przetwórstwo
Rosną straty spowodowane rosyjskim embargiem
Rosyjskie embargo już dziś skutkuje niższymi cenami, a w miesiącach zimowych, kiedy na rynek trafią zapasy z chłodni, ceny mogą spaść jeszcze bardziej. Rozwiązaniem części problemów sadowników może być wsparcie przetwórstwa. Przetworzony produkt jest trwalszy, można go dłużej przechowywać i na więcej sposób zagospodarować. Większe są też szanse jego sprzedaży, również na nowych rynkach zbytu.
Döhler ma zgodę na przejęcie zakładu Binder w Tarczynie
Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów (UOKiK) wydał zgodę na koncentrację przedsiębiorców zajmujących się produkcją koncentratów owocowych i skupem owoców: Döhler może przejąć należący do Binder zakład w Tarczynie.
Właściciel marek Łowicz, Fortuna, Dr Witt chce przejmować kolejne
Rosną rynkowe udziały spółki Agros-Nova w kategorii dżemów, syropów i soków owocowych, a wszystko dzięki wzrostom sprzedaży takich marek, jak Łowicz, Fortuna czy Dr Witt. Spółka pozytywnie ocenia perspektywy dla krajowej konsumpcji, jednak ze względu na niewielkie tempo wzrostu (2-3 proc. rocznie) większe szanse na zwiększanie udziałów rynkowych widzi w konsolidacji. W centrum zainteresowania przedsiębiorstwa są firmy, których obroty w ramach jednej marki przekraczają 100 mln zł.
Firma Rolnik chce umocnić swoją pozycję
Problemy z pozyskaniem surowca i wysokie ceny skupu niektórych warzyw sprawiły, że obecny rok jest trudny dla producentów przetworów. Choć polski rynek wciąż jest najważniejszy dla firmy Rolnik, to zamierza ona także zwiększyć sprzedaż w innych krajach, w których już ją prowadzi. Największy potencjał mają kraje azjatyckie. Firma Rolnik stawia tam na sprzedaż nie tylko przetworów warzywnych, lecz także gotowych dań mięsnych.
Dobre zbiory i embargo spowodują dalsze spadki cen żywności
Dobre zbiory roślin, większa podaż produktów zwierzęcych i problem z eksportem towarów spożywczych wywołany rosyjskim embargiem będą skutkowały dalszym spadkiem cen detalicznych żywności - ocena Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ).
Producentom i przetwórcom jabłek pod rozwagę
W roku 2014 w krajach Unii Europejskiej zbiory jabłek mają wynieść rekordową wielkość - 12 mln ton, najwięcej od powstania tej Wspólnoty. Jak dotąd przy zbiorach już powyżej 10 mln ton były duże problemy w zagospodarowaniu wszystkich jabłek po opłacalnych cenach. Taką sytuację przewiduje się w tym roku. Po wprowadzeniu embarga na unijne jabłka przez Rosję sytuacja się znacznie pogorszyła, zwłaszcza w krajach z większą ich produkcją, szczególnie w Polsce. Zdaniem europejskich ekspertów w krajach UE na znaczną część jabłek nie będzie zbytu, zostaną w sadach lub w gospodarstwie.
Białorusini przetworzą dodatkowo 60 tys. ton polskich jabłek
We wtorek na Białorusi odbyły się spotkania z przedstawicielami polskiego biznesu, który jest zainteresowany m.in. inwestycjami w zakłady przetwórcze. Jak piszą „Biełorusskije Nowosti”, niezależna gazeta internetowa, Polaków najbardziej interesowała możliwość przetwarzania na Białorusi jabłek.
Białoruś zainteresowana przetwórstwem jabłek
Białorusini są zainteresowani wspólnymi inwestycjami w przetwórstwo jabłek, nie zwiększą jednak zakupów tych owoców w Polsce - poinformował prezes Związku Sadowników RP Mirosław Maliszewski.
Polskie przetwórstwo na Białorusi?
Polska rozpatruje możliwość utworzenia na Białorusi wspólnych zakładów przetwórstwa polskich surowców spożywczych - powiedział minister rolnictwa Marek Sawicki w białoruskiej telewizji ONT. Jego słowa przytoczyła w poniedziałek bialoruska państwowa agencja BiełTA.
Więcej soku
Powoli rośnie sprzedaż soków i nektarów owocowych. Pod względem konsumpcji zbliżamy się do średniej unijnej, choć wciąż pijemy mniej niż zalecają eksperci. Zwiększenie spożycia i sprzedaży soków pomogłoby zagospodarować przynajmniej część z nadpodaży jabłek. Do produkcji napojów owocowych zużywa się 260 tys. ton jabłek rocznie.