przepisów regulujących sprzedaż przetworzonej żywności przez rolników. Teraz, by legalnie sprzedać upieczone w domu ciasto czy umyte warzywa (co traktowane jest jako ich przetwórstwo) trzeba spełnić wymagania sanitarne takie, jak w fabryce spożywczej. Senat zaproponował zmiany korzystne dla rolników i konsumentów.

Odsiecz…

… to jeszcze nie jest, ale inicjatywa zostanie chyba przez sadowników przyjęta ze zrozumieniem: spółka będąca właścicielem marki wódki Wyborowa wprowadza na rynek nowy produkt, do którego wytwarzania używa jabłek.